Yapmamanız Gereken 52 Düşünce Hatası

Rolf Dobelli
Beynimiz avcı ve toplayıcı bir yaşam için optimize edilmiş. Günümüzde ise kökten farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum sistematik düşünce hatalarına sebep oluyor ve bu hatalar paranız, kariyeriniz, mutluluğunuz için feci sonuçlar getirebiliyor. Ne kadar kolay yanılabileceğini bilenler daha donanımlıdır: Rolf Dobelli, tekrar tekrar tuzağına düştüğümüz en sinsi "düşünce hatalarını" mercek altına alıyor. Ve bize şu soruların cevaplarını veriyor: Kendi bilgimizi neden sistematik olarak gözümüzde büyütürüz (ve diğer insanları olduklarından daha aptal sanırız)? Neden bir şey, sırf milyonlarca insan doğru buluyor diye olduğundan daha doğru değildir? Neden yanlış oldukları ispatlanmış teorilerden bile kopamayız? Rolf Dobelli'nin metinleri hem içerik olarak zenginleştirici hem de gerçek bir okuma keyfi.
196 sayfa

Puan vermedi
Yazar, gündelik hayatımızdan verdiği örneklerle çoğu konuya değinmiş ve bu konularda nasıl bir strateji yürütebileceğimizi ve düşünürken hatalarımızı nasıl minumum seviyeye indirmemizi gereken açıklamalarda bulunmuş. Bazı yerleri sıkıcı olsa bile okunmaya değer bir kitaptı. İyi okumalar..
Puan vermedi
Standart kişisel gelişim kitaplarından nefret edenler için okunabilecek tarzda sanırım. Yazar sizin duymak istediklerinizi size söylemiyor. Duymak istemediklerinizle karşı karşıya kalıyorsunuz. Okumadığım hikayelerle karşılaştım kitapta. Değişik yaklaşım tarzı var yazarın. Kişisel gelişim standartlarını taşımıyor daha çok ders verme, hayat anlayışı üzerine diyebilirim. Roman severler kitaptan pek hoşlanmayabilir,onların tarzı olduğunu söylemem(şahsi fikrim). Yaklaşık 12 sayfa(pdf) kaynakça kısmı var. Kitabın alıntıları sağlam. Kaynakçanın ayrıntılı ve çok olması da kitabın içerik kalitesini arttırmış. Daha çok çalışma hayatında ceo, genel müdür vb kişilerin okuması gerekli olan, iş hayatından çokca örneklemenin yer bulduğu bir kitap Özellikle borsa, işletmenin yürütülmesi, işletmenin kar, zarar bağlantıları kitapta örnekleniyor.
Hayır dediğin kadar varsın
10/10 puan verdi
Pdf formatında okuduğum bilmem kaçıncı kitap :) Günlük hayatımızda hepimizin ezbere yaptığı bir takım hatalar var. Ve bunlar o kadar fazlaymış ki, bunu bu kitabı okuduğumda daha iyi anladım. Bir kere hepimiz "sosyal ispat" hatasına düşüyoruz. Bir toplantıda çoğunluk aynı fikirdeyse, hangimiz kalkıp da "ben böyle düşünmüyorum" diyerek fikrimizi beyan ediyoruz. Neden "Sosyal İspat"...Veya "sürü psikolojisi"..."Doğrulama Eğimi" bütün düşünce hatalarının anası. Nedeni ise, bilinçaltının sabit fikirli olması. Yeni bilgiler onun için doğrulanamayan kanıtlardır. Oysa ki, İnsanlar kendilerini farklı düşünmeye zorlamalıdırlar. Farklı olmaya zorlamalıdırlar. "Topluluk içinde başkalarının fikirlerine göre yaşamak kolaydır. Yalnızlıkta kendi fikirlerine göre yaşamak kolaydır. Ama toplulukta bağımsızlığını koruyabilendir sadece takdire değer kişi." ( Ralp Waldo Emerson) Bence güzel bir kitap. Ben beğendim. İyi okumalar.
184 syf.
9/10 puan verdi
Kitapta edinebileceğiniz birçok bilgi sunulmakta. Kitap içerik yönünden epey zengin. Kendi düşüncelerinizde değiştirebileceğiniz şeyleri bulmanıza yardım edecektir. Fakat 9 vermemin sebebi akışı yönünden biraz sıkmakta. Kitabı ne zaman bitecek acaba kafasıyla okudum.
10/10 puan verdi
Okurken insana çok şey katan bir kişisel gelişim kitabı. Her maddesini düşündükten sonra vay be dediğiniz bir kitap. Bu tarz sevenlerin mutlaka okuması gerekiyor. İnanın çok şey katacak.
10/10 puan verdi
52 düşünce hatası! Aslında yaşamımız boyunca yaptığımız tonlarca düşünce hatası var, kimi sezgisel kimi bilişsel ama farkındalık kısmı tartışılır. Kitabı sevdim her düşünce hatasını bir CEO olduğu için kendi bağlamında anlatmaktan ziyade çoklu örnek vermesi hoşuma gitti açıkçası.. Günlük hayatımızda hepimizin ezbere yaptığı bir takım hatalar var. Ve bunlar o kadar fazlaymış ki, bunu bu kitabı okuduğumda daha iyi anladım. Bir kere hepimiz "sosyal ispat" hatasına düşüyoruz. Bir toplantıda çoğunluk aynı fikirdeyse, hangimiz kalkıp da "ben böyle düşünmüyorum" diyerek fikrimizi beyan ediyoruz. Neden "Sosyal İspat"...Veya "sürü psikolojisi"..."Doğrulama Eğimi" bütün düşünce hatalarının anası. Nedeni ise, bilinçaltının sabit fikirli olması. Yeni bilgiler onun için doğrulanamayan kanıtlardır. Oysa ki, İnsanlar kendilerini farklı düşünmeye zorlamalıdırlar. Farklı olmaya zorlamalıdırlar. Bence güzel bir kitap. İyi okumalar.
Belkide yanlıştı doğrularım
Puan vermedi
İnsanların günlük hayatta ne tür hatalı kararlar verdiklerini bunu neden bilinçsizce duygularıyla, kontrol altında tutamadığından bahseder.Çerezlik, bir gecede bitirilebilecek bir kitap hayata dair aforizmalarla dolu basit yormayan insana değer katan alıntılar mevcuttur. Not: Arkadaşlar kitabı satın almadım pdf okudum
Hatasız Düşünme SanatıRolf Dobelli · Ntv Yayınları · 2013989 okunma
Düşünüyorsun da Doğru mu?
Puan vermedi
Bu kitabı okurken yer yer aydınlanmalar yaşamakla birlikte ne kadar yanlış düşünce tarzına sahip olduğumuzu da anladım. Yapmamamız gereken 52 düşünce hatasını kitabında bir araya getiren ve anlatımını örneklerle pekiştiren yazar bizi farklı bakış açılara sürüklemekte. En nihayetinde şu noktaya geliyoruz: “iki adım geri at ve daha geniş bak.”
Puan vermedi
Kitap size artik yapmaniz gerekeni anlatıyor. Peki yapabilecek miyiz!? Aslında yapılsa herşey daha güzel olacak ama o cesaret denilen duygu yok,yok işte... Kitaptaki örneklerden ikisini belirtecek olursam alışıla gelmislik mesela. Adam sürekli aldatiliyor ama yeni bir ilişki ve yasadıgı ilişkiye vermiş olduğu emekten dolayı her defasında affediyor kadını. Ne kadar yalnis değil mi...? Yeni başlangıç onu mutluluğa götürecek oysa ki. Ikincisine gelirsek bir seferde yüksek miktarda kazanç mı her defasında bir kazanç mı? Ben de herkes gibi yüksek olani seçerdim ve bu yalnis olurmuş. Bir kere kazanıp hazıra dağ dayanmaz atasözüyle yaşamımı sürdürmek.Surekli kazanıp bitmeyecek bir kazanca kat kat miktarlar yüklemek ;mantıklı fakat yanlış bilinen doğruyu kim uygular muamma:)...Okur kalin efenim:)

Rolf Dobelli
Rolf DobelliYazar · 11 kitap
Rolf Dobelli çok satan bir yazar ve girişimci. Dünyanın en ünlü ve seçkin düşünürlerinden bazıları, bilim insanları, sanatçılar ve girişimcilerin bir araya geldiği ve dünyanın en büyük sıkıştırılmış bilgi yayıncısı olan getAbstract'in kurucusu olan Zurich.Minds'in kurucusu. Bir romancı, denizci ve pilot, o Lucerne, İsviçre'de yaşıyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.