Gündelik Hayat Sosyolojisinin Temelleri

Gündelik Hayatın Eleştirisi 2

Henri Lefebvre

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Patoloji insanın yetkinliğine yani yetersizliklerine içkin gözükmektedir. Boşluklar, unutkanlıklar, hatalar bu işleyişin parçasıdır. Yabancılaşmak ve yabancılaşmaktan kurtulmak. Geleceğin en yetkin makineleri mantıksal, söylemsel ve düşünümsel zekaya belki de son derece yaklaşacaktır. Ama unutma gücüne asla sahip olamayacaktır. Unutma gücü yeniden başlamayı sağladığı için mucizevidir.
Sayfa 355Kitabı okudu
Reklam
tez çalışmam olur musun?
Marx'ta gündelik hayatı dönüştürecek iki proje bulunur. Ilk proje etik düzendedir insanların ihtiyaçlarını ve arzularının karşılıklı olarak kabulünü gerektirir. Bunlar arasındaki ilişkilerin bilinmesini, hatta şeffaflığını içerir. Toplumsal gizemin yani insanlar arasındaki ilişkileri geçirimsiz ve kavranamaz kılan ve bu ilişkileri bilinçlerden ve eylemlerden ayıran herşeyin sonunu gerektirir. İkinci proje estetik niteliktedir. Hem yüksek yaratıcı faaliyet olarak sanatın savunulmasını içerir. Hem de yabancılaşmış (istisnai kişilere ayrılmış, gündelik hayatın dışında ve üstünde istisnai eserler üreten istisna) faaliyet olarak sanatın radikal bir eleştirisini içerir. Yaratıcı sanat faaliyeti ve eseri en yüksek hazzın habercisidir. Marx'a göre dünyadan yararlanma, haz alma rafine bile olsa maddi malların ya da incelikli bile olsa kültürel malların tüketimi ile sınırlanamaz. Daha öteye gider. Bahsettiği şey toplumun her üyesinin şair, ressam, filozof olması değildir. Bunlar geçiş evreleridir. Herkesin doğal yaşamın kendiliğindenliğiyle ve başlangıçtaki yaratıcı atılımla buluşarak dünyayı sanatçı olarak algıladığı, hissedilir olan şeylerde bir ressam gözüyle, bir müzisyen kulağıyla, şair diliyle haz aldığı bir toplum tahayyül eder.
Otomobil bir maldır, kullanımı tatmin sağlayan ve işlevsel yararlılığı olan bir nesnedir. Bireylerle bu nesne arasında kurulan ilişkiler, hem kullanımı hem de hazzı aşar. Birçok kişi araba kullanırken “gerçekleşir.” Başka yerde kullanılmamış niteliklerini orada sergilerler. Cesaret, erkeklik, kendine hakimiyet, enerji, hatta cinsellik (bu da söylenebilir), arabayla bu ilişkinin parçasıdır. Bu ilişki ideoloji yüklüdür. Böylece, oldukça hüzünlü bir komedi başlar: Araba hikâyeleri, sohbeti, anekdotları, kaza öykülerini besler... Arabayla özdeşlik kuran sürücülerin saldırgan, kaba ve sert oldukları, bu niteliklerin arabanın kullanıldığı zamanın ötesine uzandığı kolayca görülür. Yabancılaşma bunun neresindedir? Malın kullanımında ya da hazzında mı, yoksa ondan yararlanma tarzında, davranış halini almış tutumda mı?
Logos yalnızca bir iletişim aracı değildir. Onu teşvik eden ve onun düzenlediği duygular ve heyecanlar için bir filtredir. Bu sıfatla bir tür varlıktır, bir varlık biçimidir.
Sayfa 301Kitabı okudu
Çalışma yararlanmaya\haz almaya varamazsa ve bunun yolunu açmazsa anlamını ve gerçekliğini yitirir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Kadını kim köleleştirir, kendini gerçekleştirmesini kim engeller, onu kim tabi kılar ve değersizleştirir, kendinden kim koparır, kendi karşısında onu kim böler? Yabancılaştıran aşk mıdır, annelik midir, yoksa gündelik hayatın içindeki ev içi çalışma mıdır?
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.