Zeze #2

José Mauro de Vasconcelos
"Şeker Portakalı"nın sevimli, küçük kahramanı "Zeze", işte yine karşınızda. Gözlerinin içi yine ışıl, ışıl, yüreği yine sevgi dolu. Ama hüzünleri, biraz daha büyümüş bir çocuğun hüzünleri. Küçüklüğündeki küçük "Şeker Portakalı" yok, ama bu kez de yüreğinde sevgili kurbağa'sı var. Zengin ve aşırı alıngan bir aile onu evlat edinmiştir. Ama Zeze, babalığının iyi niyetli davranışlarına bir türlü karşılık verememektedir. Evdeki tek dostu, aşçı Dadada'dır. Bir de düşlerindeki, yeri hiçbir zaman doldurulamayacak olan, yüreğine sokulup yerleşen kurbağa'sı ve filmlerde görerek gerçek babasının yerine koyduğu ünlü Fransız şarkıcı ve oyuncu Maurice Chevalier vardır. Çok parlak bir öğrencidir Zeze. Şimdi ergenlik dönemindedir; sinirlidir, huysuzdur. Üstelik sırılsıklam aşıktır. Şeker Portakalı'nın devamı olan Güneşi Uyandıralım'ı da çok seveceğinizi biliyoruz. Bu kitabın da devamı var: Delifişek. O kitapta Zeze'yi daha da büyümüş bulacak, artık onun delikanlılık serüvenlerini izleyeceksiniz. (Arka Kapak)
275 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1974

Puan vermedi
Şeker portakalının devamı olan bir kitaptır burda Zeze büyümüş maddi açıdan durumu iyi olan bir aileye evlatlık verilmiş. Büyüyünce dertleride büyümüş. Şeker portakalı fidanı yerine yüreğinde bu sefer kurbağası var. Yeni evine bir türlü alışamıyor ve babasıyla sorun yaşadığı esnada kurbağasını bulur ve babasının yerine koyar onu. Bu kitabıda güzeldi tavsiye ederim ama şeker portakalı daha güzeldi. İyi okumalar :)
Güneşi Uyandıralım
Güneşi UyandıralımJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 202139,4bin okunma
GÜNEŞİ UYANDIRALIM - Dikkat spoiler içerebilir!
8/10 puan verdi
Bu bir Zeze sevdasıdır. Şeker portakalı ile gönlümüze taht kuran Zeze bu eserde yine karşımızda. İlk kitapta duygu patlaması yaşayanlar aynı hissiyatı burada da bulabilir. Diğer eserde çocukluk dönemini okuduğumuz Zezenin bu sefer ergenlik dönemini okuyacaksınız. Şeker portakalı fidanı yerine kurbağası var bu sefer Zeze'nin. Okurken kendinizden birşeyler bulacaksınız.. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Güneşi Uyandıralım
Güneşi UyandıralımJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 202339,4bin okunma
8/10 puan verdi
“José Mauro De Vasconcelos” “Güneşi Uyandıralım” kitabı ile tekrar karşımıza “Zeze” karakterini çıkarıyor. Zeze yine bildiğimiz Zeze… Devasa bir hayal gücü... (Hayal gücü o kadar yüksek ki bazen
Güneşi Uyandıralım
Bu da benden Zeze' ye....
9/10 puan verdi
Kitabın adı " Güneşi Uyandıralım " ama " Büyükler güneşi uyandırmayı bilmez." demişti Zeze kitabın sonunda. Haklı da aslında; biz büyükler çocukların güneşini çaldık,
272 syf.
8/10 puan verdi
Vasconcelos hayal gücü çok güçlü olan, onu neredeyse şiirsel ve duygusal bir dille anlatan yazarlardan birisidir. Kitap Şeker Portakalı kadar etkileyici değil. Sebeplerinden birisi Zeze'nin artık Şeker portakalındaki kadar küçük olması, haliyle o kadar küçük yaştaki çocuğun yaşadıkları biz okurları daha çok etkiliyor olması. Bir diğer sebebi de olayların ilk kitaptaki kadar sarsıcı olmaması. Güneşi Uyandıralım'da Zeze artık biraz büyümüş ve bazı yaramazlıklar da yapmaya başlamış :)
9/10 puan verdi
Merhabalar, uzun zamandan sonra çok çok severek okuduğum bir kitap incelemesini yazıyorum. Güneşi uyandıralım Şeker Portakalı'nın devamı ancak ona kıyasla az bilinen bir kitap. Bir önceki romanda çocuk olan Zeze'nin burada yavaş yavaş büyüdüğüne tanık oluyorsunuz. Düşündüklerini, hissettiklerini, kafasında kurduğu planları, maceralarını okudukça hayal gücüne hayran kalıyorsunuz. Ama ne yazık ki Zeze aradığı sevgi ve şefkati burada da bulamıyor. Sevgiyi kendi hayal dünyasında kendi yarattığı karakterlerde bulmaya çalışıyor. Gittikçe çocuk saflığını kaybediyor belki ama bir yandan hayatı öğreniyor. Hüzün ve umudun bir arada olduğu kitabın anlatımı o kadar samimi ve içtenki sanki ailemden birisi gibi. Ah Zeze, nasıl da yer edindin yüreğimde. İçimden Zeze’ye sarılmak geldi kitaptaki çoğu yerde. Çocukların neler düşündüğünü neler hissettiği unutuyoruz çoğu zaman. Onları en güzel duygudan, sevgiden mahrum bırakıyoruz. Bundandır bazen gözlerim dola dola bazende güle güle okudum. Her kitapta rastlayamadığım nadir bir duygu bu. Eğer Şeker Portakalını okuduysanız, herkesin kendinden bir şeyler bulacağını düşündüğüm bu romanı da mutlaka okuyun, devamı eksik kalmasın ki sizde Güneşi Uyandırın. :)
10/10 puan verdi
Zezé artık 11 yaşındadır ve zengin bir aileye evlatlık verilmiştir. Bir gün yatarken bir ses duyar. Bu bir cururu kurbağasıdır. Ona yardım edeceğini söyler ve Zezé'nin kalbinin olduğu yere
9/10 puan verdi
“Yalvarırım, son kez soruyorum, bana yanıt ver: BÜYÜKLER GÜNEŞİ NASIL UYANDIRABİLİR?” Zeze’nin ikinci durağı, çocukluktan gençliğe geçişinin kitabı. Büyümeyi başarmaya çalışırken bir yanı hep çocuk, hep masum kalan duyarlı Zeze... İlk kitabının yeri benim için bambaşka olsa da yazarın bu kitabı da Zeze’nin yeni maceraları, yeni yalnızlıkları açısından oldukça heyecan vericiydi. Yalnızlıklarını okurken yine hüzünlendim. Yazar olayları çok güzel kurgulayıp çok akıcı anlatmış hikayesini. Bu kitapta da Zeze’den çok etkilenecek, çok şey öğreneceksiniz...
Zé... Zezé...Zéca...Gum...
2/10 puan verdi
Şeker portakalı'nın maceralı duygusal Zezé'si büyüyor ve yetişkin olma yolunda... Yazarın hayatından izler taşıyan serinin 2.kitabı Güneşi Uyandıralım, 1.kitabı Şeker portakalı karakteri Zezé burada
Puan vermedi
Şeker portakalı kitabı’nın devamı olan Güneşi Uyandıralım bu defa Zeze’nin ergenlik çağlarını ele alıyor. Bu kitapta küçük Zezemiz biraz daha büyümüş, ailesinin maddi yetersizliği sebebiyle zengin ve kuralcı bir aileye evlatlık olarak verilmiştir. Şeker Portakalı kadar hüzünlendirmese de yine de fazlaca duygulandırdı beni. Artık büyümüş, hayatın gerçekleriyle karşılaşmaya başlayan; ama yaramazlığından, masumiyetinden bir şey kaybetmemiş. Zeze bildiğimiz duygusal, hüzünlü, sevgiye aç ve bir o kadar da yaramaz yine. Bu kitapta da uçsuz bucaksız hayal dünyasıyla şaşırtmayı başarıyor okuru. Hayal dünyasında oluşturduğu yüreğine gelip yerleşen "Adam" ismini verdiği bir Cururu kurbağası vardır burda da. Adam, kısa zamanda Zeze’nin sırdaşı olur ve ona daima yol gösterir. Fakat Adam, Zeze korkularını yenince ve daha da olgunlaşınca, Zeze’nin yüreğinden gidecektir... (Bir nevi yüreğindeki güneşi uyandırınca) Her çocuğun hayallerinde bir Maurice, bir Adam olmalı. Tabi evlerinde hizmetçi olan Dadada ve okuldaki öğretmeni Fayolle de gerçek hayatta daima destekçisidir. Zeze burda çok zeki ve okulunun en başarılı öğrencisidir. Aynı zamanda kendini bulma arayışındadır. Her şey yoluna girdiği zaman artık Adam ona veda eder ve gider...

José Mauro de Vasconcelos
José Mauro de VasconcelosYazar · 19 kitap
Jose Mauro de Vasconcelos (d. 26 Şubat 1920 - ö. 24 Temmuz 1984) Brezilyalı yazar. Yazar José Mauro de Vasconcelos, 26 Şubat 1920 de Brezilya'da Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu kasabasında doğdu. Yarı Kızılderili yarı Portekizli, yoksul bir ailede doğan Vasconcelos iki ayrı kültürün de izlerini taşıdı. Oldukça yoksul olan ailesi, onu öğrenimini devam ettirmesi amacıyla Natal kasabasındaki amcasının yanına gönderdi. Orada 19 yaşındayken Potengi Irmağı'nda yüzmeyi öğrendi ve ilerde bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayallerini kurdu. Liseyi Natal'da bitirdikten sonra 2 yıl tıp öğrenimi gördüyse de öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayaller peşinde Rio de Janeiro'ya gitti. Orada ilk işi boks antrenörlüğü oldu. Tarım işçiliğinin yanı sıra balıkçılık da yapan yazar, yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı. Bu durum, ona yazdığı roman ve hikâyeler için önemli kaynak sağlamıştır. Değişik ortamlarda, değişik koşullarda farklı insanlar tanıdı. İyi bir gözlemci ve usta olan bu yazarın elinde bütün bu yaşamlardan pek çok roman çıktı ortaya. Bunlar yazarın çok yönlü kişiliğinin ve içinde bulunduğu arayışın bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Genellikle romanlarında, roman karakterlerinin yaşamlarında ki zorlu yaşam koşullarını, yoksulluğu ve şiddeti tüm çıplaklığıyla anlatır; ama özellikle Şeker Portakalı ile onun devamı olan Güneşi Uyandıralım ve Delifişek gibi bazı romanları tüm bunlarla birlikte duygusallık ve iyimserlikte içermektedir. Brezilya'nın ormanlarında ya da step bölgesi sertaolarda yaşayan insanların, elmas avcısı garimpeiroların, yerlilerin, denizcilerin, değişik insanların yaşamlarından kesitleri ve ruh hallerini anlatır. José Mauro de Vasconcelos'un yazdığı ilk eseri Yaban Muzu (1942)'dur. Beyaz Toprak (1945) isimli eseri en çok beğenilen eserleri arasındadır. Kayığım Rosinha (1961) ile ününün doruğuna çıkan yazarı dünya çapında tanıtan eseri Zéze'nin maceralarını anlatan üçleme romanın ilk kitabı olan Şeker Portakalı olmuştur. Bu romanı 12 günde yazdığını belirten yazar, eserine duyduğu sevgiyi "Ama onu 20 yıldan fazla taşıdım yüreğimde" sözüyle özetlemiştir. Eserin özgün adı O Meu Pé de Laranja Lima'dır (1968). 24 Temmuz 1984'te hayatını kaybetmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.