Hak Dini Kur'an Dili 5. Cilt

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

Hak Dini Kur'an Dili 5. Cilt Sözleri ve Alıntıları

Hak Dini Kur'an Dili 5. Cilt sözleri ve alıntılarını, Hak Dini Kur'an Dili 5. Cilt kitap alıntılarını, Hak Dini Kur'an Dili 5. Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Denilmiştir ki, Âdem beş şey ile bahtiyar mutlu oldu. Emre karşı gelmeyi itiraf etmek, pişmanlık duymak, nefsini kötülemek, tevbeye teşebbüs etmek ve rahmetten ümidi kesmemek, İblis de beş şeyle bedbaht mutsuz oldu. Günahını kabul etmedi, pişmanlık duymadı, kendini kınamayıp azgınlığını Allah'a bağladı ve rahmetten ümidini kesti.
Araf suresi 10-25 ayet tefsiri
Hakikat budur ki gözler körelmez ve lâkin sinelerdeki kalpler körelir. Hacc Suresi 46. Ayet
Sayfa 343
Reklam
İyi bilmek gerekir ki, insanları edepsizliğe, terbiyesizliğe, günaha davet eden rûhî ve fikrî dürtülerin, ilim ile, ilham ile, vahy ile ilgisi yoktur.
Kendini duymayanda, ruh olmaz. (İsra suresi 85. Ayet'in tefsirinden alıntı.)
Sayfa 351
Reklam
Ağızlarıyla sizi razı ve hoşnud etmeye çalışırlar. Vefakârlıktan, dostluktan, insaniyyetten ve insaftan bahseder, iman ve taatten dem vururlar, kandırmak ve inandırmak için yeminler ederler. Verdikleri sözler tam tersine çıktıkça asılsız mazeretlerle özür dilerler, uydurma sebepler ve bahaneler bulurlar. Lâkin bütün bunları sadece dil ucuyla yaparlar halbuki kalpleri hep çekimser kalır, ağızlarındaki söz gönüllerinden geçirdikleri niyyetlerle taban tabana zıttır. Ağızlarından çıkanlar kuru ve boş laflardan ibarettir. Ve bunların pek çoğu fasıktır. ... Haksızlıktan çekinecek, namussuzluktan sakınacak ne bir inançları, ne kötülükten engelleyici insafları, ne de bir insani yiğitlikleri ve mertlikleri yoktur. Utanmaz ve arlanmaz kimselerdir.
Tevbe suresi 7-12 ayet tefsiri
İyiliğe karşı kötülük, ihsana nankörlük, zulümdür.
Sayfa 73 - Yenda yayınevi
حسنات الابرار سيءات المقربين "İyi insanların iyilikleri, Allah'a yakın olanların günahlarıdır" Kehf suresi/18 (20.Ayetin tefsiri)
Sayfa 346
De ki; O (Kur'an), iman edenler için hidayet ve şifâdır. Fussilet Suresi 44. Ayet
Sayfa 192 - Yenda yayınevi
Reklam
Bir hadis-i şerifte şöyle gelmiştir: "Hiç bir kâfir ve hiç bir mümin yoktur ki, hem cennette, hem cehennemde bir yeri olmasın. Ve şu halde cennet ehli cennete, cehennem ehli cehenneme girdikleri zaman cennet, cehennem ehline kaldırılır gösterilir. Oradaki yerlerine bakarlar ve kendilerine, işte siz Allah'a itaat ederek amel etmiş olsaydınız, bunlar sizin makamlarınız idi, denilir. Sonra ey Cennet ehli, haydi amelleriniz sebebiyle siz bunlara varis olunuz, denilir. Şu halde onların yerleri cennet ehli arasında bölüşülür".
Araf suresi 43-44 ayet tefsiri
Allah'ı tanıma, Rabbin birliğine inanma, hakka boyun eğme meselesi, yani iman ve İslâm meselesi, yalnızca bilimsel delillerle elde edilecek sırf nazari bir bilgi meselesi olmayıp, kendi fıtratında yaratılıştan var olan ve şuhud-i nefsî iç gözlem denilen kendi içini duyma ve genel olarak kendisinin kendisi olduğunu tanıma şuuru ile birlikte kendi varlığında, daha doğrusu varlığının özünde gerçekleşmiş olan kesin bir tanımadır. Şu kadar ki, kendi varlığının farkında olma gibi açık seçik değildir, kendini tanımanın altında yatan bir gizli şuurdur ki, açık bilinç ile duyulup farkına varılması dikkatini kendi içinde keskinleştirmeye veya içten ve dıştan gelen bir uyarıcıya muhtaç olan bir farkına varmadır. Zira insanın böyle sezgi yoluyla duymuş olup da bilinç yoluyla farkına varamadığı bir takım derin olguları vardır ki, bir veya mükerrer uyarıcılar sayesinde onun farkına varır. İşte Allah inancının temeli olan içimizdeki ilâhî sezgi de mutlak anlamıyla "benlik ötesi" bilinci gibi, böyle şuhudî bir tanımadır. Nefis fıtratı içinde merkezleşmiş bir içgüdüdür.
Araf suresi 172-173 ayet tefsiri
Münafıklıkta o derece ileri gitmişler ve o derece maharet elde etmişlerdir ki, sırlarını gizlemeye, takıyye yapmaya, töhmet altında kalma tehlikesi olan konulardan uzak durmaya, gerektiğinde yağ gibi suyun üstüne çıkmaya öyle alışmışlardır ki, kendilerini senden*, senin o yüksek sezgi ve dirayetinden bile gizleyebilirler. Vahiy nazil olmadıkça sen bile onların münafık olduklarını bilemezsin, farkına varamazsın.
Tevbe suresi 101. ayet tefsiri *"sen" den kasıt Hz. Peygamberdir
Bir toplum için ekonomik hayatın sarsıntıya uğraması veya kaybolması, bir helâk işareti veya başlangıcıdır.
Araf suresi 130. ayet tefsiri
El Hak doğrudur.
Küfr-ü şirk, batıl dinler hep birer kayd-i esaret, din-i hak ve iman-ı tevhid insan için bir hürriyet, bir servettir.
Sayfa 275
162 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.