160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1887

176 syf.
10/10 puan verdi
Mesleğim dolayısıyla çok fazla ölüme şahit oldum, epeyce de ölü gördüm Fakat Tolstoy kurduğu dünyada ölümü öyle güzel ve incelikle işlemiş ki...Gerçekten ölümü yaşamış sanırsınız. Sadece bu meseleyle kalsa yine iyi. Karakterlerinde acıyı, kini, çaresizliği ve özellikle de “gururu” tam manasıyla yaşatmış.Tüm bunları yaptıktan sonra da parçalar halinde yaşamın anlamına dair düşüncelerini ve birtakım felsefi içselliklerini okuyucuya aktarmış. Ben okurken çoğu zaman çocukluğumu anımsadım neden bilmiyorum... (Kitaba gelecek olursak mutlaka okunması gerek.)
Yaşamın Anlamı
Yaşamın AnlamıLev Tolstoy · Turna Yayınları · 20152,464 okunma
Bir Tolstoy efsanesi
Tolstoy’un çoğu eseri sanki kutsal kitaptan hikayeler gibi cümlelerle beğeniyorum. Akıcı hikayesi, anlaşılır dili ile her yaştan herkese TAVSİYE EDİYORUM.
7/10 puan verdi
anlamın "anlamı"
¶¶Gelecek için endişe etmeyin, çünkü gelecek diye bir şey yoktur. Sadece şimdi vardır. Onun için yaşayın ve şimdinin içinde iyiyseniz, sonsuza dek iyisiniz demektir. ¶¶
Lev Tolstoy
Birçok kısa ve etkileyici hikayelerden oluşan Tolstoy’un bu kitabını okumak belki de sizin de bir nebze olsun hayatın anlamına aradığınız cevapları bulmanız da yardımcı olabilir. Daha önce okumuş olduğum
İnsan Ne ile Yaşar
İnsan Ne ile Yaşar
kitabında ki kısa hikayelerinin de yer aldığı bu kitabı okumanız önemle rica edilerek şiddetle tavsiye edilir. :)) Yer yer anlatımında çeviri azizliğimi yoksa öyle olmuş olması mı bilemedim ama çok fazla -miş'li geçmiş zaman anlatımı vardı ve bu beni biraz iğreti etti. Ama siz bana takılmayın okuyun. :)) Dediğim gibi daha öncede okumuş olduğum hikayelerden de yola çıkarsak beni etkileyen Simon' un ve Kralın Üç Soru hikayeleridir. Çocukların nasıl da büyüklerine karşı üstün olabileceğini, yaşlıların Tolstoy kaleminde ki konumları, bir zamanlar hiçbir dine inancı olmayıp halk kesiminin yaşam standart ve inanışları sonucu yeniden bir din anlayışına sahip olup buna da hikayelerinde yer edinmesi oldukça akıcı ve düşündürürken içinize merhamet tohumları eken bir kitap olacaktır. Okur kalın.
Puan vermedi
Uzun zamandır kitaplar hakkında konuşmazken oluşan heyecan...
En az alıntı yapabildiğim kitaplardan biri oldu. Her bir bölüm kendi içinde o derece bağlantılı ve akıcı ki ya bölüm tamamen ele alınmalı ya da yalnızca keyifle okumaya devam edilmeli. Hangi cümleyi alsam bir önceki veya bir sonraki cümle ile birlikte çok daha anlamlı olduğunu düşünüp vazgeçtim. Tek tek alıntılar yerine kitabı tamamı ile okumanızı
10/10 puan verdi
“𝐻𝐴𝑌𝐴𝑇𝐼𝑁 𝐴𝑁𝐿𝐴𝑀𝐼 “ Kitabın ilk bölümünde bize; Hayatın Anlamı maddiyatı açıklıyor, ve Kitapta geçen karakter de bunun iyi bir örneğidir. Bence; Bazı insanlar vardır, gözü eşyada, parada yani demek istediğim maddi varlıkta, Oysa gerçek olan manevi huzurdur. Çünkü Dünya malı dünyada kalıyor, bu yüzden Hayatın Anlamı başlıklı kitapta bunu bize açıkça gösteriyor. Ve Nerede sevgi Orada Allah adlı öyküde İnsanlığı ele almış, sabırlı olmayı, yardıma muhtaç insanlara yardım etmeyi anlatır. Kitapın içeriğinde 12 farklı öykü var, sade dille anlatılmış, okuyucuyu. kitap hayatı sorguluyor, hayatın felsefesini açıklamaya çalışıyor. Bence çok güzel bir eser ben severek okudum. Tavsiye ederim...
224 syf.
8/10 puan verdi
Bir kitabı okumaya başlarken ilk yaptığım şey kitabı kaleme alan yazarın hayatını okumaktır. Tolstoy'un hayatı uzun, sancılı bir arayış içinde geçmiş ve hazin sonlu bir hikâye. Bu kitapta anlatılan birçok hikâye gibi. Tolstoy yine dokunaklı ve yürekten gelen hikayeler yazmış. Sorgulamalar... İnancın gücü, sevgi, merhamet, para hırsının insana kaybettirdikleri, insan olmanın gerekleri, kıvrak zekanın kazandırdıkları, iyiliğin gücü, yardım etme duygusunun insanı insan yapan gücü... Hikayede öne çıkan birkaç konudan bazıları. Para hırsı ile olan hikâye ve "insan neyle yaşar" başlıklı hikayeler favorim. Hikayeler ders verici nitelikte olduğundan, birçok okuyucunun bu kitaptan alacağı hayat dersleri var. 7'den 70'e her yaşta kişinin okuması gereken bir kitap olduğu kanaatindeyim. Tavsiye ederim keyifli okumalar..
Hayatın AnlamıLev Tolstoy · Erasmus Yayınları · 20182,464 okunma
Puan vermedi
hayatın anlamı yoktur anları vardır...
Hayatın Anlamı
.....anlayabilmek için uzun yollar katedilmesi gereken yolculuk..... Tolstoy'un kısa öykülerden oluşan eserlerinden birisi.. Kitabın İlk bölümünde"Hayatın Anlamı " Bize maddiyatı açıklıyor, Kitapta geçen karakter de bunun iyi bir örneği.beni özellikle etkileyen ilk şey yazarın nekadar inanç dolu olarak yazdığını görmek oldu. "hayatın anlamı keşfedilecek bir şey değildir, hayatın anlamı yaratılacak bir şeydir" demis Osho...... hayatın anlamı, anlamsızlığını kabullenmek ve ona göre anlamsız yaşamaktır. ne kadar anlamsız yaşıyorsan o kadar mutlu olursun. (cehalet mutluluktur.)
5/10 puan verdi
İmam Gazali
İmam Gazali
Ali Bektaş
Ali Bektaş
Ve daha birçok tasavvufi kitaplardan sonra
Lev Tolstoy
çok hafif geldi.. Dünyaca ünlü olabilir.. Ama ben pek ısınamadım önceki okuduklarımdan sonra. Kitap öykülerden oluşuyor.. Anlatım güzel kelimeler anlaşılır ve derli toplu. Alıntılayabildiğim yüreğime yakın gelen yerleri alıntıladım. Bir Kitabı daha var onu okuduktan sonra belki fikrim değişebilir ama zannetmem.. O kitap
Hazreti Muhammed
Hazreti Muhammed
Yine de tüm okurlara keyifli okumalar dilerim. Hürmetler..
240 syf.
10/10 puan verdi
HAYATIN ANLAMI Bir gün çok zengin bir adam oğlunu yanına alarak, insanların ne kadar fakir olabileceğini göstermek için onu bir köye götürdü. Çok fakir bir ailenin evinde bir gün-bir gece geçirdiler. Şehre dönerken baba oğluna sordu: “Yolculuğumuzu nasıl buldun?” “Çok güzeldi babacığım” diye cevap verdi oğlu. “İnsanların ne kadar fakir olabileceğini gördün değil mi?” “Evet.” “Peki ne öğrendin?” “Şunu gördüm” dedi oğlu: “Bizim evde bir köpeğimiz, onların dört köpeği var. Bizim evde bahçenin yarısına gelen bir havuzumuz var, onların kilometrelerce uzunluğunda dereleri var. Bizim bahçede ithal lambalarımız, onların yıldızları var. Bizim taraçamız ön bahçeye kadar, onlarınki ise ufka kadar uzanıyor.” Ufaklık konuşurken, babası şaşkınlıktan tek kelime bile edemedi. Ve çocuk ekledi: “Ne kadar fakir olduğumuzu gösterdiğin için, teşekkür ederim babacığım!”
Hayatın AnlamıLev Tolstoy · Neden Kitap · 20122,464 okunma
Tolstoy'dan izler barındırır.
Tolstoy 1828-1910 yılları arasında yaşamıştır. Varlıklı bir ailede dünyaya gelmiştir. Voltaire ve Reusseasu' dan ciddi biçimde etkilenmiştir. Yazım hayatı boyunca eşinden çok destek almış, baba da olmuştur, asker de, anarşist de hatta radikal Hristiyanlığa da yönelmiştir. Üzerindeki tüm malı, mülkü çevresinde yoksul olan insanlara dağıtmıştır bu sebepten ailesi ile sorunlar yaşamıştır. En son 82 yaşında evi terk eder. Hastalanır Bir tren istasyonunda vefat eder, sebep olarak zatürreden öldüğü sanılmaktadır. Bu eserinin kendi yasamsal deneyimleri içerisinde, Hristiyanlığa yöneldiği zamanlardan olduğunu anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Tanrı inancinin gerekliliğinden, Hristiyanlık dininin yaşanış şekline, mülkiyet, inançlar, popüler kültürün nasıl varlıklı insanlara hizmet ettiği dahil bir çok konuyu detaylı incelemiştir. Sesli kitap formatinda dinledim, keyifli idi. Keyifli okumalar dilerim.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.