Meşhuriyet Çağı'nda Kültür ve İnsan

Görünüyorum O Halde Varım

Tayfun Atay
Türkiye, Batı’dan esen rüzgârların etkisinde kitlesel bir “meşhurluk” hevesine hanidir kapılmış görünmekte. Andy Warhol’un, “Bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak,” sözünün geçerlik kazandığı günlerin içinde gibiyiz. Var olmanın yolunun düşünmekten değil “görünmek”ten geçtiği sanısının yaygınlaştığı bir dünya bu. Okumadan duramayan yazılı kültür insanının çok gerilerde kaldığı, seyretmeden duramayan görsel kültür insanının dünyası... Böyle bir dünyada okumaktan çok seyretmek, bilmekten çok görünmek, akla hitap etmekten çok göze hitap etmek, kafa yormaktan çok “yorma kafanı” telkinine uğramak söz konusu. Görünüyorum O Halde Varım, bu dünya insanının ruh haline, itki ve yönelimlerine karşılık gelen bir ifade. Ancak kimsenin kimseyi umursamadığı, herkesin herkesten ürktüğü “kalabalık yalnızlıklar” dünyasında, “Var olmak görünmektir,” ifadesi aslında bir “sanı”dan ibaret olmaktan öteye de gitmiyor. Peki ya gerçekler?.. Gerçekler karşısında “yorma kafanı” diyen çok olsa da… Hâlâ kafa yormadan duramamanın mutluluğuyla yazdığı bu kitabında Tayfun Atay, gerçekler üzerine bir tartışma açmayı hedefliyor.
304 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Telefon kameralarına tuhaf hareketler yapan insanların sıklığında bir artış olduğunu farkettiğimden bu yana okumak istediğim merak ettiğim bir kitaptı Görünüyorum O halde Varım. İlk olarak kitabın içeriğinden kısaca bahsetmeye çalışacak daha sonra kendi beklentilerimi ve fikirlerimi paylaşacağım. Okuyanlara şimdiden teşekkür ederim. Tayfun Atay
Görünüyorum O Halde Varım
Görünüyorum O Halde VarımTayfun Atay · Can Yayınları · 201789 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Popüler kültür ve gençlik çalışmalarıyla ilgileniyorsanız, mutlaka kütüphanenizde olması gereken bir kitap. Dili oldukça akıcı. Elinizden bırakamıyorsunuz adeta sürekli okumak istiyorsunuz. İletişim Fakültesi'ndeki bir dersimizde hocamızın tavsiyesi üzerine bu kitapla tanışmıştık. Kendisine hala teşekkürlerimi sunuyorum.
Görünüyorum O Halde Varım
Görünüyorum O Halde VarımTayfun Atay · Can Yayınları · 201789 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
·
56 günde okudu
Bu kitapta her şey var!
Bu kitabı can yayınlarının öğrencilere özel indirimi vardı merak edip o zaman almıştım. Kitap hakkında şunu söyleyebilirim multidisiplinler bir kitap. Kitabın sosyolojiden, siyasete, medyadan, dine kadar uzanan çok geniş bir konu skalası var. SPOİLER Popstar yarışması ve özellikle Acun Ilıcalı’ya çok değiniliyor. Günümüzde de sosyal medya
Görünüyorum O Halde Varım
Görünüyorum O Halde VarımTayfun Atay · Can Yayınları · 201789 okunma

Yazar Hakkında

Tayfun Atay
Tayfun AtayYazar · 7 kitap
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde fizik antropoloji öğrenimini tamamladıktan sonra (1983) aynı üniversitede paleoantropoloji alanında yüksek lisans yaptı (1986). Sonrasında Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) sürdürdüğü lisans-üstü eğitiminde Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları (Area Studies: Near and Middle East) programında sosyal antropoloji odaklı olarak ikinci yüksek lisans derecesini aldı (1990). Ardından aynı okulun Antropoloji ve Sosyoloji bölümünde “din antropolojisi” alanında doktorasını tamamladı (1994). 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde başlayan akademik yaşamında 1988-1994 yılları arasında lisansüstü çalışma amacıyla Londra’da bulunduktan sonra Hacettepe-Antropoloji’ye geri dönerek 2000 yılında doçent oldu. Ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Halkbilim ve Etnoloji Bölümü’ne geçiş yaptı ve burada profesör oldu (2006). Uzun yıllar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde antropoloji dersleri verdi ve ODTÜ’de 2007’de eğitim-öğretime açılan Sosyal Antropoloji yüksek lisans programının hazırlık ve uygulama aşamalarına katkıda bulundu; bu program çerçevesinde ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde 2014 yılına kadar ek-görevli öğretim üyesi olarak çalıştı, dersler verdi. 2003-2004 yılları arasında Can Dündar’la birlikte Milliyet gazetesi bünyesinde “Milliyet-Popüler Kültür” ekini çıkardı. Sonrasında 2006-2008 yılları arasında BirGün gazetesinde, 2009-2011 ve 2018-2020 yılları arasında T24 internet gazetesinde, 2011-2015 arasında Radikal gazetesinde ve 2015-2018 yılları arasında da Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, aynı gazetede 2018 yılı başında yayıma giren “Cumhuriyet PA7AR” ekinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Halen Gazete Pencere’de yazmakta ve “Pencere Pazar” ekinin yayın yönetmeni. Bunun yanı sıra Youtube üzerinden yayın yapan Bidebunuizle kanalında gazeteci Yavuz Oğhan’la “Büyük Resim” adlı programı izleyiciyle buluşturuyor. Diğer eserleri: Batı’da Bir Nakşi Cemaati: Şeyh Nâzım Kıbrısî Örneği, İletişim, 1996 (2. baskı, Berfin, 2011); Yaşasın Meşhuriyet Çağı-Popüler Kültürden Kitle Kültürüne Türkiye İzlenimleri, Epsilon, 2004; Din Üzerine Antropolojik İncelemeler (Brian Morris’ten çeviri: Anthropological Studies of Religion) İmge, 2004; Göl ve İnsan - Beyşehir Gölü Çevresinde Doğa-Kültür İlişkisi Üzerine Antropolojik Bir İnceleme, Kalan, 2005; Türkler Kürtler Kıbrıslılar - İngiltere’de Türkçe Yaşamak, Dipnot, 2006; Çin İşi Japon İşi - Cinsiyet ve Cinsellik Üzerine Antropolojik Değiniler, İletişim, 2012 (Genişletilmiş 2. baskı, 2018); A Muslim Mystic Community in Britain - Meaning in the West and for the West, EHV, 2012; Parti, Cemaat, Tarikat - 2000’ler Türkiye’sinin Dinbaz-Politik Seyir Defteri, Can, 2017 (2. baskı 2017); Görünüyorum O Halde Varım: Meşhuriyet Çağı’nda Kültür ve İnsan, Can, 2017 (2. baskı 2018); Doğadan Duaya: İnancı Gözlemlemek, Oğlak, 2020.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.