Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji

John E. Hall

Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji Sözleri ve Alıntıları

Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji sözleri ve alıntılarını, Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji kitap alıntılarını, Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Üşüme duyusu bizi sıcak bir ortam bulmaya zorlar. Diğer güdüler eş aramamıza ve çoğalmamıza neden olur. O halde, bir çok açıdan insan bir robot gibidir ve biz algılayan, hisseden ve bilgili varlıklar olarak yaşamın bu otomatik parçasıyız.
Ölü boşluk
Kişinin soluduğu havanın bir kısmı gaz değışımınin meydana geldiği bölgelere asla ulaşamaz, onun yerine burun, farinks ve trakea gibi, gaz değişiminin meydana gelmediği hava yollarını doldurur. Bu havaya, gaz değişiminde yararı bulunmadığı için ölü boşluk havası denir. Ekspirasyon sırasında alveollerden gelen hava atmosfere ulaşmadan önce ilk olarak bu ölü boşluktaki hava çıkarılır. Bu nedenle, ölü boşluk, ekspirasyon gazlarının akciğerlerden uzaklaştırılmasında büyük bir dezavantaj oluşturur.
Sayfa 503
Reklam
kadınlarda daha yaygın görülen kansızlığın en temel nedeni
An average man excretes about 0.6 mg of iron each day, mainly into the feces. Additional quantities of iron are lost when bleeding occurs. For a woman, additional menstrual loss of blood brings long-term iron loss to an average of about 1.3 mg/day.
When the body becomes saturated with iron so that essentially all apoferritin in the iron storage areas is already combined with iron, the rate of additional iron absorption from the intestinal tract markedly decreases.Conversely, when the iron stores become depleted, the rate of absorption can probably accelerate five or more times normal.Thus, total body iron is regulated mainly by altering the rate of absorption.
In the cell cytoplasm, iron combines mainly with a protein, apoferritin, to form ferritin. Apoferritin has a molecular weight of about 460,000, and varying quantities of iron can combine in clusters of iron radicals with this large molecule; therefore, ferritin may contain only a small or a large amount of iron.
destruction of hemoglobin by macrophages
When RBCs burst and release their hemoglobin, the hemoglobin is phagocytized almost immediately by macrophages in many parts of the body, but especially by the Kupffer cells of the liver and macrophages of the spleen and bone marrow. During the next few hours to days, the macrophages release iron from the hemoglobin and pass it back into the blood to be carried by transferrin either to the bone marrow for production of new RBCs or to the liver and other tissues for storage in the form of ferritin. The porphyrin portion of the hemoglobin molecule is converted by the macrophages, through a series of stages, into the bile pigment bilirubin, which is released into the blood and later removed from the body by secretion through the liver into the bile.
Reklam
Sıcaklığın Kalp Üzerine Etkisi
"Vücut sıcaklığındaki artış, örneğin kişinin ateşi yükseldiği zaman gözlenen sıcaklık artışı, kalp hızını büyük oranda hatta bazen iki katına kadar artırır. Düşük sıcaklık kalp hızını büyük oranda azaltır, öyle ki bir kişinin vücut sıcaklığı 15,5-21,1°C arasında olup hipotermi nedeniyle ölüme yaklaştığı zaman, kalp hızı dakikada birkaç atıma kadar düşer."
Eritrositlerin üretim yeri.
"Embriyonik yaşamın ilk haftalarında ilkel, çekirdekli eritrositler vitellüs kesesinde üretilir. Gebeliğin orta trimesteri sırasında esas üretim yeri Karaciğerdir. Dalak ve Lenf düğünlerinde de üretim vardır. Gebeliğin son ayından itibaren eritrositler tümüyle kemik iliğinde üretilir.
Sayfa 455Kitabı okudu
Kanser Hücreleri Neden Öldürür?
"Besin maddeleri bakımından kanserli dokularla normal dokular arasında bir rekabet vardır...Kanser hücreleri kısa bir süre sonra vücudun yaşamsal bir bölümünün kullanılması için hazır bulunan besinleri veya vücuda ait olan besin maddelerini kullanmak isterler. Bunun sonucunda normal dokular yavaş yavaş artan besinsizlik nedeniyle ölürler."
"Dış ortamla vücut arasında ve vücudun değişik bölmeleri arasında devamlı bir madde ve sıvı değişimi olmasına karşın vücut sıvılarının görece sabitliğini koruması oldukça dikkat çekicidir."
Sayfa 285
Reklam
Akciğerler, şişmiş durumda kalmasını sağlayan herhangi bir kuvvet olmadığı sürece, bir balon gibi kollabe olacak ve içindeki havayı tamamen trakea yoluyla dışarı boşaltacak şekilde elastik bir yapıya sahiptir.
Sayfa 497
Sürfaktan üretiminin prematüre bebeğin akciğerinin üzerindeki etkisi
Sürfaktanın alveoller içine salgılanması gebeliğin 6. ve 7. aylarına gelinceye kadar, hatta bazı bebeklerde bundan daha sonra bile başlamaz. Bu nedenle, çoğu prematüre bebeklerın alveollerinde çok az veya hiç sürfaktan bulunmaz ve bu bebeklerin akciğerleri bazen normal erişkine göre altı ile sekiz kat daha fazla oranda kollaps eğilimi gösterir. Bu duruma yenidoğanın sıkıntılı solunum sendromu adı verilir. Bu durum, dikkatli ölçümlerle, özellikle sürekli pozitif basınçlı solunum uygulanarak tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır.
Sayfa 500
Yüzey geriliminin alveollerin kollobe olması üzerindeki etkisi
Yüzey Geriminin Prensibi. Su, hava ile bir yüzey oluşturduğunda suyun yüzeyindeki moleküller birbirlerine karşı kuvvetli bir çekime sahiptirler Bunun sonucu olarak, su yüzeyi her zaman büzülme eğilimindedir. Bu, yağmur damlalarını bir arada tutan şeydir. Yani yağmur damlasının tüm yüzey çevresinde su moleküllerinden oluşan sıkı bir kontraktil zar bulunmaktadır. Şimdi bu prensiplerin aksini düşünelim ve alveollerin iç yüzeylerinde ne olduğunu görelim. Burada da su yüzeyi daima büzülmeye eğilim gösterir. Bu, havayı bronşlar yoluyla alveollerin dışına itmeye zorlar ve böyle olması durumunda alveollerin kollabe olmasına neden olur. Bunun net sonucu, akciğerlerin tamamında yüzey gerim elastik kuvveti denilen bir elastik kasılma kuvvetine neden olmasıdır.
Sayfa 500
Böbreğin İşlevsel Birimi Nefrondur
İnsanda her böbrek, idrar oluşturma yeteneğine sahip 800.000 ila 1.000.000 kadar nefrondan oluşur. Böbrekler nefronları yenileyemezler. Bu nedenle, böbrek hasarı, hastalık veya yaşlanma ile böbreklerdeki nefron sayısı giderek azalır. Kırk yaşından sonra işlev gören nefron sayısı her 10 yıl için %10 azalır, böylece 80 yaşında birçok insanda 40 yaşındakinden %40 daha az işlevsel nefron vardır.
Sayfa 325 - Güneş Tıp Kitabevleri, 13.baskıKitabı okuyacak
Sinir Liflerinde İleti Hızı
"Sinir liflerinde ileti hızı, çok ufak miyelinsiz sinirlerde 0,25m/san kadar düşük olabildiği gibi, kalın miyelinli sinirlerde 100 m/san (1 saniyede bir futbol sahası uzunluğundan fazla) kadar yüksek hızda olabilir."
264 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.