Hazret-i Ömer'den 111 Hatıra

Murat Kaya

Hazret-i Ömer'den 111 Hatıra Sözleri ve Alıntıları

Hazret-i Ömer'den 111 Hatıra sözleri ve alıntılarını, Hazret-i Ömer'den 111 Hatıra kitap alıntılarını, Hazret-i Ömer'den 111 Hatıra en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kimsenin kıldığı namaza, tuttuğu oruca bakmayınız! Konuştuğunda doğru söylüyor mu, kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete riayet ediyor mu, dünyaya meylettiği zaman helal, haram gözetiyor mu, ona bakınız.
Sayfa 249Kitabı okudu
Allah'ım, zenginliğimi kalbime koy, Sen'in katındaki lütuflara rağbet ettir, bana ihsan ettiğin rızıkları bereketli kıl ve beni haramlardan müstağni eyle!
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
En sevdiğim kişi, bana ayıp ve kusurlarımı haber verendir.
Sayfa 249Kitabı okudu
“Seni ilgilendirmeyen şeylerle meşgul olma! Düşmanından uzak dur! Dostundan da bazı şeylerini gizle, ancak emîn olursa o başka. Bir toplumda emîn bir kimseye hiçbir şey denk olamaz. Günahkâr ve kötü kimseyle beraber bulunma, çünkü o sana günahlarını öğretir. Ona sırrını da açma! İşlerin hususunda, Allah’tan korkan kimselerle istişare et!”
Şiddet göstermeksizin kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin yumuşak ol.
- “Gökten gelen bir ses: «–Ey insanlar! Bir kişi hâriç hepiniz Cennetliksiniz!» dese, o kimse ben olacağım diye korkarım. «–Ey insanlar! Bir kişi hâriç hepiniz Cehennemliksiniz!» dese, o kişi ben olacağım diye ümit beslerim.”
Reklam
Ömer (r.a) en çok malı, ilk müslümanlara veriyordu. Zira İslâm devleti onların omuzlarında yükselmişti. Bir de onlar İslâm’ı daha iyi biliyor ve dünyaya karşı daha zâhid davranıyorlardı. Ömer (r.a), onlara verdiği malın infâk yoluyla topluma dağılarak ictimâî hayatı dengede tutacağını biliyordu. Bir de onları iktisâdî olarak takviye ederek toplum içinde nüfûzlarını artırıyor, böylece onları, emr bi’l-mâruf ve nehy ani’l-münker vazifesini yapmaya daha muktedir hâle geti-riyordu. “Veren el, alan elden üstündür” hadîsinin maksadını tahakkuk ettiriyordu.
Hz. Ömer (r.a), idâre husûsunda şöyle buyurmuştur: “Bu iş, gevşekliğe götürmeyen bir yumuşaklık; zulüm ve zorbalığa vardırmayan bir sertlikle ancak yürütülebilir.”
O, insanlara bir şeyi emrettiği veya yasakladığı zaman, evvelâ kendi ailesinden başlardı. Âile fertlerini bir araya toplayarak onlara şöyle derdi: “–Şunu ve şunu yasakladım. İnsanlar sizi yırtıcı kuşun eti gözetlediği gibi gözlerler. Siz bu yasağı çiğnerseniz onlar da çiğnerler, siz korkup geri durduğunuzda onlar da böyle yaparlar. Allah’a yemin ederim ki, herhangi biriniz bu yasaklara uymazsa, bana yakın olduğu için ona daha fazla ceza veririm. Şimdi isteyen ileri gitsin, isteyen de geri dursun!
Rasûlullah (sav): “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki şeytan sana yolda rastlamış olsa, mutlaka yolunu değiştirir.”
Reklam
Rasûlullah (s.a.v) bir gün şöyle buyurdular:
“–Uyurken kendimi Cennet’te gördüm. Baktım bir köşkün yanında bir kadın abdest alıyor. «–Bu köşk kimin?» diye sordum. «–Ömer ibn-i Hattâb’ın» dediler. (Köşküne bir bakmak istedim, ancak) onun kıskançlığını hatırladım ve hemen geri döndüm.” Bu sözler üzerine Ömer (r.a) ağladı ve: “–Sana karşı da mı kıskanç olacağım yâ Rasûlallah!” dedi. (Buhârî, Bed’ü’l-halk, 8)
Yüzüğünde “Nasihatçi olarak ölüm kâfîdir ey Ömer!” yazıyordu.
Sayfa 15 - İbn-i Abdilber, İstîâb, I, 354.Kitabı okudu
Şiddet göstermeksizin kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin yumuşak ol!
Sayfa 243
“Allah’ım! İslam’ı, Ömer ibnü’l-Hattâb ile kuvvetlendir!” buyurmuşlardı. (İbn Mâce, Mukaddime)
Bugün Kur’ân okuyan her müslümanın Hz. Ömer’e büyük bir teşekkür borcu vardır. Zîrâ Kur’ân’ın cem edilmesini ilk defâ o ısrarla teklif etmiştir.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.