İlk Yayın Tarihi:
2013
Paraf yayınları

2020 22. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2020 21:20
Harezmi, diğer adıyla Harzemli dünyaya gelmiş matematikçiler arasinda ilk beş isimden biri. Hatta dünyaya matematikte yön vermiş bir isim. Kendisi kaynaklarda Arap olarak geçmesine rağmen bu doğru değildir. Kendisi Türk-Müslüman bir bilim adamıdır. Matematik, trigonometri, cebirsel ifade konusunda yapmış oldukları inanılmazdır. Birinci ve ikinci dereceden denklemleri bulup matematikte çığır aşmış bir isimdir. Dönemin halifesi Memun zamanında onun yardımını alarak bağdata gidip "Darü-l Hikme" adı verilen döneminin en ünlü kütüphanesinde ve okulunda eğitim görmüştür. Bu eğitimi çocukluktan almamıştır, sadece bilgilerini geliştirmek amaçlı eğitim almıştır. Matematikte yaptığı çalışmalara ara vermeden devam ederken, hintli bilim insanlarının bulduğu yeni teoremleri incelemek için Bağdat'a gitmiştir. Ayrıca Darü-l Hikme'de Farabi, Biruni, İbn Sina gibi Türk-İslam dünyasının önemli isimleri de yetişmiştir. Bizler ecdadımızı bilmezsek, başkalarının ecdadını öğrenmek zorunda kalırız! İyi okumalar...
Bilim
2020 303. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 22:52
Günaydın arkadaşlar. Dün gece malum uyuduğum için inceleme paylaşamadım, biraz da yorgun olunca erindim açıkçası. Ali Kuzu araştırmaları ile gönlümü fethetmiş yazarlardan olduğu için bana ayrı bir cazibeli gelir. Gerek kitabın düzeni, gerek anlatım dili de beni yine haksız çıkarmadı. 2-3 saati almayacak bir eser. Böyle eserler kendini okutturmayı başarıyor. Matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış bu bilginin özellikle “0” sayısına kattıkları takdire şayan. Düşünsenize 5000 TL maaş alıyorsunuz ama “0” henüz keşfedilmemiş ve 5 TL alıyorsunuz. Çok kötü olurdu be. Cebir, aritmetik, astronomi, trigonometri ve coğrafya da çalıştığı diğer alanlar. Dolu bir kitap, dopdolu bir insan. İyi okumalar dilerim..
HarezmiAli Kuzu (Gazeteci) · Parola Yayınları · 201579 okunma
Matematik İlminin Müslüman-Türk Dehası; Harezmi.
2021 7. kitabı
Harezmi bu Kitapta; Hem Karşılaştırma yapmak, Hem Eğitici Planlı, Hemde Farkındalık Oluşturması Adına, çok güzel anlatılmış. 9. Yüzyılın Parlayan Kutup Yıldızı, Cebir Konusunda Yazılan İlk Eseri de Elinde Tutuyordu. Eski Âlimlerin beğenilmek, ünlenmek veya başka dünyevi menfaatler için ilim öğrendiklerini düşünmüyorum. Bu Kişilikleri istemsizce ünlendiren biziz. Ve Zaman geçtikçe yine ilk biz unutuyoruz. Hatırlatanların Ellerine Sağlık Olsun Diyorum... Şimdiden İyi Okumalar...
Tarih
2018 27. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2018 22:35
Matematiğe ilgi duyan bir insanın kolaylıkla ve çarçabuk okuyabileceği çok güzel bir kitap. Fakat ben bunu matematiğe ilgi duyanlar olarak sınırlamak istemiyorum. Matematiği sevmeseniz bile bu eseri okuyarak en azından cebirin tarihsel geçmişini öğrenerek değerlerimize sahip çıkabiliriz. Bu insanlar bizim tarihimizin bilim insanları ve sanırım onlarla ilgili öğrenmemiz gereken çok şey var.
Bilim
2021 61. kitabı
Okunma: 10 Mart 2021 16:29
Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmi’nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır. Bu muazzam deha sadece matematik ile ilgilenmemiş astronomi ve coğrafya alanlarında yaptığı çalışmaları da günümüze kadar ulaşmıştır. Harezmi, tahminlere göre 780 yılında Özbekistan’ın Hive bölgesinde bulunan Hazerm şehrinde doğmuştur. Hayatının erken dönemlerine ait çok fazla bilgi bulunmayan bu büyük İslam bilgini gençlik döneminde Bağdat’a gitmiş burada eğitim almıştır. Abbasi devleti tarafından desteklenmiş ve dönemin en iyi alimlerinin girdiği Beyt’ül-Hikme’sinde yer almıştır. Ayrıca Bağdat’ta Saray kütüphanesinde yönetici oldu. Bağdat’ta birden fazla bilim dalıyla ilgilenmiştir. En önemli çalışmalarını da matematik,astronomi ve coğrafya üzerine yapmıştır. En çok da matematik alanında bulduğu kavramlar ve getirdiği açıklamalar ile Dünya çapında bir üne kavuşmuştur.
2021 14. kitabı
Sıfır rakamını bulan deha Harezminin Hayatına Matematik Geometri Aritmetik Trigonometri Astronomi alanında eserlerine ve sıfırı rakamını keşfedip onu nasıl ve nerede kullanılması gerektiğini gösteren formüllere ayrıntılı bir şekilde değinmiş bir kitap.

Ali Kuzu (Gazeteci)Yazar · 70 kitap
Gazeteci ve Araştırmacı-Yazar Ali Kuzu'nun bu zamanda kadar 100'e yakın araştırma ve inceleme kitabı çeşitli yayınevlerinde yayımlanmıştır. Yazar evlidir ve İstanbul'da yaşamaktadır.