Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hadis Kaynaklarının Dili

Cemal Ağırman
8/10
2 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
550
Görüntülenme
Hadîsler İslâm Dini’nin ikinci kaynağı ve Kur’ân’ın tefsiri olan Sünnet’in yazılı belgeleridir. Onların tahrif edilmeden sonraki nesillere intikali kadar, intikalinden sonra toplanıp derlenmesi, derlenen ve tasnif edilen bu belgelerin kitaplaşması da son derce önemlidir. Şüphesiz her tasnif belli bir amaca yönelik, belli bir yöntemle ve belli bir ihtiyaca cevap vermek üzere yapılmıştır. Bütün hadîslerin sıhhat ve güvenilirlik derecesi aynı olmadığı için amaç, yöntem ve ihtiyaçlar, hadîslerin seçiminde etkili olmuştur. Bu bağlamda kitaplar oluşturulurken kullanılan materyale musannif tarafından tevdi edilen işlevsel konum, hadîslerin sıhhat ve güvenilirliğinin derecesini tespit açısından son derece önemlidir. Hadîs kaynaklarının musanniflerini, muhtevâlarını, tasnif sistemlerini, tasnif amaçlarını, hangi ihtiyaca cevap vermek için tasnif edildiklerini bilmek elimizdeki materyali tanıma ve gerçek fonksiyonunu doğru tespit ve algılama açısından vazgeçilmezdir. Bu çalışma temel hadîs kaynaklarını biraz daha yakından tanıma amacıyla yapılmıştır. Ayrıca hangi kesime hitap ederse etsin, ilmî araştırmalar neticesinde ortaya konan mahsüllerde dipnot gösterimi son derece önemli ve ciddi bir iştir. Verilen bilgilere güveni artıracağı gibi araştırmanın ciddiyetini de ortaya koyacaktır. Araştırmacıların bu ciddiyeti dipnot gösterme usûlünde de göstermeleri son derece önemlidir. Ancak bunu yaparken ilmî kriterlere bağlı kalmakla beraber okuyucular da gözden uzak tutulmamalıdır. Esas amaç, verilen bilgi referansına ulaşmada kolaylaştırıcı, zaman kazandırıcı ve gerçekçilik olmalıdır.
Yazar:
Cemal Ağırman
Cemal Ağırman
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Yayınevi: Rağbet Yayınları
ISBN: 9786059475648Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın yazarı Prof. Dr. Cemal Ağırman,Marmara İlâhiyat Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını ve doktorasını aynı üniversiteye bağlı SBE'de yapmış. 1985'de Diyanet İşleri'nde imam hatip, 1992'de vaiz olmuş. 1995'ten itibaren Cumhuriyet Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Hadis Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren kendisi de benim kıymetli hocamdır. Kitapta kısa ama bir o kadar da öz nitelikli bilgiler verilmiş.Bir hadis okurken neye göre ele alınmış, hangi süzgeçlerden geçmiş ve Ravisinin tarzı nedir bunları öğretici nitelikte olmuş.Buhari'nin tarzı nedir,Müslim'in,Tirmizi'nin tarzı nedir öğrenmiş oldum.Hadis metinlerinde geçen bir kelimenin dahi hangi manalara geldiğini öğrendim. Bu kitap hayatımın belirli zamanlarında başvuracağım bir başucu kitabı niteliğinde olacaktır. Okuyacaklara engin kavrayışlar dilerim.
Hadis Kaynaklarının Dili
Hadis Kaynaklarının DiliCemal Ağırman · Rağbet Yayınları · 09 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Sonuç ve Değerlendirme Bilindiği üzere alimlerce muteber kabul edilen bazı hadis kaynaklarında zayıf hadislerin yer alması sorun olmuş, değişik kesimlerce tartışılarak tenkitler yöneltilmiştir. Bazı tenkitlerin yerinde ve haklı olduğunu kabul etmekle beraber, bir kamsının, hadis kaynaklarını yanlış ya da farklı okuma yönteminden kaynaklandığı
Hadis Kaynaklarının Dili
Hadis Kaynaklarının DiliCemal Ağırman · Rağbet Yayınları · 09 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.