Hatırla! Geçmişin Geleceğindir

Alev Alatlı

Hatırla! Geçmişin Geleceğindir Sözleri ve Alıntıları

Hatırla! Geçmişin Geleceğindir sözleri ve alıntılarını, Hatırla! Geçmişin Geleceğindir kitap alıntılarını, Hatırla! Geçmişin Geleceğindir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih yazan bir millet iken , tarih okumayı bile unutan bir kalabalık olduk.
Sayfa 7
Reklam
Müslüman toprakları yahudileri en iyi ağırlayan toprak oldu.
Sayfa 82
Reklam
Araplar için İngilizlerden daha cani bir canavar, Müslümanlar için ise daha öldürücü bir düşman yoktur.
Sayfa 55
Uluslararası alanın yapı taşları ulusal devletler değil artık.Hemen herkes gibi,Türkiye'de özel çıkarların yarattığı merkez-kaç hareketi ile bu kuruluşların dışarıdan yönlendirdikleri baskının arasına sıkıştı.Türk devleti,sadece uluslararası arenada da değil,kendi topraklarında da "aktörlerden birisi" konumuna indirgenmek isteniyor.Üstelik başrol oyuncusu olarak da değil,figüran olarak.Karar mercileri,uluslararası,uluslarüstü,bürokratik,şirketsel,yerel katmanlara dağıldı.
Reklam
Dünyayı bilmeyen dünyanın makarası olur. Kötülüğü bilmeyen yaşamın.
Sayfa 12
Muradımız hayatta kalmak,tarihin derinliklerine gömülüp kalmamak. Aztekler,İyonyalılar,Hititler,Finikeliler... adları unutulmuş,kabirleri dağılmış nice diğer kavimler gibi, bir efsaneye,bir masal kavme dönüşmemek ise;bir toplumun,bir ulusun olmazsa olmaz işlevi,diriliğini muhafaza etmek,zamanın ruhunu doğru okumak,lehimize,aleyhimize gelişen olayları hızlı tanımak,yeri geldiğinde yüreklendirmek,yeri geldiğinde önlem almakla mükellefiz. Hepsinden öte "biz" diye bir kavram olduğunu asla unutmamak, geçici, moda akımlara kapılıp,dağılmaya,atomizasyona izin vermemekle mükellefiz.
Ortaçağ'daki evrensel siyasi düzenin yeni bir çeşitlemesinin gündemde olduğunu idrak etmek zorundayız.Ancak,tarihin sonu gelmedi,hayır.Önümüzdeki on yıllarda yeni bir milliyetçilik,dilerseniz,"neo-nationalism"in doğacağını söylemek bir kehanet olmasa gerek.Bu yeni "milliyetçilik" hem küresel düzenden,hem de ulusal devletlerle özdeşleştirilen saldırganlık,sertlik,otorite,bağnazlık vb.niteliklerden kurtulmayı şiar edinecek; modernitenin çeşitli unsurlarına karşı bir protesto olarak ortaya çıkacak ve mutlak yerel güç talep edecektir.
Kadim bir Uygur diskuru vardır."Kendinize güvenin!" der. Kendinize güvenin! Akranlarınızın,çağınızın,Gerçeklik'in payınıza düşen kadarıyla da olsa hakkını verin.Dil,din,ırk,cinsiyet ayrımının tuzağına düşmeden,zamanınızın en yetkin bilginleriyle,sanatçı ve filozoflarıyla dostluk kurun.Mahrem düşüncelerinizi aşkın zekâlarla paylaşın.Sizler,anneleri tarafından sakınılmak durumunda olan özürlüler ya da çocuklar değilsiniz.Kavminizin kaderini eline almaktan kaçınan korkaklar değilsiniz.Sizler,mağdurların kefaretini ödeyecek,kâbustan uyandıracak yetişkin erkeklersiniz."
Modern Batı'nın doğaya bakışı Aydınlanma sonrasının teknolojik dünya görüşü doğrultusunda,akılcı/rasyonel kıstaslara göre düzenleniyor.Akılcı/rasyonel toplumlar,vatan toprağı kavramını efsanelerden sıyırıp,insana hizmet etmekle yükümlü bir üretim girdisi,bir kaynak olarak görüyorlar.Vatan,anavatan gibi kavramların içeriklerinin boşalması bu sebepten.Vatan hasreti,sıla hasreti gibi duyguların yadırganır olması da bu sebepten."İnsanın vatanı doğduğu yer değil,doyduğu yerdir" şeklindeki söylem."Dünya vatandaşlığı" söylemi bu gelişmenin sonucudur.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.