Cahit Sıtkı Tarancı
Büyük şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı, Otuz Beş Yaş şiiri ile edebiyatımızın kült şairleri arasına girmiş, Baudelaire, Verlaine gibi Fransız şairlerinden etkilenmesine karşın yaşamı boyunca hiçbir yazınsal akımın içinde bulunmamıştır. Tarancı ne yazık ki aramızdan genç yaşta ayrıldı, bu yüzden sağlığında yayınladığı yapıt çok değildir. Ölümünden sonra bir araya getirilen düzyazıları ve konuşmalarının dışında, yirmi iki öyküsünü de kapsayan bir çalışma da 70’li yıllarda yayınlanmıştı. Tarancı bu öyküleri bir dönem Cumhuriyet gazetesinde düzenli olarak yazmıştı. Şairin unutulmaz bir dizesi altında, Gün Eksilmesin Penceremden adıyla bir araya getirdiğimiz bu öyküler, okuyunca göreceksiniz, son derece yalın, çarpıcı, yaratıcı bir öykücünün usta işi çalışmaları. Kitap, şairin bütün öykülerini ilk kez bir araya getiriyor. M. Sadık Aslankara’nın bir incelemesiyle sunuyoruz.
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 243Basım Tarihi: Mart 2020İlk Yayın Tarihi: 2006Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750733840Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

216 syf.
9/10 puan verdi
Çok severek, beğenerek okuduğum bir hikaye kitabı oldu. Şair olarak tanıdığımız Tarancı, keşke daha fazla öykü yazsaymış dedim. Özellikle eski kelimeler ile kurulmuş cümleler hoşuma gittiği için midir bilinmez ama eski yazarlarımızı okumaktan ayrı bir lezzet alıyorum. Tabi öyküyü yazan şair olunca cümlelerde vurucu betimlemeler ile karşılaşıyorsunuz. Kendi adıma naif, yalın ve etkileyici bir üslubu olduğunu söyleyebilirim yazarın. Çok sıradan gibi görünse de bir çok hikayenin altında derin manalar yatıyor. Farklı bakış açıları ile ele alınmış öyküler insanı zenginleştiriyor. Ayrıca o dönemin Türkiye'si, İstanbul'u da hikayeler içinde karşımıza çıkıyor. Örneğin, 1936 yılında kaleme alınmış bir öyküde neredeyse 100 yıl evvel ki şehri hissetme şansınız oluyor. Ve bazı durumlar için de, "Günümüzde de aynı, değişmemiş" deme şansınız oluyor ve ayrıca bir farkındalık sahibi olmuş oluyorsunuz. Hülasa, Tarancı'nın öykü kitabı kaçırılmaz... Okuyalım, güzelleşelim azizim. :)
Gün Eksilmesin PenceremdenCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 2017487 okunma
216 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap, şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın 43 hikayesinin toplandığı bir eserdir. Bu kitabın adını Cahit Sıtkı Tarancı koymamıştır. Çünkü şairin vefatından çok sonra öyküler bir araya getirilip yayınlanmıştır. Kitabın ismini Erdal Öz önermiş ve kabul edilmiştir. Kitap ilk kez 2006 senesinde basıldı. BU KİTABIN İÇİNDE HİÇBİR ŞİİR VEYA DİZE BULUNMAMAKTADIR. Hal böyle olmasına rağmen aşağıda "Alıntılar" bölümüne bazı üyeler Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerini eklemişler! Nasıl bir aldatmacadır hayret ediyorum. Okumadığı kitaplara olmayan sözler, dizeler ekleyip beğeni toplama peşine düşen bu üyeleri kınıyorum!
Gün Eksilmesin PenceremdenCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 2017487 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.