31 Ekim 2023
Türler:
Sıralamalar

·772 syf.·
2021 50. kitabı
Schopenhauer ve Kant biyografilerinden sonra Hegel’i de bitirdim. Bitirmek çok zor, ilgiyle dinlediğin, okuduğun bu adamlara veda etmek çok zor. Onların hayatına bir şerit gibi tanıklık ederken, yitip gittiklerini izlemek çok zor.Hegel de tıpkı Kant gibi hayranlık uyandıran bir hayata sahip - üstelik bu oluşan hayranlık eksiklerini görmemekten değil, eksikleriyle bir bütün olarak onları sevdiriyor bana. Pinkard'ın ve bu serideki diğer biyografi yazarlarının da üslubunu unutmayayım ama. Edebi yazılmış.Her gün en az 20 sayfa okuyordum, iyice anlamak için yavaşça. Ancak her güzel şeyin sonu geliyor. Hegel’i her yönüyle bu kadar detaylı tanımak harika bir deneyimdi. Büyüleyici..
HegelTerry Pinkard · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202386 okunma
2026 26. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 22:47
HEGEL (Biyografi) Terry Pinkard 1947 doğumlu Amerikalı filozof Terry P. Pinkard tarafından Alman filozofu Hegel’in biyografisi olarak hazırladığı çok değerli ve hacimli bir kitap. Kitap ile hem Hegel’in hayat hikayesini hem onun “Filozofun Yolu” diyebileceğimiz düşünce yolculuğunun uğraklarını, dönemeçlerini, kırılma noktalarını, saplantılarını ve hayallerini anlamak için çok iyi tasarlanmış bir yapıya sahip. Hegel düşüncesinin bilimsel düşünce ile ilişkisi ile onun hem batı bloğu hem doğu bloğu düşünce dünyasını etkileyen “Diyalektik Düşünme Biçimi”nin temel pratiğini görme ve anlama şansı yakalıyoruz. Yine kitapta en çok üzerinde durulan kavram olarak “TİN”i görüyoruz. Tin ile kastedilen ise “Gelişen İnsanın Kamusal Ruhu”dur. Tin evrensel insan ruhu olarak ilerleyen, gelişen bir yapıdadır. Diyalektik olarak ilerliyor. İnsanlığın sonsuz gelişiminin de bir sınırının olacağı varsayılan bu düşüncede sınır “Devlet” kavramı ile çiziliyor ve gelişim son bulmuş oluyor. Felsefede en soyut şey “Kavram” iken Hegel “Kavramın Kavramı” üzerinde felsefe yapan bir filozof. Yani Hegel’i anlamak çok zor. Yine de okunması faydalı bir kitap.
HegelTerry Pinkard · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202386 okunma