Modern Zamanda Kendini Bulmak

Hayatın Satır Araları

Mahmud Erol Kılıç

Hayatın Satır Araları Sözleri ve Alıntıları

Hayatın Satır Araları sözleri ve alıntılarını, Hayatın Satır Araları kitap alıntılarını, Hayatın Satır Araları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölümü merkezde tutarak hayatı algılamak bir zihniyet meselesi; "rabıta-i mevt" deniyor buna. Hayatın dışına itmek değil, ölümü hayatın içinde tutmak. Modern zihnin anlamakta zorlandığı, dahası "korkunç" olarak işaretlediği bir şey... Halbuki ne kadar yanılıyor; ölümü düşünerek yaşamak değil, o yokmuş gibi yaşamak korkunç!
Sayfa 156
Mevlânâ, bir şair olma çabası içinde değil, maruz kaldığı mananın dili olur sadece.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Şimdikilerdeki öğretmen-öğrenci birlikteliği , iradı ve arzuyla oluşmuyor; birbirlerine mecbur iki tutuklu gibiler . İstenerek yapılan bir şey değil öğretmenlik, öğrencilik de öyle …
İki kere de olmak lazım; İlk önce bedenen doğmak, sonra bedenden geçip mana âlemine doğmak...
Sayfa 120Kitabı okudu
"Yunus öldü diye sala verirler, Ölen hayvan imiş, âşıklar ölmez."
Sayfa 120Kitabı okudu
Kanden gelir yolun senin Ya kande varır menzilin Nerden gelip gittiğini Anlamayan hayvan imiş
Niyâzî-i Mısrî
Niyâzî-i Mısrî
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Toplum, çoğul olan demek; her inançtan, dilden, kültürden insan... Sosyoloji, farklılıkların iç içe geçmesinden neşet ediyor. Dolayısıyla bu bir sözleşmeye işarettir. Hz. Peygamber'in Medine Vesikası bu anlama geliyor. Tek düşünce ve inancın topluma dayatılması değil, toplum neyi içeriyorsa bunun kendine yer bulduğu bir anlaşma Medine Vesikası...
Sayfa 144Kitabı okudu
Sema dinlemek demektir. Mevlânâ daha iyi duyabilmek için sema ederdi. Ananevi öğretide kelam kulaktan alınır. Buna “Dölleyici Kelam” (Logos Spermekos) denir. Sonra kalbe intikal eder. Kalp rahimdir. Orada döllenme olur ve veled-i kalp doğar. Yakîn bilgisi böyle oluşur, açığa çıkar. Bilgi ve hikmet sende doğandır. Doğum yapmamış kimseler başkalarının çocuklarını çalarlar.
Düşen Erkek - Kaybeden Kadın
Bugün olmayan budur! Erkek ruhen çöktüğü için kaba kuvvetine sığınarak boşluğunu doldurmaya çalışıyor. "Bilge" de olan "güçlü" erkek gitmiş, bilge olmayan güçlü bir erkek gelmiş. Otorite olamadığı için diktatör olan bir erkek! Bu haliyle kadına gittiğinden, kadın korunma güdüsüyle bir yarış içinde buluyor kendini. Bu erkeğin araçlarını edinerek erkekle eşitlenmek istiyor. Döngü uzuyor; erkek kendine benzer bir kadınla karşılaşmaya başladığı için artık sevemiyor. Kadın sevgili olmaktan çıkıp mücadele edilen bir rakip oluyor. Bilgelik tarafı kalmadığından, erkek bedenine başvuruyor; kaba kuvvetle kadın üzerindeki hakimiyetini koruyor. Erkek kabalaşarak düşerken, kadın erkekle benzeşerek kaybediyor.
Sayfa 105
Reklam
Hz. Mevlana "aynı gönlü paylaşmak, aynı dili konuşmaktan evladır," der.
Doğar doğmaz yaşlanmaya başlarız, yaşlandığımız için değil, doğduğumuz için ölürüz. Modern algı, yaşlanmayı bir kayıp görüyor. Hâlbuki yaşlandıkça, bedenin tesiri azaldıkça ruh açığa çıkar. Bu bir paradoks; insanda, bedenin güçten düşmesi nispetinde manevi taraf belirgin oluyor.
"Bir şeyin olup olmaması senin nezdinde müsavi değilse nakıssın evladım" diyor Fatih'in türbedarı Amiş Efendi.
Yunus, Niyazi-i Mısri, "Kahrın da lütfun da hoş!" diyor. Kahrı ve lütfu bir görmeyenin mutlu olma şansı yok.
Öğretmen
Öğretmenin Ananevi kültürümüzdeki karşılıgı ortadadır, insanın eğitiminde, anne ve babadan hemen sonra gelir. Hz. Alinin, "Bana bir harf öğretenin kırk yl kölesi olurum," sözüne sinen bir karşılıktır bu. Ögretmen, ebeveynden teslim aldığı çocuğun elinden tutar, onu hayatın göbeğine götürür, ona rehberlik ederek. Öğretmen üzerinden ögrenciye ilim akar, hâl akar, öğrenci ögretmene bakarak, ona açık yaşayarak hayata gider. Öğretmen muallimdir, ilmin somutlaşmış hali, Öğrenci ise, talebe; insana kendisine lazım olanı talep eden...
600 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.