Literatürü, Özellikleri ve Örnekleri

Yavuz Köktaş
Hadîslere yönelik ilgi, merak, soru, tenkit her zaman var olagelmiştir. Bu ilgi veya soru bazen hadisin anlamını, bazen sıhhatini sormak; bazen de çelişen hadislerin aralarının nasıl telif edileceğini öğrenmek şeklinde tezahür etmiştir. Hz. İsa’nın nuzûlü, deccal, mehdi, şefaat, kabir azabı, Hızır’ın yaşayıp yaşamadığı, kabirlerden yardım dilemek, mi’rac, Hz. Peygamber’in göğsünün yarılması, nübüvvet mührü, mübarek geceler, Nur-i Muhammedî, kenz-i mahfî, Resulullah’ın kabrinde diri olup olmadığı, Hz. Peygamber’in rüyada görülüp görülemeyeceği bu tür hadîslerden birkaçıdır. Bu çalışma esas itibariyle geçmişte hadîs fetvalarının mahiyetini araştırmak saikiyle ortaya çıkmıştır. Alimlerimiz kendilerine sorulan hadîsle ilgili soruları “hadîs fetvaları” altında toplamışlar ve bu sorulara cevap aramışlardır. Sayıları az da olsa bunlar kendi dönemlerinde toplumda var olan soru(n)ları ve bunlara nasıl cevap verildiğini göstermesi açısından dikkate değerdir. Bunlar zaman içerisinde hadîse duyulan ilgiyi yansıttığı gibi -kronolojik olarak takip edilebilirse- hadîsle alakalı değişen ilgiyi de yansıtmaktadır. Bu durum bir başka açıdan hadîs-sosyoloji ilişkisine ayna tutmaya adaydır. Elbette hadis fetvaları klasiklerimizle sınırlı değildir. Bu çaba kesintisiz bir şekilde devam etmekte ve günümüzde de buna yönelik fetva kitapları hazırlanmaktadır. İşte bu çalışmada ağırlıklı olarak bu fetva kitaplarını,onlarda geçen hadîsleri ayrıntılı olarak inceledik ve değerlendirdik. Sonuçta bugün de çok tartışılan hadîslerin mahiyetine, sıhhatlerine, ne anlam ifade ettiklerine yönelik önemli bir birikim ortaya çıktı. Bu birikimi ilgi duyan okuyucularla paylaşmak bizim için bir sorumluluktur.
Kitabın Konusu:
208 sayfa

Hadis Fetvaları (Yavuz Köktaş) Kısa İnceleme
208 syf.
Puan vermedi
Kitap çok güzel emek harcanmış güzel derlenmiş. Eskiden beri sual edilen müşkil hadislerin izahatları derlenerek toplanmış. Kaliteli içeriği dolu bir eser. Ancak kitap avama hitap etmiyor. En azından ilahiyat mezunu olan bu meselelere ilgi duyan kimselere tavsiye edebilirim.
Hadis FetvalarıYavuz Köktaş · Rağbet Yayınları · 201410 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
Başlığın altındaki literatürü, özellikleri ve örnekleri kısmını dikkate alarak okumanızı tavsiye ederim.Yoksa fıkıh kitaplarında olduğu gibi fetva şeklinde ilerlemiyor.Hadis Fetvalarının bulunduğu eserleri tanıtan bir eserdir.Klasik dönem ve modern dönem olarak iki ana bölümden oluşmaktadır.
Hadis FetvalarıYavuz Köktaş · Rağbet Yayınları · 201410 okunma

Yavuz Köktaş
Yavuz KöktaşYazar · 25 kitap
1969 yılında Trabzon-Of'da doğdu. Yüksek öğrenimini Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. Aynı fakültede Tefsir dalında yüksek lisansını yaptı (1996). 1995'de Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi'ne Araştırma Görevlisi olarak girdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı olarak Hadîs dalında Metin Tahlili Açısından Fethu'l-bârî ve Umdetu'l-kârî'nin Mukayesesi adıyla doktorasını tamamladı (1999). 2000 yılında Rize İlahiyat Fakültesi'ne Yrd. Doç. olarak atandı. 2005 yılında Doçent; 2010 yılında Profesör oldu. Halen Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde bu görevine devam etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.