Aile İçi Şiddet Hakkında Bilmediklerimiz Bizi Öldürebilir

Görünmeyen Yaralar

Rachel Louise Snyder

Görünmeyen Yaralar Konusu

Kadın cinayeti kurbanları… Şiddet mağdurları ve aileleri… Failler… Kolluk kuvvetleri… Kadın örgütleri… İnsanlık tarihinin en büyük evrensel salgınlarından olan aile içi şiddet, tüm yönleriyle, toplumsal kökenleri ve bileşenlerinin hikayeleriyle adım adım ele alınması gereken bir alan. Canımızı yakan, utanç veren, öfkelendiren, isyan ettiren her bir “olayın” ardında yatanı ortaya koymak, bundan sonrasında her birimizin neler yapabileceğini, şiddetin nasıl önlenebileceğini, sorunun nasıl çözüleceğini bulmak en acil ihtiyacımız. Elinizde tuttuğunuz bu kitap, anlatı gazeteciliğinin en çarpıcı örneklerinden biri. Rachel Louise Snyder’ın on yıla yayılan derin ve ayrıntılı çalışmasının ürünü. Snyder bu kitabı yazdığı on yıllık süreçte yalnızca şiddet mağduru kadınlarla değil, faillerle, öldürülen kadınların aileleri ve arkadaşlarıyla, savcılarla, polislerle, sağlık çalışanlarıyla, kadın örgütleriyle görüşerek konuyu 360 derece önümüze sunmuş durumda. Aile içi şiddet çağrılarına devlet tarafından nasıl yanıt verildiğini görmek için polislerle devriyeye çıkan, hapishanedeki ya da denetimli serbestlikten yararlanan faillerin dahil olduğu şiddete müdahale programlarını izleyen bir yazarın eseriyle karşı karşıyayız. Sığınma evleri, acil yardım ekipleri, risk değerlendirme komiteleri de Snyder’in titiz çalışmasında yerlerini almış. Tüm bunlar sayesinde belki de ilk kez, bu denli kapsamlı bir biçimde sadece aile içi şiddetin görünmeyen ve özel köşelerini değil, aynı zamanda toplumlara yansıyan sonuçlarını da ele alan bir esere sahibiz. Elbette bu kitabı bir anlama ve harekete geçme kılavuzu olarak okumanız mümkün; bu haliyle de başucunuzdan, çantanızdan, kütüphanenizden eksik olmayacak. Ama biliyoruz ki bu kitap aynı zamanda sarılıp ağladığınız, öfkenizi paylaştığınız, sorular sorduğunuz, umut bulduğunuz bir arkadaşınız olacak…
Çevirmen:
Gül Korkmaz
Gül Korkmaz
Derleyen:
Cem Mumcu
Cem Mumcu
Tasarımcı:
Deniz Dalkıran
Deniz Dalkıran
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 458Yayınlanma Tarihi: Eylül 2020Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
ISBN: 9786059318822Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.710 üzerinden
10 Puan · 6 İnceleme

Görünmeyen Yaralar Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
psk.okuyor

psk.okuyor

@basaktanriverdi
·
10 Nisan 2022 21:24
8/10 puan verdi
Çok etkilendim , çok duygulandım , müthiş öfkelendim.. Amerikalı bir gazetecinin 10yıllık araştırmasının bir sonucu kitap. Anlatı gazeticiliğinin örneklerinden . Yazar Amerikalı ama hikayeler dünyadan!!! Offff Sadece şiddet mağdurlarıyla görüşmemiş (zaten çoğu ölmüş) , faillerle, savcılarla, polisle, , sağlıkçılarla, örgütlerle görüşmüş.. Kadına şiddet ve aile cinayetleri hakkında bilmediğiniz çok şey öğreneceğinize eminim.. Risk Değerlendirmenin önemi, komitelerin titiz çalışması çoğu kadın icin cok gec olsa da cok kıymetli.. Konuyla ilgili okuduğum en dokunaklı kitaplardan. Hukuki ve psikolojik boyutları cok gundelık dille irdelenmiş, anlatı vakalar üzerine olduğu icin cok akıcı.. Kızıp öfkelenmeye hazırsanız kesinlikle okumanızı tavsiye ederim..
45 etkileşim
Özge

Özge

@ozg6
·
12 Kasım 2021 19:03
10/10 puan verdi
Bir kadın cinayeti haberinden sonra bir kitap listesi görmüştüm. Bu listede Judith Herman-Travma ve İyileşme, Jess Hill-Kadının Hiç (mi) Suçu Yok kitapları ve bu kitap vardı. İlk iki kitap okurken beni derinden sarsmıştı. Bu kitap da aynı şekilde. Gözlerim dolmadan, öfkelenmeden okuyamadım. Yazarın on yıllık çalışmasının sonucu bu kitap. Kitabı yazarken sadece şiddet mağduru kadınlarla değil, faillerle, öldürülen kadınların aileleri ve arkadaşlarıyla, savcılarla, polislerle, sağlık çalışanlarıyla, kadın örgütleriyle konuşarak konuyu her yönüyle önümüze sunmuş. O kadar sarsıcı hikaye var ki bunları okumak bile zorken bu durumu yaşayan birçok kadın var maalesef. Kitaptaki hikayeler Amerika’dan ama bu sorunlar neredeyse tüm ülkelerde aynı. Her gün haberlerde kadına şiddet ya da cinayet haberi görüyoruz. Kadınların yardım çığlıklarını kimse duymuyor. Hala herkes kadınları suçlamaya devam ediyor. Neden ayrılmadı, neden şikayetini geri çekti, neden bunlara katlanıyor gibi sorularımızı sormaktan çekinmiyoruz ama sorularımızı mağdura dair faile sormalıyız. Kadınların kendilerini nasıl savunacakları öğretmek yerine eril düşünceyi eğitmeliyiz. Söylenecek, yazacak çok şey var, çok fazla eksiğimiz var bu konuda. Kadınlara, onların çocuklarına yaşam borcumuz var. Yukarıda bahsettiğim iki kitabı ve bu kitabı kesinlikle okumanızı öneririm. Belki farkındalığımız artar, belki birilerine yardım edebiliriz. (Türkiye’de şiddetten ölen kadınlar için bir dijital anıt sayacı var. < anitsayac.com > 12.11.2021 tarihi itibariyle 310 kadın öldürülmüş. )
Travma ve İyileşme
Travma ve İyileşme
Kadının Hiç (mi) Suçu Yok
Kadının Hiç (mi) Suçu Yok
49 etkileşim
Elif

Elif

@elifnrtass
·
13 Haziran 13:17
9/10 puan verdi
Kitabı bitireli günler oldu ama buraya alıntılarını girmem uzun sürdü. Alıntıları sayesinde tekrar tekrar bazı konularla ilgili kısımlarını okumuş oldum tabii. Bu da sindirmemi, yüzleşmemi sağladı yeniden. Kitabın başlarında yazar şöyle bir cümle kuruyor: “Daha fazla örgütlü insan daha büyük etki
9 etkileşim
Yağmur Önal

Yağmur Önal

@KlpsiYagmurOnal
·
15 Eylül 2022 12:27
Puan vermedi
Aile içerisinde yaşanan taciz,şiddet ve daha nicesi örnekler üzerinden anlatılmaya çalışılmış ve araştırmalardan da yararlanılmış. Bolca dipnot bulunmakta idi ve beni okurken çok böldü. İçerik olarak muhteşem ama anlatımı beğenmedim.
5 etkileşim
Yazar Gizem Canver

Yazar Gizem Canver

@yazarcanver
·
06 Haziran 2022 19:31
Puan vermedi
Bir kitap daha sonlanir Buyrun yoruma Görünmeyen Yaralar Amerikadan hikâyeler anlatiyor ama yakın ilişki terörizmi ve aile ici şiddet cinayetlerinin artışındaki kalıplar hangi ülkede olursaniz olun aynı Diye bir yaziyla deva eder kitabin sonlarina doğru Aynen yazdığı gibi bu aile içi şiddet durumlari Dünyaca bilinen ve olan olaylar maalesef yalniz cok iyi arastirilarak yazilmiş bir kitap Kitabin icinde oyle olaylar var ki sanki önümde bir sinama filmi oynatiliyor o kadar gercekci sahneler var hep kadina yonelik şiddetler hep ona yönelik kavgalar dedim ki en sonunda ya bu kadinlardan cekemedikleri ne ola acaba? Bu kitapta sessiz şiddetler de var Aşırı ses getiren de Mutlaka okumanizi tavsiye ederim Belki de bir film olur bu kitap ne dersiniz:)
5 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 98.0
Erkek% 2.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Görünmeyen Yaralar Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Elif

Elif

@elifnrtass
·
14 Mayıs 15:13
“Hindistan’da çocukken evlenmiş o genç kız, kısırlaştırılan Tibetli kadın, hapsedilen Afgan kadın, Massachusetts’teki kocasından şiddet gören ev kadını… Hepsi ortak bir yoksunluğu paylaşıyor; dünyanın her yerinde şiddet gören tüm kadınlar gibi kendi yaşamlarını öznesi olamıyorlar. Kamboçya’daki bir fahişeyi ölümün kıyısından getiren güç, Amerika’da ve tüm dünyada her yıl binlerce kadını, çocuğu ve erkeği öldürenle aynı. Aslında tüm dünyada her gün ortalama 137 kadın partnerleri ya da aileleri tarafından öldürülüyor. Bu sayıya ölen erkekler dahil değil. Ya da çocuklar.”
7 etkileşim
Elif

Elif

@elifnrtass
·
14 Mayıs 15:36
“Mahrem alanda gerçekleşen şiddetin mahkemelere yansıyabildiği çok nadir durumlarda dahi kadının yaraları kalıcı değilse erkeğin lehine karar veriliyordu.”
6 etkileşim
Elif

Elif

@elifnrtass
·
14 Mayıs 15:20
“Toplu silahlı saldırılar neredeyse yarısının en uç noktadaki aile içi şiddet vakaları olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle aile içi şiddet toplu katliamların habercisi değildi. Toplu silahlı saldırılar, yarıdan fazla oranda, aile içi şiddetin kendisiydi.”
13 etkileşim
Elif

Elif

@elifnrtass
·
22 Mayıs 15:02
“Şiddet uygulayanlar erkekler. Aile içi şiddetten savaşlara, dünyadaki şiddetin büyük çoğunluğunu erkekler tarafından sürdürülüyor. Epey az sayıdaki istisnai şiddet uygulayan kadın vakaları da çoğunlukla erkek şiddetine tepki olarak gerçekleşiyor. Gerçekten de bu, erkeklerin şiddetine karşı kadınları korumak için silahlandırmanın neden anlamsız olacağına dair en etkili argüman; çünkü bir kadını silahlandırmak ondan erkek gibi davranmasını, kadınlara öğretilen her şeyi unutmasını ve aynı zamanda erkeğin fiziksel, psikolojik ve kültürel deneyimini tamamen içselleştirmesini istemek demek. Bu, kadınlara kendinizi erkek şiddetinden korumak istiyorsanız kendiniz şiddeti benimsemek zorundasınız demek. Sinclair’a göre bu, çözümün tam tersi. Kadınların şiddeti öğrenmesi değil, erkeklerin şiddetsizliği öğrenmesi gerekiyor.”
14 etkileşim
Elif

Elif

@elifnrtass
·
14 Mayıs 15:28
“Aile içi şiddet diğer suçlara benzemiyor. Belirli bir ortam içinde gerçekleşmiyor. Birileri yanlış zamanda yanlış yerde bulunduğu için gerçekleşmiyor. Evlerimiz ve ailelerimiz bizim için kutsal mekanlar olmalı, üniversitedeki sosyoloji hocamın söylediği gibi “kalpsiz dünyadaki sığınağımız” olmalı. Bu şiddet tanıdığınız birinden geliyor, sizi sevdiğini iddia eden birinden. Bu şiddet çoğu zaman kadınların en yakın arkadaşlarından bile gizleniyor ve pekçok durumda fiziksel şiddet duygusal ve sözlü şiddetten daha az zarar veriyor.”
6 etkileşim

Görünmeyen Yaralar İletileri

Tümünü gör
Kadınsan eğer, öldürülürken bile masum olman gerekir
“Peki kadın hiç mi anlayamamış bu erkeğin şiddete meyilli olduğunu; neden onunla görüşmüş/evine girmiş/evlenmiş?” diyorsak, bazı güzel kitaplar:
Travma ve İyileşme
Travma ve İyileşme
Kadının Hiç (mi) Suçu Yok
Kadının Hiç (mi) Suçu Yok
Görünmeyen Yaralar
Görünmeyen Yaralar
Kurtlarla Koşan Kadınlar
Kurtlarla Koşan Kadınlar
Nihan Kaya
Nihan Kaya