Oryanyalizm Tarih Siyaset

Hangi Ortadoğu

Zachary Lockman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Daniel, Southern, ve diğer ilim adamlarının işaret ettiği üzere erken Ortaçağ'daki Avrupalı yazarlar, Müslümanları dini terimlerden ziyade etnik terimlerle görme eğilimindeydiler ve genellikle onları Yunancada çadır anlamına gelen bir sözcükten türetilen "Sarezenler" (yani, çadırda yaşayanlar) şeklinde adlandırdılar.
Tuhaf bir şekilde, Batı Avrupa'daki geniş çaplı bir popüler hayranlık kazanan en büyük Müslüman şahsiyet bir filozof veya bir bilim adamı değil bir askerdi, aslında Haçlıların en etkili düşmanı ve onları 1187'de Kudüs'ten çıkaran adamdı. Bu adam, Ortaçağ'ın halk hikayelerinin ve epik şiirlerinin çoğunda kahraman, insancıl, adil ve bilge olarak tasvir edilen Selahaddin'di.
Sayfa 78 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Batı'nın Değişmeyen Zihniyeti
Augustinus bu üç kıtanın her birini ve incil'in yaratılış kitabında tasvir edilen Büyük Tufan'ın ardından gelenleri Nuh'un oğulları ile özdeştirdi: Yafes ve soyundan gelenleri Avrupa'yla (Sami teriminin kökeni) Sam'ı Asya'yla ve Ham'ı Afrika'yla. Fakat bu kavramsallaştırma Hristiyanlar için aynı zamanda
Ortaçağ'da İslam'ı düşmanlıkla yanlış yorumlanmasında sergilenen temalar, alfabeyi veya çarpım tablosunu öğretiyormuş gibi tam bir güvenle ve büyük yazarlar tarafından mevcut kaynaklara çoğu zaman doğrudan atıfta bulunmaksızın eski bilgiler kullanılarak devamlı surette tekrarlandı. İslam ülkelerine seyahat edenlerin çoğu, beraberlerinde götürdükleri fikirleri, gözlemleyebilecekleri şeye tercih ettiler.
Sayfa 87 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Oryantalizm
E. Said'in Oryantalizm tanımı: "Oryantalizm şark ile uğraşan toplu müessesedir; yani şark hakkında hükümlerde bulunur, şark hakkındaki kanaatleri onayından geçirir, şarkı tasvir eder, iskan eder, yönetir; kısacası, şarka hakim olmak, onu yeniden kurmak ve onun amiri olmak için batının bulduğu bir yoldur."
Sayfa 268 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Augustinus bu üç kıtanın her birini ve incil'in Yaratılış kitabında tasvir edilen Büyük Tufan'ın ardından gelenleri Nuh'un oğulları ile özdeşleştirdi: Yafes ve soyundan gelenleri Avrupa'yla (Sami teriminin kökeni) Sam'ı Asya'yla ve Ham'ı Afrika'yla. Fakat bu kavramsallaştırma Hristiyanlar için aynı zamanda Avrupalı Hristiyan üstünlüğünün örtük bir haklılaştırmasıydı.
Sayfa 60 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yunanlılar "barbar" tabiriyle Yunanca dışında anlaşılmaz sesler şeklinde değerlendirilip hor gördükleri bir başka dili konuşan herkesi kastediyorlardı.
Sayfa 49 - Küre YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.