İslam'da İktidarın Serüveni

Halife ve Sultan

Wilhelm Barthold

Halife ve Sultan Sözleri ve Alıntıları

Halife ve Sultan sözleri ve alıntılarını, Halife ve Sultan kitap alıntılarını, Halife ve Sultan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlim adamı vasfını taşıyan hükümdar olarak Uluğ Bey islam dünyasında yegâne örneği teşkil etmektedir. Çağdaşları onu ancak Aristoteles’in öğrencisi ile karşılaştırmışlardır.
Sayfa 166Kitabı okudu
... artık tek dinin iki farklı temsilcileri birbirlerini kafir olarak nitelendirmişlerdir.
Sayfa 152Kitabı okudu
Reklam
Yavuz Sultan Selim, “her iki kutsal şehrin de hizmetkârı” olunca, Müslümanlar’ın gözünde bütün Müslümanlar’ın halifesi haline gelmiştir. “Allah her asırda “dini ihya eden” birini gönderiyor” şeklindeki hadis, Selim içinde kullanılmıştır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Mekke kapıları bütün gayri müslimler için kapatılmış ve Müslüman olmayan hiçbir devlet kendi temsilcisini bulunduramamıştır.
İlk kez Kâbe için örtüyü Osmanlı Sultanı göndermişti (örtünün üzerinde Yavuz Sultan Selim’in adı yazılmıştı) ve bütün hacılar hac sırasında Sultan Selim’e dua etmişlerdir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Mısır’ın fethi Türk İmparatorluğu’nu o kadar güçlendirmiştir ki, Hristiyanlar Haçlı seferleri sırasında başdüşman olarak gördükleri ve daha o tarihlerde Hind Okyanusu’nda Avrupalıların en önemli rakipleri olan Mısır’ın fethine üzülmüşlerdir .
Sayfa 112Kitabı okudu
İslamiyet ile Fars edebiyatının Türkler’e etkisi o kadar büyük olmuştur ki, Müslüman Türkler İslamiyet öncesi tarihlerini unutmaya başlamışlardır.
Sayfa 163Kitabı okudu
“Kendisini Allah’a veren” manasına gelen Müslüman kelimesi de bundan gelmektedir. İnsan, Allah’a ve ahirete inanmalı, gururlu olmamalı, fakir ve yetimlere merhametli davranmalı. Zira, inançsız ve günahlarların cezalandırılacağı gün yakındır.
Sayfa 137Kitabı okudu
1402 yılında vefat eden Sultan Beyazid’in bütün oğulları ve torunu 2.Murat Çelebi ünvanını taşımışlardır. Bu ünvan, Mevlevi tarikatının üst temsilcilerinin kullandıkları ünvan idi.
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
İbn Battuta, yerli Türk halklarının Müslümanlar’a has olmayan geleneklerinden bahsetmektedir. Mesela, Sinop’ta bir yöneticinin cenaze törenine katılan İbn Battuta, dini görevliler hariç cenazeye refakat eden herkesin başının açık olduğunu yazmıştır.
Sayfa 150Kitabı okudu
Bizim 'meşhur' Abbasî Halifeleri :)
Osmanlı sultanları döneminde Kutbeddin, Müslümanların 1258 yılından sonra halîfesiz kaldıklarını yazmıştır. Kutbeddin, Mısır halîfelerinin Abbasîler ile aynı safa konulamayacağını haklı olarak ispatlamıştır. Ona göre, Büveyhî ve Selçuklular zamanında dünyevî hâkimiyetten mahrum bırakılan Bağdad halîfeleri en azından konumlarına uygun unvanlar ile donatılmıştı. Kutbeddin, bu halîfelerden birisinin 369/979-980 yılında Mısırlı bir elçiyi tahtında, omuzlarında Peygamberin hırkasını, beline Peygamberin kılıcını bağlamış ve elinde Peygamberin asâsı olduğu halde karşıladığını yazmıştır. Gördüklerine hayran kalan elçi, ''Yoksa bu Allah'ın tâ kendisi mi?'' diye sormaktan kendisini alamamıştır. Büveyhî hükümdarı bunun üzerine ''O, Allah'ın yeryüzündeki yardımcısıdır'' cevabını vermiştir. Mısırlı Abbasîlerde ise bu halîfelerin durumunun tersine ne hâkimiyet, ne de buna benzer dış ortam vardı. Mısır'da halîfelerin ancak isimleri mevcut idi. Mısır'da bile adları paralarda zikredilmeyen Abbasî halîfelerini, Asya'nın bütün Müslüman hükümdarlarının paralarında adını Allah ve Hz. Muhammed isimleriyle birlikte gördükleri önceki halîfeler ile karşılaştırmak mümkün değildi. s. 73-74
İncil, insanlardan Allah ve yakınları hariç herkesi ve her şeyi unutmalarını, Kur’an ise, insanların Allah’ı ve yakınlarını unutmamalarını talep etmekle birbirinden ayrılmaktadır.
Sayfa 137Kitabı okudu
Timur ancak hayatının son günlerinde Müslümanlar'a karşı işlediği günahları affettirmek için Çin'e karşı sefer düzenlemeyi ve galibiyetler elde etmeyi amaçlamıştır. Zira bu zaferler ile Müslümanlar'ın gözünde kötülükten arınmış olacaktı. Diğer taraftan onun düşmanı Osmanlı Sultanı I. Bâyezid, din adına verdiği savaşlarda öyle başarılara imza atmıştı ki, Yezdi'ye göre, Timur bile bunu inkar edememişti.
Bizans’ın adı çıkmış
Pagan Moğollar bile halife ve hanedanını yok etme konusunda tereddüde düşmüşlerdir. Abbasi hanedanlığının düşmanlarının Allah’ın cezasına uğradıklarına dair söylentiden, Moğol hanının da haberi vardı. Han, Bağdat’a saldırmanın doğal afetlere yol açacağı ve bunun Moğollar için ölümcül neticeler yaratacağı konusunda uyarılmıştır. Ancak Şii ilim adamı Nasreddin Tusî, Moğol hanına bütün bunların temelsiz olduğunu, Abbasiler tarihinde halifenin ölümüyle sonuçlanan çok sayıda siyasi devrimin gerçekleştiğini ve bu devrimler sırasında doğanın sessiz kaldığını bildirerek onu ikna etmeyi başarmıştır..66
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.