2025 164. kitabı
Yazarın öykülerini o kadar çok seviyorum ki, hiç bitsin istemiyorum. Sait Faik Abasıyanık, Türk edebiyatında öykü türüne yenilik ve derinlik kazandıran en önemli yazarlardan biridir bence. Hikâyelerinde çoğunlukla gündelik hayatın içindeki sade insanları konu edinir, büyük dramatik olaylar yerine küçük ama dokunaklı yaşantıları merkeze alır. Metinlerine sıcak, samimi ve doğal bir anlatım görürsünüz. Dilini gösterişten uzak, yalın ama etkili bir şekilde kurması, bence okuyucuyu hikayenin içinde tutuyor. Sait Faik Abasıyanık ve İstanbul benim için diğer önemli detay. Çünkü onun öykülerindeki İstanbul, yalnızca bir şehir değil, yaşayan, nefes alan, insan ruhunu yansıtan bir karaktere dönüşüyor diye düşünüyorum. Boğazın kıyıları, adaların sessiz sokakları, martıların çığlıkları ve balıkçı teknelerinin dalgalarla dansı, şehrin yoksul sokakları onun gözünden o kadar güzel anlatılıyor ki ben başka bir İstanbul buluyorum öykülerinde. Diğer yandan yaşamın küçük ayrıntılarından büyük anlamlar çıkaran bakışını çok hissediyorum. Mesela Havuz Başı öyküsünde havuz, yalnızca bir mekân değil, insanların iç dünyalarını, geçici mutluluklarını ve sessiz düşüncelerini yansıtan bir ayna gibi gelir bana. Çocukluk gözlemleri, iklimin sakinliği, insanların birbirine değen ya da değmeyen hayatları, ufak bir mekansal alanda şekilleniyor. Böylece sıradan bir günün içindeki en küçük ayrıntı bile yazarın kaleminde duygu yüklü bir sahneye dönüşüyor. Sıradan insanların duyguları ve varlığı, bir havuz başında görünür oluyor.
2025 55. kitabı
"Sizi bekliyorum. Sizi göreceğim; içimde bir şey koşacak. Siz görmeden geçeceksiniz. Ben kederle sevinci duyup dalacağım istediğim âleme. Dünyayı yeniden kederlerle kuracağım. Sonra çarşılardan
Edebiyat & Roman
2026 42. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 23:28
Merhabalar değerli kitapseverler, bugün sizlere Sait Faik Abasıyanık kaleminden çıkan Havuz Başı adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabımızın içerisinde yirmi üç farklı öykü yer almaktadır. Bu öykülerde; bir insanın iç dünyası, yalnızlığı, evine duyduğu özlem, bir sokak çocuğu ile köpek arasında yaşanan dostluk, Hayri adlı karakterin kumar yüzünden düzensizleşen yaşamı ve bir simit ile çay eşliğinde anlatılan hayatın küçük mutlulukları gibi birçok konuya yer verilmektedir. Tüm öyküler birbirinden güzel ve ilgi çekiciydi. Benim gibi öykü severlere keyifli okumalar dilerim.
2025 583. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 21:26
"HAVUZ BAŞI" "Soğuktan mı titriyordum, yoksa heyecandan, üzüntüden mi, bilmem. Havuzun suyu bulanık. Kapının saatleri 12'yi geçmiş. Kanepelerde kimseler yok. Tramvay ne fena
Puan vermedi
Bugün sizlere Sait Faik Abasıyanık’ın Havuz Başı kitabından söz etmek istiyorum. Kitap The Kitap YayınlarıThe Kitap Yayınları etiketiyle yeniden okurla buluştu. Havuz Başı ilk kez 1952 yılında yayımlanmış ve içinde toplam 23 öykü yer alıyor. Her öyküde ayrı bir durak var. Kitaba adını veren Havuz Başı temiz ve saf insanların dünyasına açılıyor.Yaşama sevincini, küçük mutlulukları ve insanın içini ferahlatan anları hatırlatıyor. Diğer öykülerde ise insan ilişkileri, gündelik hayatın sessiz köşeleri ve fark edilmeden geçip giden duygular hissediliyor. Sait Faik’in yalın anlatımı hayatın içindeki o küçük ama anlamlı ayrıntıları usulca görünür kılıyor… Bir havuz kenarında bir masa başında ya da kısa bir duraksamada Sait Faik’e rastlamak isteyenlere…
2026 1. kitabı
Öyküler, Abasıyanık’ın sade ama bir o kadar da etkileyici diliyle, bizlere hayatta kaçırılmaması gereken anların değerini hatırlatmaktadır. Bu yolculuk, bize insanı, doğayı ve yaşamı yeniden keşfetme fırsatı sunmaktadır.
2025 106. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 14:18
#okudumbitti YAZAR: SAİT FAİK ABASIYANIK
2026 5. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 01:09
Sait Faik Abasıyanık – Havuz Başı Sait Faik’i ilk kez okudum ve neden bu kadar özel bir yazar olduğunu şimdi anlıyorum. Hikâyeleri büyük cümleler kurmadan, bağırmadan anlatıyor her şeyi. Ama insanın içine sessizce yerleşiyor. Hayatın kıyısında kalmış insanlar, küçük anlar, yarım kalmış duygular… Okurken bazen bir satırda durup düşündüm, bazen tanımadığım birine bile içten bir yakınlık hissettim. Çünkü Sait Faik, insanı olduğu gibi anlatıyor; eksikleriyle, yalnızlığıyla, kırılganlığıyla. Bu kitap bana şunu hissettirdi: Hayat aslında tam da bu küçük anlardan ibaret ve onları fark edebilenler için çok daha anlamlı. Geç tanıştım ama iyi ki tanıştım. Bundan sonra Sait Faik kitapları benim için ayrı bir yerde duracak Simdiden okuyacaklara keyifli okumalara
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi
Merhaba gönül heybemin güzel dostları Sizlere Sait Faik Abasıyanık'ın Havuz Başı kitabı ile geldim. Havuz başı Sait Faik'in en kişisel,en içten kitaplarından. Eski yeni yirmi üç öyküde kendimizi buluyor yazarın çocukluk anılarına ortak oluyoruz. "Soğuktan mı titriyordum,yoksa heyecandan,üzüntüden mi? bilmem..." Keyifli okumalar dilerim
Havuz BaşıSait Faik Abasıyanık · The Kitap · 20252,563 okunma
“Hayat Bu… Bazen Hiçbir Şey Olmaz.”
2026 14. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 02:12
Kitabın Havuz Başı hikâyesiyle birlikte, Sait Faik’in dünyasına bu kez daha güçlü bir bağ kuracağımı düşünerek sayfaları çevirdim. Daha önce okuduğum Lüzumsuz Adam’daki bazı öykülerle kendimce daha
Havuz BaşıSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,563 okunma

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.