Yılmaz Karakoyunlu
"Galatasaray Lisesi'nin önünde birikmiş kalabalık, geleni geçeni derin ve biraz da hasetli bakışlarla süzüyor, sokakların tenhalaşmasını bekliyordu. Yüzlerinde bir huzursuzluk, bir beceriksizlik ilk bakışta dikkati çekecek kadar aşikar ve sabırsızdı." "... Kalabalık Taksim Meydanı"na yürürken geçtiği her yeri yakıp yıkıyordu... Lion yanıyordu. Birisi bütün vitrinleri ateşe vermişti. Binanın içindekii duman, görülebilecek ne varsa hepsini örtmüştü... İnsanların yüzünde sevinç vardı. Vitrinler parçalanmış, eşyalar sokağa dökülmüştü. Müslüman mağazalar bayraklarını asmışlar ve milli bir saygı ümidiyle paçayı kurtarmayı amaçlamışlardı..." "Vilayet binasının etrafını polisler çevirmişti. Adnan Bey, kontrolün elden çıktığı bu hadisede daha fazla görünmek istemiyordu. ... Küçük bir gözdağı vermenin ölçüleri kaçmış, kısa sürede bir savaş alanı yaratmıştı..." Yılmaz Karakoyunlu Güz Sancısı'nda, Türkiye tarihinde kara bir leke gibi duran 6-7 Eylül Olayları'nı, Rum, Ermeni, Yahudi azınlıkların ülkelerini terk etmek zorunda kalışlarını, kendine has üslubuyla roman kurgusu içinde anlatıyor.
230 sayfa

Puan vermedi
Bir dönem kitabı Güz Sancısı. Çoğu zaman ülke tarihimizin kara lekesi diye anılan 6-7 Eylül olaylarına giden süreci bize çok basit bir şekilde gündelik hayatın içinden anlatan Yılmaz Karakoyunlu
Puan vermedi
Salkım Hanım’ın Taneleri’ni çok beğenerek okumuştum. Güz Sancısı da aynı konu üzerinde devam ediyor. 6-7 Eylül olaylarını konu alıyor. İçim sızlayarak okudum. Yazarın dili akıcı, tasvirleri o kadar canlı ki o döneme gidip o acıyı yaşıyorsunuz. Ne kadar renkli bir mozaikken nasıl soluklaştığımızın resmi çiziliyor. Keyifli okumalar…
7/10 puan verdi
Güzel bir dönem romanı; 6-7 Eylül olaylarından çok o dönem İstanbul'daki yaşam anlatılmış. Romandaki detaylar, yazarın o döneme ne kadar hakim olduğunu gösteriyor. Yazarın dili biraz ağır bu nedenle kitaba akıcı diyemem ama Yılmaz KARAKOYUNLU'nun kitapları mutlaka okunmalı tarihimizdeki önemli dönemleri/kişileri farklı bir üslupla anlatıyor.
Puan vermedi
6-7 eylül olayları sırasında Türk ve Rum iki genç aşığın hikayesini anlatıyor. Kurgu ve hikaye akıcı ancak dili ağır bu nedenle biraz yavaş ilerliyor okumak. Fakat yakın siyasi tarihe ışık tutan kıymetli bir eser. Kitabın dili nedeniyle filmini daha güzel bulanalar olmuş ancak kitap ta okunmalı kesinlikle.
176 syf.
Puan vermedi
Kitabın adı:Güz Sancısı Yazarın adı:Yılmaz Karakoyunlu Okuyanın adı:Sıdıka Topal Sayfa sayısı:176 Kitabımızda Cumhuriyet tarihinin kara lekesi 6-7 Eylül olayları ve Gayrimüslim azınlıkların ülkeyi terk etmek zorunda kalışlarını kendine has üslubuyla anlatıyor. Hazan adaya geç gelirdi. Bu yıl Ankara 'nın güz Sancısı erken gelmiş ve bu asude bahçeye çökmüştü. Sevda şarkılarının söylendiği dillere şimdi çığlıklar vardı....
7/10 puan verdi
6-7 Eylül olaylarını anlatmaktan çok, bu olayları zemin olarak kullanan bir roman. Ülkemiz için bir dönüm noktası olan bu üzücü olayların nasıl ortaya çıktığı, dinamikleri analiz edilmiyor. Bunun yerine, toplumun farklı kesimlerinden müslümanların gayrimüslimlerle nasıl iyi geçindikleri anlatılıyor. Romanda aşk, cinsellik, tasavvuf, aile içi çatışmalar da var. Karakoyunlu’nun birçok cümlesi bana problemli geldi, bu cümleler hem edebi hem de daha rahat anlaşılır olabilirdi. Roman hakkında pek iyi şeyler söylemedim ama yine de Karakoyunlu’nun dört romanını daha okumak üzere işaretledim.
6 - 7 Eylül Olayları
7/10 puan verdi
Türkiye'nin yakın tarihinin en acı olaylar dizisinde 6 - 7 Eylül Olayları önemli bir yer teşkil ediyor. 1924 Mübadelesi, Varlık Vergisi ve 6 - 7 Eylül Olayları... Bu acı olaylar dizisinin ortak
7/10 puan verdi
Yılmaz Karakoyunlu'nun, okuduğum ikinci kitabı " Güz Sancısı" Atatürk'ün evine yapılan saldırı neticesinde cereyan eden 6-7 Eylül hadiseleri, öyle etkileyici bir dille anlatılmış ki, çoğu zaman kendimi kahramanların yerine koyarak o dönemi anlamaya çalıştım. Bir yara ne kadar anlaşılırsa!
7/10 puan verdi
Bugün bitirdiğim bir kitaptan bahsedeceğim şimdi. Okuması zor bir kitap olan "Güz sancısı".. Kitap 6, 7 Eylül olayları zamanında İstanbul'da tanışıp aşk yaşayan Behçet ile Ester in etrafında yaşanan olayları ve karakterlerin aileleri ve yakınlarının yaşadığı olayları anlatıyor. Yazarın harika cümleleri var ama olaylar arasındaki geçişleri aşırı kafa karıştırıcı olmuş. Kitabın en heyecanlı kısmı son 30 sayfa oldu benim için.. Güzel ama yorucu bir okumaydı

Yılmaz Karakoyunlu
Yılmaz KarakoyunluYazar · 18 kitap
Yılmaz Karakoyunlu, 1936 yılında İstanbul'da doğdu. Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi ni bitirdi (1955) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu (1959) Georgia Üniversitesin'den MBA derecesi aldı. Michigan Üniversitesi'nden "Effective Management" Sertifikası sahibidir. Doktorasını İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Kısa bir süre müfettişlik yaptıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatına girdi. Finansman Şubesi müdürlüğünü üstlendi. İstifa ederek özel sektöre geçti. Yönetim kurulu üyeliği, başkanlığı, genel müdürlük ve genel koordinatörlük görevleri üstlendi. Batışıyla Türkiye'nin bir dönem ekonomisini ve siyasetini temelden sarsan Banker Kastelli şirketlerinin Genel Koordinatörlüğünü yapmıştır. 1995 yılı seçimlerinde Anavatan Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi. 1999 yılı seçimlerinde yeniden parlamentoya girip Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Ecevit Kabinesinde Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü olarak TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Genel Müdürlüğü, Özelliştirme İdaresi Başkanlığında sorumlu olarak görev aldı. Evli 2 çocukludur. Mesleki ve edebi eserleri ile dikkat çekmiştir. Salkım Hanımın Taneleri romanı ile 1989 Yunus Nadi Roman ödülü birinciliğini kazanmıştır. Üç Aliler Divanı, Güz Sancısı, Çiçekli Mumlar Sokağı, Yorgun Mayıs Kısrakları, Ezan Vakti Bethoveen, Mevsimler Eskidi Biraz isimli romanları Doğan Kitap tarafından yayınlanmıştır. Güz Sancısı romanı 1991 yılında Türk Yazarlar Birliği Roman Ödülü Birinciliğini kazandı. Şiirlerini O Hayal Aynasından ve Rubailer isimli kitapta toplamıştır. 1999 yılında Edebiyat Alanında Mevlana Büyük Ödülüne Layık Görüldü. 2000 Yılında Nokta Dergisi Edebiyat alanında "DORUKTAKİLER" ödülüne layık görüldü. 2005 Yılında yayınlanan "Yorgun Mayıs Kısrakları" isimli romanıyle Türk siyasi tarihinin siyaet ve sanat kadrolarının aşkalrını ve mücadelelerini değerlendirdi. 2010 yılında yayınladığı Serçe Kuşun Sonbaharı isimli romanındaŞeyh Bedrettin'in hayatını ve sosyal tesirlerini romanlaştırdı. 2011 yılında Dogan-Egmont tarafından başlatılan çocuk romanları serisinde yayınlanan "Serin Kızın Gökkuşağı" isimli kitabını yayınladı. Oyunları arasında Önce İnsan, Zirveden Sonra, Altın Huylu Doruklar, Romenos Diogenes, Ok ve Yay, Mavi Saplı Hayaller, Kuzguncuklu Fazilet sahnelendi. Güz Sancısı romanı ve Zirveden Sonra oyunu ile Türk Yazarlar Birliğinin birincilik ödülünü aldı. Zirveden Sonra / Sokullu isimli oyunu 1991 yılında Türk Yazarlar Birliği "En İyi Oyun" ödülünü kazandı. Aynı Yıl Kültür Bakanlığı Tiyatro Ödülünü kazandı. Salkım Hanımın Taneleri Romanı filme çekildi. 1998 Antalya Film Festivalinde 6 dalda birincilik ödülü aldı ve yılın en iyi sinema filmi seçildi. Filmin başrollerini oynayan Zuhal Olcay, Hülya Avşar, Kamran Usluer izleyicilerden çok büyük takdir topladılar. 1991 yılında yazılan Güz Sancısı Romanı, aynı isimle 2008 yılında filme çekildi. Baş rolü oynayan Beren Saat yılın en dikkat çeken sanatçısı oldu. Film 2009 yılı başında Yunanistan'ın Atina kentinde gala gecesi yapılarak seyircilere sunuldu. Bu gece münasebetiyle Güz Sancısı Yunancaya çevrilerek yeniden yayınlandı. Yılmaz Karakoyunlu sevilen TV dizilerinde senaryo danışmanlığı görevini üstlenmiştir. Hatırla Sevgili, Elveda Rumeli, Karayılan, Her Şeye Rağmen dizileri Yılmaz Karakoyunlu'nun senaryo danışmanlığı ile gerçekleştirilmiştir. Çekime hazır senaryoları Kösem Sultan, Kızıl Kısrak, Karantinalı Despina, Beyaz Mahşer, Hakan (Abdülhamit)yayıma hazırlanmaktadır. 200 e yakın Türk Müziği şarkısı ve saz eserleri TRT Repertuvarındadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.