Aytunç Altındal
Tyanalı Apollonius, insan suretindeki Tanrı'dır. Flavius Philostratus, İS 220 Tyanalı Apollonius, bizim yol göstericimizdir. Bitniya Valisi Sossius Hierocles, İS 302 Apollonius'un eserleri yakılmalı, mabetleri yıkılmalıdır. İmparator Konstantin, İznik Konsili, İS 325 Tyanalı Apollonius, 1. yüzyılda, Paganların bilge peygamberi olarak ünlenmişti. Gauter d'Arras, 1160 Tyanalı Apollonius, İslam aleminde ve Arapçada, Balinius olarak tanınmış yüce bir alimdi. Cabir bin Hayyan, İS 800 civarı, Kitab al Hacer'ala Re'i Balinius 1. yüzyılda yaşamış olan Apollonius, çok esrarengiz bir adamdır ve onun mucizeleri Hıristiyanlıkla şaşırtıcı benzerlikler gösterir. Jacob Burckhardt, 1852 Tyanalı Apollonius, 1. yüzyıldaki Pagan Mesih'tir. A. Reville, 1865 Gerçek İsa, Tyanalı Apollonius'tur. Valter Seigmeister, 1947 Tyanalı Apollonius, Hıristiyanlığın gerçek kurucusudur. Alice Winston, 1954
208 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2005

208 syf.
9/10 puan verdi
Herşey Büyük Konstantin'in 323 yılında İznik konsilini toplamasıyla başladı. İznik konsilinde alınan kararlar, bütün dinler tarihini değiştirdi. Büyük Konstantin... Bugün Kapadokya sınırları içindeki Tyana, Pisagor öğretisinden gelmiş filozof Apollonius'u çok iyi bilir. O dönemin en saygın filozofuydu. Pagandi. Öğretileri binlerce kişi tarafından benimsendi. Sevgi üstüne yaptığı konuşmalar taktir edildi. Yaşadığı dönem aşağı yukarı M.S 1. yüzyılın baslariydi. Ne tesadüf ki, aynı yıllarda İsa adında biri, bir başka coğrafyada yine kitleleri peşinden sürükleyecek bir dinin temellerini atıyordu. Peki noldu İznik konsilinde? Konstantin'in öncülüğünde binlerce İncil içersinde dört tanesi onay aldı. Diğerleri yok sayıldı. Yine konsil Apollonius'un hayatını yok saydı. Ona ait belgeler yakıldı, yok edildi. Sanki Apollonius hayalet bir kişilikti. Apollonius kişiliğinde İsa yuceltildi, saygınlık kazandırıldı. Apollonius'un adını anmak bile, ateşte yakılmanin sebebi sayıldı. Tüm bunların temeli Konstantin'in topladığı ve başkanlık ettiği İznik konsilinde atıldı. Kendisi Hristiyan bile olmayan Konstantin'in öncülüğünde. Ölüm döşeğinde vaftiz edildiği söylenir. Bütün hayatını Pagan geleneklerine göre yaşamıştır. Kitap aynı çağlarda, birbirini hiç görmeyen Apollonius ve İsa üzerinden dönüyor. Ve kendi fikrini net olarak ortaya koyuyor. Apollonius'un hayatı yok edildi, İsa yuceltildi. Yani İsa diye biri hiç yaşamadı... Hadi size iyi düşünmeler....
Hangi İsa - Tyanalı Apollonius
Hangi İsa - Tyanalı ApolloniusAytunç Altındal · Destek Yayınları · 2019330 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
İsa (Mesih) - Tyanalı Apollonius (?)
Türk teolog Aytunç Altındal'ın muhteşem araştırmaları sonucu yazdığı muhteşem bir kitap. Kitabın önsözünü buraya bırakıyorum... ÖNSÖZ Tyanalı Apollonius'un yaşam öyküsünü çocukluğumda "büyüklerimden" dinlemiştim. Bana bu dinlediklerimden hiç kimseye söz etmemem gerektiği de tembihlenmişti.(1951) Kemerhisarlı Apollonius'un "hayatını" yazmayı hep istedim. Son 35 yıl içinde belge ve bilgi topladım. Çocukluğumda dinlediğim Apollonius ya da Arapların arasındaki adıyla Balinius/Balyanos'un olağanüstü yaşamını yazmak altmış yaşımdan sonra nasip oldu. Buna da şükür. Bu olağanüstü ermişin Türkiye'de ilk kez yayınlanan hayatı ve eserleri umarım ilgi çeker. Kaldı ki, Apollonius, bizden biridir. Anadolulu bilge bir kişidir. Apollonius'un doğum yeri olan Tyana kenti, Antik dönemde Geç Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olan Tuvana idi. Dolayısıyla ataları itibariyle Apollonius, son/geç Hititlerle bağlantılıydı. İşte bu geç Hititli ermiş önümüzdeki yıllarda özellikle Hıristiyan aleminde adından en çok söz edilecek kişidir. ... Kitabı okurken anlamakta biraz zorlandım. Bu yüzden her sayfayı en az iki kere okudum. Altındal, kilisenin (din adamlarının) insanları kendilerine bağlamak ve otoritelerini güçlü kılmak için İncil'de yaptıkları tahribatları belgeleri ile okuyucuya sunuyor. Bu kitap gerçekten muhteşem bir araştırma ürünü. Dili fazlasıyla ağır, ama mutlaka okunması gereken bir kitap. Okuyun ve okutun.
Hangi İsa
Hangi İsaAytunç Altındal · Destek Yayınları · 2006330 okunma
208 syf.
Puan vermedi
İnceleme yazıp yazmama konusunda biran tereddüt yaşadım. Bu girişimden de anlaşılacağı gibi teknik değil de duygusal bir yazı olacak. Kitaptaki yaklaşımlar , varsayımlar, iddialar yabana atılacak şeyler değil. Kitabın sonsözünde dediği gibi iki hayat ,iki karaktere de haksızlık edildi, zira yaşamları birbirine karıştı, yaşamları çalındı.
Hangi İsa - Tyanalı Apollonius
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.