Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Beyninizin Karanlık Tarafını Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Görünmeyen Beyin

Tayfun Uzbay

Görünmeyen Beyin Sözleri ve Alıntıları

Görünmeyen Beyin sözleri ve alıntılarını, Görünmeyen Beyin kitap alıntılarını, Görünmeyen Beyin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayat tarzınız, yaşamınızın ileriki dönemlerinde sahip olacağınız becerileri ciddi şekilde etkiler.
Şizofreni hastalarında beyin, doğum ve doğumu izleyen yıllarda normaldir. İlk belirtiler yıllar sonra gençlik döneminde ortaya çıkmaya başlar. Hastaların çoğunluğu şizofreni tanısını onlu yaşların sonunda ve yirmili yaşların başlarında alırlar.
Reklam
Hepimiz aslında kafalarımızın içinde bir tanesi dili kullanmadığı için sessiz kalan iki farklı kişilik barındırıyoruz.
DALY'e göre sırasıyla insanların hayatlarını kaybetmesine sebep olanlar: Majör depresyon Tüberküloz Trafik kazaları Alkol kullanım bozuklukları Kendine zarar verme Bipolar bozukluk Savaş Şiddet içeren davranışlar Şizofreni Demir eksikliği anemisi
Zenofobi, günümüzde yabancı uluslara veya kültürlere duyulan nefreti tanımlamak için de kullanılır.
Hipokampus ve ön alın lobunun yaşlandıkça küçülmesi belleği etkiler. Hipokampus normal bir yaşlanmada sahip olduğu nöronlarin yaklaşık %5 ini kaybeder. Beynin yaşla birlikte küçülmesi nöronlarin ölümü yüzünden gerçekleşen bir durum değildir. Küçülmenin nedeni su kaybının yanı sıra nöronlarin özelikle de dentrit ve akson gibi başka nöronlarla iletişimde kullandığı bölümlerin kısalmasıdir.
Sayfa 234
Reklam
Otizmin dünyada kabul gören 14 belirtisi: 1- Uygun olmayan gülme ve sırıtma 2- Gerçek tehlikelerden korkmama 3- Ağrı/acıya duyarsızlık 4- Kucaklaşmayı istememek 5- Alışılmadık veya defalarca tekrarlayan faaliyetler 6- Kararsız fiziksel/sözel eylemler 7- Gözle kontak kurmaktan kaçınma 8- Yalnızlığı tercih etme ve başkalarıyla iletişim kurmada güçlük 9- İhtiyaçlarını sözlü ifadede güçlük 10- Sözlü ifade yerine sık sık mimik ve jest kullanma 11- Bazı objelere uygun olmayan aşırı bağlılık 12- Tekdüze davranışlarda ısrar 13- Sesli uyarılara yetersiz yanıt verme ya da hiç yanıt vermeme 14- Amaçsızca çeşitli objeleri çevirmek veya kendi ekseni etrafında dönmek
Ön yargı ve içgüdülerden arınmış olan vicdan "çekirdek vicdan"dır (kendi dışında kalan canlılara yönelik onların sıkıntı ve acıları karşısında eşduyum-duygudaşlık dürtüsü). ... Otorite devreye girdiğinde sosyal vicdan mazeretini üretiyor ve çekirdek vicdan devre dışı kalıyordu.
Özellikle Ağrının kontrolü ve iyileştirilmesinde ağrınızın geçeceğine dair kuvvetli inancınız vücudun kendi ağrıkesicisi olan endorfinlerin salgılanmasına da neden oluyor endorfinler egzersiz sırasında da salgılanan ve kendinizi iyi hissettiren morfin benzeri nöropeptitlerdir.
Sayfa 419Kitabı okudu
Uzun süren sayfalar boyu size beyin bölgelerini ve nelerden sorumlu olduklarını anlatmaya çalıştım. Buraya kadar olan bilgilerden şöyle bir çıkarım yapabiliriz. Öfke, korku, arzu ve istek gibi duygu ve dürtüler limbik sistemde ortaya çıkarlar ve eyleme dönüşme izni için beynin ön alın bölgesine yani prefrontal kortekse gelirler. Prefrontal korteks
Sayfa 58 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Beynin beklenti ve inanca dayalı bir iyileştirme gücü olduğu muhakkak. Bunu plasebo etkisi nde açıkça görüyoruz. Üstelik bilimsel makaleler bu iyileştirici inanç sistemini beynin limbik bölgelerinde bulunduğunu ve ön alın lobu ile bağlantının burada da çok önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Sayfa 419Kitabı okudu
De Clerambault Sendromu olanlar genellikle kadınlardır. Durup dururken kısa bir süre bir arada olduğu ya da daha önce hiç karşılaşmadığı bir erkeğin kendisine aşık olduğu şeklinde sanrılarla desteklenen kuvvetli bir inanışa sahip olurlar. Otello Sendromu şiddetli ve önüne geçilemeyen bir eş tarafından aldatılma şüphesidir. Couvade Sendromu baba adaylarına özgüdür. Bazı baba adayları önü alınamaz bir şekilde eşlerinin gebeliği sürecinde bazen de doğum sırasında sabah kusmaları, sıra dışı ağrılar veya başka rahatsız edici fiziksel belirtiler sergilerler.
Rüyaların gündelik hayatta ihtiyacımız olan davranışları prova etmemize ve denememize yardımcı olduğu iddia edilir. Ünlü fizikçi Niels Bohr atomun yapısı hakkındaki düşüncelerini gün içindeki çalışmaları kendisini bir yere götürmedigi bir anda yorgun ve sinirli bir şekilde uykuya daldığı esnada oluşturmuştur. Bohr rüyasında atların kulvarda koştuğu bir hipodrom görmüş ve buradaki kulvarlardan esinlenerek elektronlarin yörüngelerini ifade etmiştir. İngiliz yazar Mary Shelley de ünlü Frankenstein karakterini rüyalarından aldığı ilham ile yaratmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta uyanır uyanmaz bu ilhamı kaybetmektir. Uyandıktan bir süre sonra Rüyaların tüm detayları silinmektedir.
Sayfa 116
Yaklaşık 100 bin yıl önce ortaya çıkan erken dönem Homo sapiens icebakis becerisi de sağlayan bir beyne sahipti. Modern homo sapiens olarak adlandırılan yaklaşık 40 bin yıl önce yaşayan atalarımız geleceği planlamak üzere geçmiş deneyimlerini kullanma ve kapsamlı stratejiler geliştirmeye olanak veren otobiyografik (epizodik veya anlamsal da denir) belleği olan bir beyne sahip oldu.
Enkefalinler ve endorfinler, opioid peptidler de denilen morfine benzer etkileri nedeniyle vücudun doğal morfini veya doğal ağrı kesici olan nöronlar arası ileticilerdir. Bunlara vücudun kendini rahatlatıcı nörokimyasallari da diyebiliriz. Egzersiz ve her türlü stres durumlarında saliverilmeleri artar. Egzersiz sırasında kendinizi iyi hissetmenizin nedeni bunların saliverilmesidir. Bazı kişilerde görülen abartılı Egzersiz programlarının ardında egzersizden çok bunlara olan bağımlılık söz konusudur.
Sayfa 84
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.