Hâl Diliyle Öğrenmek

16 Mayıs 2024
Yaka Yayınları

2025 45. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 14:14
ENES KUŞAK-HALFABE Enes Kuşak`ın dili çok sade ama aynı zamanda çok derin. Kelimeleri seçerken duyguyu göstermekten çok hissettirmeye çalışıyor. Bu da okuru düşünmeye zorluyor ama yorucu bir șekilde değil - tam tersine, düșündükçe içine işleyen bir sicaklık bırakıyor. Kitabı okurken sanki kendi zihninde dolaşıyorsun. Kendi cümlelerin gibi, ama senin asla bu kadar güzel kuramayacağın cümleler gibi. Bazen bir cümlede kalıp uzun uzun düşünüyorsun. Bazen bir sayfayı bitirip defterine not almak istiyorsun. Çünkü yazdıkları, herkesin kallbinde bir yerlere değiyor. "Halfabe", siradan bir kitap degil; bir iç sesin, bir ruh hâlinin, bir "büyüme sancısının" edebi izlerini taşıyan çok katmanli, șiirsel bir yolculuk gibi... Enes Kuşak, okuru kendi iç dünyasında ağır ama tatlı bir dalgalanmaya davet ediyor. Kelimeleriyle sustuklarımızı konuşturuyor; yüksek sesle değil, iç sesle, Kitabin ismi gibi kendisi de alışılmadik. "Halfabe" sanki bir şeyin yarısı, tamamlanmamış bir söz gibi... e aslinda kitap da tam olarak bunu anlatıyor: Yarım kalmışIıkları, tamamlanmamış cümleleri, büyüyemeyen yanlarımızı, içimizde hâlâ çocuk kalan tarafları. Kimler Okumalı? • Kendini yarım hissedenler. • Cümlelerin içindeki boşluklarda kendi duygularını arayanlar. • "Ben neden böyleyim?" sorusunu kendine defalarca sormuş olanlar. • Hayatin içinde bir yerde kaybolmuş ama hâlâ kendini bulmak isteyenler. . Sessizliği seven, düşünmeyi seven, duyguları içinde uzun süre saklayip büyüten herkes... .• Ve tabi ki okumayı sadece bilgi edinmek için değil, hissedebilmek için yapan herkes bu kitabı okumalı.
2024 36. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 00:07
Halden anlayana.... Buyuk resmi gorebilmek icin yukselmek gerekir... . Her hâlimiz içimizdeki iyi insanı ortaya çıkarmak için bir basamak vazifesi yapar. Hayat, merdiven basamakları çıkarken her duraklamada bize bir ders vererek bu hâle getirmiştir. Bu hâle... Kendimizden memnun olduğumuz hâle... Kendimizi kabul ettiğimiz ve arka çıktığımız hâle. Nasıl bir hâldir bilir misiniz bu hâl? Hâl diliyle yaşamanın anahtarları bir bir ele geçmiştir. Düşünmeye başladığımız demden beri ilham kapıları bir bir açılmıştır. İhtiyaçlar hi- yerarşisinde zirveye doğru yol almışızdır. Peki nasıl olmuştur bu? Hâlden hâle girerek elbette. Bukalemun gibi değil insan gibi. Bir dağ yolunu çıkar gibi zorlu. Her hâlin kelimelerle ifade edilmeyecek bir derinlikte yol almak olduğunu idrak edince anlıyorsun hâl diliyle yaşamayı. . . Farklı ama oldukça ilgi çekici bir kitap okudum Harflerin dili ile değilde hal diliyle anlasabilmeyi, hal diliyle anlatabilmeyi bunun inceliklerini öğretiyor kitap,Yazar bu kitabi 7 bölüm, 40 deneme, bir hikaye ve şiirlerle pekistirdigi.. Harflerden çok hal diliyle anlatabilmenin gücünü her bölümde her hikayede oyle ahenkle okuyucuya anlatmış ki, bizlerde okurken anlıyoruz önemini.. Bazi kitaplar kendini öyle güzel anlatıyor ki, sayfalar akıp gidiyor, yine bolca alti çizili cümleleri ve kendime not aldığım düstur edinecegim yönü ile verimli bir okuma oldu benim icin . . Kaç merdiven çıktım, indim kaç merdiven? Varmadik mi yüreğim, yok mu bir kestirmen?
2024 127. kitabı
Merhaba Bugün sizlere yakayayinlari ‘ndan Enes Kuşak kaleminden Hâlfabe kitabı ile geldim.
Halfabe
2024 20. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 22:21
Hâlfabe ”hâl diliyle öğrenmek” Kelimenin gönülde bıraktığı etki Kelimeler ya yara açmıştır gönüllerde ya da iyileştirmiştir o yaraları… Hâlfabeyi okumak tüm dünya klasiklerini ilmi eserleri bir
2024 55. kitabı
İnsanlar sesler ve mimiklerle iletişim kurarlar. Bu sesler, İletişimi kolaylaştırmak için harflere dönüşür. Harflerin listesine alfabe deriz. Bazen, anlatmak ya da anlamak için kelimeler, harfler yetmez. İşte burada da hål dili devreye girer. Halden anlamak, hâle yola koymak, çeşitli hållerden geçip yolculuğunu tamamlamak. İşte yazarımız bu dili oluşturan seslere de Hâlfabe diyor. Nasıl ki ismin; yalın, belirtme, yönelme, bulunma ve ayrılma hälleri var, kitap boyunca yazar insanları da bu hallerden geçirip bir yolculuk yaptırıyor. Şiirlerle desteklenmiş, deneme türündeki bu kitapta yazarın bakış açısıyla hâllerini, düşüncelerini okuyoruz ve onunla beraber düşünüyoruz. Bazen sözlerin, davranışların ardındaki derinliği anlamak için farklı pencerelerden bakmak gerekir. İşte kitap bize bunu veriyor. Bunu henüz kitabın başında, ilk bölümlerde fark ediyoruz. Mesela, 'Ne Hâlin Varsa Gör" bölümü bizi bu cümleye bambaşka bir açıdan bakmaya, daha derin düşünmeye sevk ediyor. Neden bir sitem, bir bıkkınlık olsun ki; belki de karşındaki için elinden geleni yaptıktan sonra onu kadere emanet etmektir bu söz. Bırak yaşanması gereken yaşansın deyip, gelecek güzelliklere umut etmektir. Okuru düşündüren ama yormayan, hâllerden geçip, hâlden anlamaya davet eden güzel bir kitap, tavsiye ederim.
2024 4. kitabı
Merhaba,sevgili kitap severler ve arkadaşlarım Yoğun geçen bir dönem sonu herkes güzel bir dinlenceyi hak etti.Bugün açıklanan #lgs ile öğrencilerimize huzur dolu bir eğitim-öğretim hayatı diliyorum.
2024 20. kitabı
"İletişim kurduğumuz insanlarla harfsiz, hecesiz, kelimesiz, cümlesiz, anlaşabilmek kadim bir lisan çeşididir. Doğar doğmaz bir ismi konulan insan hayat serencamında nice hâllere gark olur. Susarak konuşur, konuşarak susar. İnsan öyle bir noktaya varır ki kelimelerle yol alması mümkün olmaz. Kelimeler bu büyük anlatıya kifayet edemez. İşte o zaman harfler yerine hâller, "Alfabe" yerine "Hâlfabe" devreye girer. Çünkü Hâlfabe, hâl diliyle öğrenenlerin alfabesidir." diye açıklıyor yazarımız Hâlfabe'yi... Dünya dediğimiz ömür yolunda her daim ahvalimizi kelimelerle anlatamayız.Kelimelerin çaresiz kaldığı anlarda ise davranışlarımız devreye giriyor yani hallerimiz...Hâlfabe her ân'ımızda kullandığımız beden ve ruhumuzun dili...Mutlaka herkes okumalı bence ve kesinlikle her okuyanın da başucu kitabı olacağına inanıyorum Yazarımızın kalemine sağlık Nostalcik OkurNostalcik Okur HâlfabeHâlfabe Enes KuşakEnes Kuşak Kahvekokulukitaplar1Kahvekokulukitaplar1
2024 57. kitabı
Hayattaki incelikleri, detayları görmezden geliyor bazılarımız belki de ben bile yapıyorum farkında olmadan! Hakettiği değeri veremiyoruz bir kitap bile olsa ne de olsa cansız değil mi ? Kimilerine göre aman ne değeri var ki! Ama bazı kitaplar var ki içinde öyle cümleler saklı ki sanki sihirli. Ben bu kitabın da onlardan olduğunu düşünüyorum. Öyle güzel ayrıntılar var ki içinde okurken sakinleşiyor insan . Bu türü sevmiyorum diyen mutlaka çıkacaktır. Şöyle bir şey var ki zaten sakinliği, maneviyati yitirdiğimizden bunca hal bilmezlik! Kitabın her sayfasında yazdığı gibi "Hal diliyle öğrenmek" ... Yok olup gitti. İnsan insan olduğunu unutup maddi olan herşeye fazlasından değer verdiğinden yol şaştı, akıl şaştı,kalp şaştı! Bu kitap bir nebze de olsa da yol bulmak adına ,hal bilmek adına okunmalı. İçinde kalbimize dokuncak hikaye ve şiirler yazılmış fazlasıyla huzur dolu Yayınevlerine kızıyorum artık neye göre kitaplara değer biçiyorlar anlamıyorum! Böyle güzel kitaplar arada kaybolup gidiyor. Umarım okurlar tarafından da hakettiği değeri görür. Yayinevini de bu konu da tebrik ederim "Önemsiz bir şey yoktur. Büyük resmi görebilmek içindir bütün detaylar." "Dünyaya gelmek inişti . Dünyada kalmak tutsaklıkti"
Puan vermedi
Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir Peki ya hali lisan a dökmek için neye ihtiyaç vardır ? Hâlfabe ismiyle kitap dikkatimi çekmişti ve psikolojiyi sevdiğim için eminim bana göredir demiştim. Yanılmamışım! Konuşma yeteneğimizi kullanmadan davranış dizilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan dilin her bir birleşeninin yer aldığı kümeye de hâlfabe denir diyor yazar. İnsanoğlu dünyaya geldiği hatta gelmeden anne rahminde bile bir hal içindedir. Belli bir oluşumu tamamlar çeşitli badireler sonucu gözlerini açar ve ölene değin bu hal'ler bitmez. Uyurken bile rüyalarda gezen bir canlı olarak toplum hayatında yaşıyorsak halden hale girip ,halden anlamak zorundayız. Yazar kitabında bunu yer yer aile hayatından,okul hayatımızdan,sokağımızdan,iş yerimizden,yolda giderken kısaca hayatın her alanından başka başlıklar açarak bazen insani,bazen dini yönden ele alarak kader e olan inancıyla perçinleyerek muhabbet tadında toplamış ve okurlara sunmuş. Günümüz insani ilişkilerine çözüm getirebilecek kadar iddialı ve yeni görüşler almak açmak içinde bir rehber niteliğinde. Bazen şiirlerle renk kattığı eseri 7 ana başlık altında 46 ara başlıkla sonlandırırken altını bol bol çizdiğim yeni bakış açılarıyla başucu kitaplarından dememde fayda var . Başlarken "Halden anlayanlara,, diyerek anlattıklarına muhatap alarak belli bir kesime hitap etmesi ayrıca bir detay .
2024 129. kitabı
. Dünya, iki kapılı bir han. İçinde hapsolup kalmak ya da diğer kapıdan çıkıp gitmek. Üstelik yalnız gitmek.. Dünya bir yol ve sen bu yolun en kadim yolcususun diyor yazar eserinde. Bu yolda yalnız olduğumuzu ama bir o kadar da yalnız olmadığımızı anımsatıyor. Hâl diliyle yaşamanın anahtarlarını sunuyor, pek çok kapı aralıyor ve davet ediyor. İçinde kırk deneme, yedi şiir ve en sonda bir hikaye bulunan bir eser. Giriş bölümüyle başlayan kitap sırasıyla, yalın, belirtme, yönelme, bulunma, ayrılma ve çıkış olmak üzere yedi bölümden oluşuyor. Bölüm sonlarında ise şiirler bulunuyor. En son çıkış bölümünde ise, kıssadan hisse bir hikaye bulunuyor. Maneviyatı yüksek, tasavvuf türünde bir eser. Tavsiyemdir. #Halfabe ^ ^ #alıntı İnsan olmak yorulmak demektir desek çok da isabet almayan bir tespit cümlesi kurmuş olmayız. İnsan yorularak yoğrulan bir varlıktır. Geçtiği yollarda hangi mevsimler var ise ondan etkilenir. Geçtiği yollara kendi mevsimini bırakan da odur. ^ Büyük resmi görebilmek için yükselmek gerek. ^ Düzlem, düz bir zemin. Mantık düzlemi ise cilalı bir yüzey misali. Oysa kalp düzlemi çok farklı. İnişli çıkışlı bir coğrafya. ^ ^ #eneskuşak #yakayayınları #tasavvuf #bloghemsire #öykü #şiir #edebiyat #deneme #inceleme

Enes KuşakYazar · 0 kitap
Yedi kıtanın tüm masum çocuklukları. Merhaba. Bu kitabın yazarı saatten yola çıkarak kuşlar gibi yolculuk yapan birisi. Gökyüzü rehberi. Düşünmeye rehberlik ederek ilham kapıları açtıran birisi. Yaşam koçu değil yol arkadaşı. Öğrenmeye dahil olan ve dahil eden birisi. *Seven ve sevilen birisi.* Gökyüzü sâkini. Gökyüzünü mesken edinen birisi. Yeryüzü göçmeni. Yıldız değirmeninde bir değirmenci. O bir hayat bilgisi öğretmeni.