Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Havacılık ve Uzay Psikolojisi

Muzaffer Çetingüç

Havacılık ve Uzay Psikolojisi Sözleri ve Alıntıları

Havacılık ve Uzay Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Havacılık ve Uzay Psikolojisi kitap alıntılarını, Havacılık ve Uzay Psikolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Psikanalitik bakışla askeri pilot; kokpit denilen dar bir kabinde, uçuş tulumu, kask, maske, paraşüt ve omuz bağları içinde, ana rahmindeki fetüse benzetilir. Psikanalitik teorilere inananlar için buradan çıkan anlam, askeri uçak kokpitindeki pilotun ana rahmine regrese olmaktan duyduğu mutluluktur. Uzaya giden astronot, bilim adamı ve uzay turistlerinde, anne dünyadan ayrılma (separasyon) anksiyetesi olabileceği; aynı hissin daha fazlasının uzay aracına bir kablo ile bağlı olarak uzay yürüyüşü yapan (Extra - Vehicular - Activity - EVA) astronotlarda da (plasentasına göbek kordonuyla bağlı iken sonsuz boşlukta kaybolma kaygısı) gelişebileceği ileri sürülmüştür."
Sayfa 56 - Nobel Yayıncılık, 2016, PDF
“Etkin uçuş yapmayı belirleyen unsur cinsiyet değil, uçuşun gerektirdiği beceri ve performansı gösterebilmektir.”
Reklam
Kültürümüzdeki ‘derin acıların dilsiz olduğu’ sözleri de bastırılmış psikolojik travmaları işaret eder.
Sayfa 216 - NobelKitabı yarım bıraktı
Pilotların da yükseklik korkusu olabilir...
“Hava Kuvvetlerinde görev yaptığımız 25 yıllık süreçte, yerden 10-30 bin ft. irtifalarda hiç anksiyete duymadan uçuş yapan bazı deneyimli pilot arkadaşlarımızın, yükseklik korkusu yüzünden lojmanda 4. kat dairelerinin balkonuna bile çıkamadıklarını görmüşüzdür.”
Sayfa 127Kitabı okudu
Yaşlılık dağa tırmanmaya benzer; yükseğe çıktıkça görüş alanı genişler...
Sayfa 347Kitabı okudu
Keşke ölçülseydi :)
“Pilot adaylarında aranacak bir nitelik de humor’dur. Kişilik testlerinde ölçülmeyen bu mizaha yatkınlık unsuru, iyi pilotların örtülü özellikleri arasındadır.”
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
'Uçaklar ara sıra düşebilir, pilotlar ölebilir, fakat bir pilot için uçuş daima çok ilginçtir, tehlikeli değildir..." Richard Bach
Sayfa 143Kitabı okudu
“Uzun yıllar boyu süren eğitimler, okumalar, gözlemler ve acı-tatlı tecrübelerle edinilen bir şeydir havacılık kültürü...”
Sayfa 398Kitabı okudu
Eril kültürlerde performans, güç, ego, para kazanma, rekabet, ilerleme-yükselme, atılganlık ve materyalist değerler baskındır. Dişil kültürlerde ise; hizmet-yaşam kalitesi, dostça atmosfer, sıcak ilişki, işbirliği, dayanışma, iyilik, zayıflara destek ve affedicilik gibi unsurlar öne çıkar.Türk toplumunun erkeksi değer yargılarına ve tutumlarına yakın olduğu önyargısına karşın, Türkiye'nin dişil kültür grubunda olması çoğu kişi için şaşırtıcıdır.
Sayfa 429Kitabı okudu
Ünlü bir gazeteci, Apollo 12 projesiyle aya inen Pete Conrad ile yaptığı röportajda, "Eğer sen de 'çocukluğumdan beri hep uçmak isterdim' dersen kendimi camdan atacağım, konuştuğum bütün astronotlar böyle söylüyor" demiş; Conrad da hemen camı açıp, "Benim cevabım da aynı, hadi atla!" diye yanıtlamıştı...
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Kendime not...
Charles Richet 1912 yılında yazdığı havacılık tıbbı kitabının önsözünde, “Bir pilot için en tehlikeli unsur, kendi psikolojisidir.” demişti.
Sayfa 454Kitabı okudu
"Gerçek bir yaşama nedeni olan insanlar her türlü zorluğa katlanabilir."
Sayfa 115Kitabı okudu
“Havacılık kültürü doğuştan sahip olunan değil sonradan kazanılan bir şeydir. Paylaşılan ortak değerler, normlar ve emniyetli bir uçuşa katkıda bulunma anlayışı olarak tüm havacılar tarafından içselleştirilmesi ve kurumsal iklim haline getirilmesi gerekir.”
Sayfa 401Kitabı okudu
Norveç Bilimler Akademisi, M.Ö 3600 yılından bugüne 14 binden fazla savaş çıktığını, 3.5 milyar insanın öldüğünü insanlığın sadece 292 yılı savaşsız geçirdiğini tespit etti.
Sayfa 241Kitabı okudu
Bir pilot adayı olarak katılıyorum hocama
“...Bir pilot adayından emniyetli ve etkin uçuşlar yapmasının koşulu olarak; serinkanlı, mantıklı, kararlı, kontrollü, dirençli, yetenekli, dürüst, girişken, yaratıcı, özgeci, vs. nitelikler aranmaktadır. Acaba bu testi uygulayan psikologlar dahil olmak üzere, bu özellikler devlet adamlarında, öğretmenlerde, komutanlarda, din adamlarında, damat adaylarında, vs. de aranmamalı mıdır? Arandığında çıtayı kaç kişi gerçekten geçebilir? Gerçekçi olmak gerekirse pilot seçimi ne bir Mars astronotu, ne de peygamber seçimidir. İşini etkin biçimde yapabilecek güç ve yetenekte olup sağlık sorunları bulunmayan kişilerin hafif nörotik belirtileri gözardı edilebilir. Hiçbir nörotik belirtisi olmayan, tornadan çıkmış gibi pürüzsüz insanlar bulmak hayaldir. Kaldı ki böyle düz insanların da başka handikapları olabilir...”
Sayfa 126Kitabı okudu
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.