Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gül'ün Babası Kim?

Halide Nusret Zorlutuna

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
10/10 puan verdi
"Garip fikirlerim, itikatlarım filan da yok. Onlar sana garip geliyor. Çünkü sen, geçen asırdan arta kalmış gibisin." Ah ne kadar da büyük büyük laflar ediyordun sen Mecla! Hürriyete düşkün, evlat sahibi olan anne ve babaları mücrim ilan eden Mecla... Oysa hayat bir yıl kadar kısa bir zamanda dahi nasıl değişebiliyordu. İnsan nasıl esefle başını duvardan duvara vurmak istiyordu. Nasıl da utanıyordu ettiği koca koca laflardan. Gönlünü Talat'a kaptıran Mecla, Talat ile birlikte olmakta hiçbir mahzur görmemişti. Çünkü seviyordu ve evlenecekti onunla. Oysa Talat "Benimle birlikte olan bir kadının beni başka adamlarla bu şekilde aldatmayacağını nereden bileyim" deyip yüzüstü bırakacaktı Mecla'yı. Ve işte o zaman anlayacaktı Mecla, bu hayatta hürriyetten başka değerlerin de mevcudiyetini. Peki kızı? Ona da böyle fikirlerini cesurca anlatabilecek miydi? Yoksa onu korumak için elinden geleni yapacak mıydı? Lakin hep aynı soru onun peşini bırakmıyordu: "Gül'ün babası kim?" Ve İbrahim Mümtaz... Ah sen ne güzel adamsın. Mecla'dan yaşça büyük bu adam, Mecla'nın odasındaki kitaplığında kitapları olan bu adam; nasıl olup da düşecekti bir gün Mecla'nın yoluna? İtiraf ediyorum ki İbrahim Mümtaz tam aşık olunacak adam Yazarın ilk okuduğum eseri Küller'di. Onu da çok beğenmiştim ama buna resmen bayıldım. Halide Nusret'i bu kadar geç tanıdığım için çok pişmanım. Şiddetle tavsiyemdir. Kitaplar oldukça uygun fiyatlı, bence muhakkak ekleyin sepetlerinize.
Gül'ün Babası Kim?
Gül'ün Babası Kim?Halide Nusret Zorlutuna · Panama Yayıncılık · 201941 okunma
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
GÜL’ÜN BABASI KİM
”Pek sevgili ve kıymetli arkadaşım Lâmia Mazhar’a: Mevzuunu, senden aldığım bu eseri yine sana ithaf ediyorum.” H.N. Meclâ özgürlük düşkünü, hiçbir ahlâki ve toplumsal kuralı kabul etmeyen, istediğini yapabileceğine inanan, ailesini sevmeyen ve acımasız bir kızdır. Annesini aldatan babasından ve buna izin veren annesinden nefret etmektedir. Aile kurumuna inancını ve saygısını da bu vesileyle kaybetmiştir. ”Ben böyle konuşurum! Sana kaç defa söyledim; öyle abla imiş, anne imiş, baba imiş ben bilmem. Ben tanımam öyle şey!” (syf. 18) Anne ve babasının verdiği emekleri küçümseyerek, “Bizi dünyaya getirdikten sonra beslemek, büyütmek, arzularımıza tabi olmak vazifeleriydi.” der. (syf. 19) Öyle ki, sevgilisi Talat’ın çocuğuyla bir kadını terk etmesi bile kalbini yumuşatmamış, o kadına acımamış, hatta bundan dolayı onu suçlamıştır. ”Garip fikirlerim, itikatlarım falan da yok. Onlar, sana garip geliyor. Çünkü sen, geçen asırdan arta kalmış gibisin; halbuki ben bu neslin fikirlerini, itikatlarını yahut itikatsızlıklarını yaşıyorum.” (syf. 24) ”Tarih tekerrürden ibarettir” misâli, başına gelenlerden dolayı ailesi Meclâ’yı dışlar, bir köye, akrabalarının yanına gönderir. Meclâ, Talat’la yasak aşkından doğan Gül’ü babasız büyümek zorunda kalır. Bu duruma ise “hem cezam hem vazifem” der.. Gittiği evde Hasan Amca ve Pembe Hanım’la yaşamaya başlayan Meclâ, yeni bir hayata adım atarken artık geçmişteki acımasız ve uçarı kız değildir. Roman aynı zamanda babasız bir çocuğu büyüten anneye karşı toplumun bakış açısını da işler.
Gül'ün Babası Kim?
Gül'ün Babası Kim?
Halide Nusret Zorlutuna
Halide Nusret Zorlutuna
Gül'ün Babası Kim?
Gül'ün Babası Kim?Halide Nusret Zorlutuna · Panama Yayıncılık · 201941 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İnsan zamanında ettiği acı sözlerle,yanlış düşünceleriyle,değerlere karşı beslediği anlamsızlık duygusuyla gün gelir sınanır. Aynı roman karakteri Mecla’nın sınandığı gibi... İçinde pişmanlığın,yüzleşmenin,yeniden başlamanın, gençlik hatalarının olduğu bir kitap . Mecla aile kavramına olan inancını yitirmiş,özgürlüğüne düşkün biridir. Mecla, Talat ile yasak bir aşk yaşar ve bu aşktan dünyaya gelen Gül’ü babasız büyütür.Aile kavramına saygı duymayan Mecla’nın zamanında ablasıyla konuşurken,anne ve babasının verdiği emeklere karşılık o emekleri küçümseyerek söylediği “Bizi dünyaya getirdikten sonra beslemek,büyütmek, arzularımıza tabi olmak vazifeleriydi” cümlesi tarihin tekerrür etmesiyle ona bu cümleyi yaşatır. Çocuğunu babasız büyütmek zorunda kalır. Karakter bu durum için “hem cezam hem vazifem “ der. Roman uzun müddet Mecla’nın içinde bulunduğu zor durumu aktarır fakat bir zaman sonra hayat kendini yeniler, zaman yüzleşmeyi getirir,çıkarılacak dersler çıkarılır ve Mecla’nın değişimi ve yeni bir hayata adım atışı başlar . Hayat,Mecla’yı toplum ve ahlak değerlerinden uzak sert, alaycı genç kızlık düşünceleriyle sınar.Zamanındaki düşüncelerini ona yaşatır,o düşüncelerin muhasebesini yaptırır. Roman aynı zamanda babasız bir çocuğu büyüten anneye karşı toplumun bakış açısını da işler.
Gül'ün Babası Kim?
Gül'ün Babası Kim?Halide Nusret Zorlutuna · Panama Yayıncılık · 201941 okunma
212 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Pişmanlık.. pişmalıkla gelen hayata küsüş, bunalımlı zamanlar.. ah gençlik ve gençliğin neden olduğu cahillik.. bir anlık zevk için ebedi vicdan azabı.. Mecla haşarı dünyayı tiye alan bir kız.. ama acı gerçeklerle karşılaşınca hayatın en karanlık yüzüyle yüzleşmek zorunda kalan bir kız..Yaşamak için tek sebebi var kızı; Gül.. Bütün mücadesi hayata tutunma çabası sadece onun için.. Ve Gül sayesinde gelen mutluluk..
Gül'ün Babası Kim?
Gül'ün Babası Kim?Halide Nusret Zorlutuna · T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları · 200241 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.