Hazret-i Îsâ’ya Açık Mektup

Süleyman Nazif
8.6/10
5 Kişi
21
Okunma
5
Beğeni
1.628
Görüntülenme
Tanzimat Dönemi Edebiyatı’nın en önemli kalemlerin biri olan Süleyman Nazif’in, ‘Hazret-i İsa’ya Açık Mektup’ isimli bu eseri, Süleyman Nazif Külliyatı ismi altında yayınlanacak serinin ilk kitabı. Hıristiyanlığın ciddi şekilde eleştirildiği eser, Birleşmiş Milletler’deki İngiliz temsilcisinin Türkiye’deki Hıristiyânları himaye ve Türklerin bunlar hakkındaki muamelelerini kontrol için geçici veya daimi bir heyetin Türkiye’ye gönderilmesini teklif etmesi, Paris’te yayınlanan bir gazetenin de kazanacağı olası bir zaferin tüm Kuzey Afrika’da geniş bir kurtuluş mücadelesine neden olacağı düşüncesiyle İtalya, Fransa ve İngiltere’yi İspanya’nın yardımına çağırması üzerine yazılmıştır. 1924 yılında İstanbul’da yeni matbaada kitap halinde basılan eser, aynı yıl içerisinde Vatan ve Son Telgraf gazeteleriyle yayınlanan "Hazret-i Îsâ’ya Açık Mektup", "Hazret-i Îsâ’nın Cevabı", "Iztırârî Bir Cevap" ve "Açık İstidânâme" adını taşıyan dört ayrı yazıdan meydana gelmektedir. Bu kaynak, Tanzimat Edebiyatı’nın farklı soluğunu günümüz Türk Edebiyatı’na kazandırmayı hedefliyor.
Yazar:
Süleyman Nazif
Süleyman Nazif
Çevirmen:
Tahir Aday
Tahir Aday
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 116Basım Tarihi: Kasım 2006Yayınevi: Lamure
ISBN: 9944469025Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Türk Edebiyatının en önemli yerli kalemlerinden biri olan Süleyman Nazif'in belki de en ayırt edici vasfı kalemini zulme, haksızlığa ve özellikle emperyalizme karşı bir kalkan gibi kullanmasıdır. Hz. İsa'ya Açık Mektup ve Kâfir Hakikat da onun bu özelliğini en iyi gösteren metinlerinden biridir. Bir peygambere mektup yazıp, yaptığı zulümlerden dolayı ümmetini ona şikayet etmek, akabinde de Hz. İsa'nın ağzından mektup kaleme almak ancak onun zekasının bir buluşu, hislerini ifade ediş biçimi olabilirdi. Hz. İsa'ya Açık Mektup ile kâfir Hakikat'in kaleme alınış sebeplerinden biri, Kuzey Afrika'da emperyalizme karşı verilen bağımsızlık mücadelesini sekteye uğratmaya çalışan Avrupa'nın sömürgeci ruhuna karşı bir isyan olmasıdır. Ona 1924 yılında Hz. İsa'ya Açık Mektup'u, 1926'da da Kâfir Hakikat'i yazdıran sebepler bugün de vaki. Biz 1924'deki bu çığlığı ve feryadı bir kez daha işittirmek istedik. İstedik ki, okurlarımızı en azından Süleyman Nazif döneminden başlayarak gelinen süreç hakkında düşünmeye sevk edelim. O'nun feryadinin hâlâ güncelliğini koruduğunu bir de onun sözleriyle duyuralım istedik. Kisa denilebilecek ömrü hayatında "kafasındaki ve gönlündeki hakikate iman eden" bundan asla taviz vermeyen, çöken bir imparatorluğun bütün haleti ruhiyesini içselleştirmiş olan bu cevval ve esprili zeka, kendisinden geriye dingin metinler ve o metinlere nüfuz etmiş "rüzgârlı bir ruh" bıraktı.
Hazret-i Îsâ’ya Açık Mektup
Hazret-i Îsâ’ya Açık MektupSüleyman Nazif · Lamure · 200621 okunma
Reklam
112 syf.
6/10 puan verdi
Konu tehlikeli. Fikir iyi ancak haddi aşma mevzubahis. Döneminin şartlarına bakılacak olursa Süleyman Nazif'in fıttırarak bunu kaleme aldığı aşikar. Bir peygambere ümmeti üzerinden hakaretvari yüklenmek Müslüman cihetiyle nahoş ve kabul edilemez.
Hz. İsa'ya Açık Mektup
Hz. İsa'ya Açık MektupSüleyman Nazif · Büyüyenay Yayınevi · 201621 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitapta Süleyman Nazif tarafından kaleme alınmış iki metin bulunuyor. Bu metinlerin kaleme alınma sebeplerinden biri İngiltere’nin Türkiye’deki Hıristiyanların durumunu tahlil etmek üzere bir heyet gönderilmesini istemesidir. Diğer sebep ise İspanya sömürgesi durumundaki Fas Müslümanlarının bağımsızlık direnişine başladığı sırada bir Fransız gazetesinde tüm Afrika sömürgeleri için bunun bir tehdit olduğu ve direnişi bastırmak üzere İspanya, İngiltere ve Fransa’nın birlikte hareket etmesi gerektiğine dair çıkan yazıdır. Süleyman Nazif haksız, adaletsiz ve zulüm dolu bu iki tutumu görünce bu metinleri kaleme alır. “Hz. İsa’ya Açık Mektup” (1924) dört bölümden oluşuyor. Nazif burada zalim Hıristiyanları Hz. İsa’ya şikâyet ediyor ve onun ağzından da bir cevap yazıyor. Nazif’in buradaki dili ağır olmakla birlikte, Balkan savaşları, birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşını görmüş, onbinlerce Müslüman’ın şehit edilişine tanık olmuş birinin heyecan anında bu metni yazdığı göz önünde bulundurulmalıdır. “Kâfir Hakikat” (1926) metni ise zalim Avrupalı devletlerin Müslüman ülkelerde yaptığı sömürgelere karşı bir duruş olarak yazılır. Yine Büyüyenay Yayınları, yine son derece faydalı bir kitap…
Hz. İsa'ya Açık Mektup
Hz. İsa'ya Açık MektupSüleyman Nazif · Büyüyenay Yayınevi · 201621 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.