Güzel Yazılar adlı dizinin şiire ayrılan bu çalışmasında, son dönem Türk edebiyatına damgasını vuran ustalardan başlayarak kronolojik bir anlayış çerçevesinde, günümüze kadar uzanan bir çizgide, bu türe emeği geçenlerin yazdıklarından bir seçki yer alıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Güzel Yazılar - Şiirler Türk Dil Kurumu'nun; Mehmet Akif Ersoy(1873) ile başlayıp, Tuğrul Tanyol(1953) ile bitirdiği,kronolojik sıralamayla (şairlerin doğum tarihleri baz alınmış) ,şairlerimizin şiirlerinden
Kitabı nasıl tarif etsem ki, şimdiye kadar adını duymadığımız onlarca şair varmış, yüzlerce mısra'dan hasret kalmışız seneler boyu, ilk okumaya başladığımda zorla üşenerek okumuştum bir hocamız ödev olarak vermişti, oysa ne haklıydı içinde binlerce dizenin olduğu büyük bir okyanus dalgasına sürüklüyor sizi...TDK' nın böyle bir kitabı basması da oldukça mutluluk verici. Zaman içersinde şiirlerden alıntılar paylaşacağım bu epey uzun sürecek her bir dize benim için bir okyanus Damlası... İyi okumalar
Süzgeçten Geçirilmiş, Ufkunuzu Açacak, Bir Demet Tiyatro Misali, Tavsiye Edilir, Denizden Bir Avuç Yosun Misali İçeriği Olan Eser, Daha Çok Yazılacak, İncelenecek, Okunacak Şiir Var...
Hocamın sayesinde farkettiğim bu seriyi sizlerle de paylaşmak istedim. TDK Güzel Yazılar diye bir seri çıkarmış. Şiirler ,denemeler ,romanlar, röportajlar diye. İçlerinde farklı farklı yazarların eserlerine yer vermiş. Ben özellikle şiirler olanını çok sevdim. Birçok şairin şiirleri bulunuyor içerisinde. Birkaç beğendiğim şiiri öne çıkarmalarımın şiirler bölümünde görebilirsiniz.Şiir okumayı sevenlere tavsiye ederim.
Türk Dil Kurumunun bu tür eserlerini çok seviyorum. Birçok şairin şiirlerine yer verip güzel bir eser ortaya çıkartmışlar. Tek bir şairin kitabı yerine bir kitapta birçok şair ve onların şiirini okuma şansı bulmak güzel. Şiir okumayı severim ve bu tür eserler benim favori kitaplarımdandır. Bu yüzden de kitabı kesinlikle öneririm.
Türk Dil Kurumu Yayınları tarafından yayımlanan bir şiir seçkisi. İçinde toplam 101 şair yer alıyor ve bilin bakalım kim eksik? Dünyada her ülkeye uğrayın ve insanlara Türk edebiyatı denince aklına ilk hangi şair geliyor?" diye sorun %90 onun ismi verilir. Evet, şu an aklınıza gelen isim. Bakın, ismini bilerek yazmıyorum çünkü o o kadar büyük ki ismini söylemeye bile ihtiyaç yok. Onun olmadığı seçkide kimler var peki? İslamcı yazarlar ağırlıkta tabii. Birkaç tane İkinci Yeni de var. İsmet ÖZEL, Ataol BEHRAMOĞLU, Cemal SÜREYA, Necip Fazıl var ama o yok.
Kitapta okurken sinirlendiğim bir diğer nokta yazarların isimlerinin ve soyisimlerinin yanlış yazılması. Teknik bir kusurdan da bahsetmiyorum. Bu seçkiyi hazırlayanlar hiç mi biyografik okumalar yapmadı? Türk Dili ve Edebiyatı alanında uzman olmayan kimseler mi hazırladı? Rezalet.
İki üç kaliteli şair keşfetmenin mutluluğu ile yeni kitabıma geçiyorum.
Adını ilk kez duyduğum birçok şair okumama vesile olan kitap. Okunası. Ancak kadın şairlere nerdeyse hiç yer verilmemiş, önemli başka birkaç şairi de göremedim aralarında. Bir de kitabın adına atfen her şairin en iyi şiirini veyahut en iyi şiirlerinden birini okumak dilerdim. Bunlar eleştirilebilecek yönleri. Kapsamlı bir antoloji. Okunur.
TDK tarafından hazırlanan, onlarca şairin şiirlerinden ortaya karışık şiirler sunan güzel bir kitap olmuş. Şiirsever arkadaşlar okuyabilir.
Herkese bol istifadeli okumalar dilerim.
Şiir sevenler için eşsiz bir eser olmuş. TDK'yı böyle çalışmaları için tebrik etmek lazım. Türk Edebiyatı tarihine damga vurmuş isimler olduğu gibi, ismini duymadığımız harika eserler ortaya koyan şairleri bir araya getirmiş.
Türk Edebiyatında önemli yer edinmiş şair ve yazarlardan seçilen şiirlerden oluşan kitap TDK yayınları aracılığıyla bir araya getirilmiştir. Şiir dilin inceliklerini içerir. Şiir okumayı sevenlerin, sevdiği şairlerden şiirler bulabileceği derli toplu bir eser olarak önem taşıyor. Ayrıca öğretmenlerin öğrencilerine tavsiye edebileceği nitelikte bir kitap olması yönünden faydalı buldum.
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir.
Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir:
- Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "
Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur.
- Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur.
- Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "
Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır.
- Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "