26 Eylül 2024
İngilizce
İngilizce

2026 26. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2026 13:21
Tutsak ~ Anne Michaels Merhaba sevgili kitapseverler, 2024 Booker Prize Finalisti. Edebiyat dünyasının selamladığı, sayfalarının altı çizile çizile okundu denilen türden. Bende bu yüzden merak
2026 23. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 12:01
2024 Booker finalisti olan Tutsak kitabı Kanadalı yazar Anne Michaels’in şiirsel anlatımı ile benim için harika bir okuma deneyimi oldu… Klasik bir kurgudan ziyade ileri geri (1917/1965.1908/2010,1912/2025)zaman kırılışları ile okuyana zikzaklar çizdiren aynı zamanda bir ailenin dört kuşağını birinci dünya savaşından 1980 lere kadar uzanan kadın karakterlerin yolculuğunu;imgelerle kurgusuna yerleştiren yazar büyülü bir anlatımla okuyanı düşsel bir yolculuğa çıkarır;bu yolculuk da kimler yoktur ki;annesinin kaybından sonra yas tutan asker John’dan iki Nobelli ilk kadın olan Marie Crue’den arkadaşına kadar… Eğer kurguda bütünlük aramayıp derin bir kitabı denizden esen meltemin yarattığı his misali üzerinizde hissetmek istiyorsanız kesinlikle bu kitaba şans verin… Savaş,bellek,fotoğraf,bilim,yas,aşk,köklerini aramak gibi iç içe birçok yan temayı bünyesinde taşıyan beni derinden etkileyen bu özel ve güzel kitabı iyi ki okudum… Gönülden tavsiyemdir…
Alıntı
2026 62. kitabı
TUTSAK – Anne Michaels “Savaşın ardından kavuşan aşıklar gibi birbirlerine tutundular; aynı anda hem kenetleniyor hem de dağılıyorlardı.” Merhabaalar, size farklı bir kitap önerisiyle geldim. Geçtiğimiz günlerde bitirmiştim ama sakin kafayla yorumunu yapayım dedim. Arada bu tarz kitapları okumayı seviyorum. Sürekli fantastiktir, polisiyedir başım kaldırmıyor. Arada böyle eserlerle sakinleşmeyi ve başka dönemlere gitmeyi seviyorum. Hadi gelin Anne Michaels’ın Tutsak romanına bakalım. Tutsak, Birinci Dünya Savaşı dönemlerinde başlayan zaman katmanlarıyla ilerleyen bir kitap. Ana karakterimizin iç dünyasını, yaşadıklarını kesit kesit okurken yıllar içindeki değişimi ve savaşın yansıttıklarını okuyoruz. Anne Michaels romanda, şiirsel bir anlatımın tınılarını yansıtmış. Dümdüz bir roman okumayı beklemeyin, sizi alıp götürüyor ama götürürken getirmeyi unutabiliyor… Birinci Dünya Savaşı zamanlarında kalırsınız falan aman ben karışmıyorum. Yazar, zaman atlamalarıyla bize olay örgüsünü aktarmayı tercih etmiş. Birinci Dünya Savaşı’nın her yıldaki yankılarını okumak açıkçası benim açımdan güzel oldu. Özellikle karakterimiz üzerinden ve onun psikolojiyle okuduk. Savaşın hezimetleri, bilinçaltında kalan travmalar ve karakterin hayatındaki o kadın karakterimiz. Yazar, kurgusunu işlediği yıllarda bu temanın dışına çıkmamış. Bu tarzını sevdim çünkü zaten zaman sıçramaları mevcutken ana temanın dışına çıksaydı benim kafam çok karışırdı. Yazar’dan daha önce okuma yaptınız mı? Dönem kitapları okumayı sever misiniz?
2026 12. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 11:58
Yazar ile ilk defa tanıştım diyebilirim. Şiirimsi dili ile bizlere birinci dünya savaşının etkilerini aktaran yazar akıcı bir dile sahip. Ilk hikaye de cephede ağır yaralanan bir asker, onu hayata bağlayan bir aşk hikayesi ile John ve Helena ikilisinin hayatını bize sunuyor. Sonraki geçişlerde ise daha farklı izler barındırıyor..sadece ilk defa denediğim şiirle romanın kesiştiği anlatı şekline bağlanmak ilk başlarda zor gelse de sürece bağlanıp okumayı devam ettirebiliyorsunuz.
2026 23. kitabı
Anne Michaels ~ Tutsak “𝐒𝐞𝐧𝐜𝐞,” 𝐝𝐞𝐝𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐚, “𝐤ö𝐭ü𝐥ü𝐤 𝐤𝐞𝐧𝐝𝐢𝐧𝐢 𝐭ü𝐤𝐞𝐭𝐢𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐢𝐲𝐢𝐥𝐢ğ𝐢𝐧 𝐡𝐚𝐲𝐚𝐭𝐭𝐚 𝐤𝐚𝐥𝐚𝐜𝐚𝐤 𝐤𝐚𝐝𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐲𝐚𝐧𝐦𝐚𝐬ı, 𝐛𝐞𝐤𝐥𝐞𝐦𝐞𝐬𝐢, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐧𝐦𝐞𝐬𝐢 𝐦ü𝐦𝐤ü𝐧 𝐦ü?” 𝐁𝐢𝐫 𝐟𝐢𝐥𝐨𝐳𝐨𝐟𝐮𝐧, 𝐛𝐢𝐫 𝐞𝐛𝐞𝐯𝐞𝐲𝐧𝐢𝐧, 𝐛𝐢𝐫 𝐚şığı𝐧 𝐬𝐨𝐫𝐮𝐬𝐮𝐲𝐝𝐮
Edebiyat & Roman
2026 39. kitabı
Merhaba kitap sever dostlarım ben yazarın kalemiyle yeni tanıştım. Kitapta zamanın doğrusal değil katmanlı ve farklı zaman dilimlerinde olması beni biraz okurken zorladı ama buna rağmen akıcılığını sevdim. Birinci Dünya Savaşı dönemi ile günümüz arasında farklı dönemleri anlatıyor. Kitap 1917'de Fransa'da savaş zamanı dönemi ile başlıyor. Fiziksel olaylardan çok hisler ve düşünceler ön planda. Karakterler geçmişi, sevdiklerini ya da asla unutulmayacak anıları hatırlıyorlar. Ben kitabı okurken bir fotoğraf albümüne benzettim bakarken farklı yıllardan farklı karakterlerden kesitler sunuyor. Felsefi bir yönü de var sık sık karakterler derin sorular düşünüyor ve soruyor. Yani insan ruhunun en kırılgan yerlerine dokunan bir tarzı var kitabın. Sevgi, bağlılık, acı... Bu kitabı okumama vesile olan ve tavsiye eden sevgili @rukislee arkadaşıma çok teşekkür ederim. Derin, duygusal ve edebi yönü güçlü kitapları seviyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Yeni kitaplarla buluşmak dileğiyle Sevgiler.
2026 32. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 23:59
Tutsak – Anne Michaels Klasik bir kurguya yaslanmıyor; zamanın içinde ileri geri salınan bir anlatımı var. İlk anda dağınık gibi görünse de, metnin ritmine alıştıkça kendine özgü bir akış kuruyor. Bu kitapta olaylardan çok duyguların izi sürülüyor. Bir ailenin farklı dönemlerine, özellikle kadın karakterler üzerinden dokunan bir anlatı… Savaşın bıraktığı boşluk, kayıplar ve yas, yüksek sesle değil; daha çok içten içe konuşuyor. Yazarın dili şiirsel ama ağırlaşmadan, kendini hissettiren bir şiirsellik bu. Okurken Ferit Edgü’nün Hakkari’de Bir Mevsim’indeki o sade ama derin anlatımı anımsattı bana. Ben bu kitabı sevdim. Etkisi okuma anından çok sonrasında kalan, üzerine düşündüren bir kitap oldu.
2026 13. kitabı
Selamünaleyküm Yazardan okuduğumuz ilk kitap olan 2024 Booker Finalisti “Tutsak” ile geldik bugün. Roman şiirsel bir dille yazıldığından sanırım duygusallığı ağır basıyor buna rağmen oldukça akıcı olduğunu söyleyebilirim. Kitapta olaydan çok duygu var; hafıza, kayıp ve geçmişle yaşamak üzerine. Anne Michaels, öyle bir dil kurmuş ki, hikâyeden çok hisleri okuyorsun. Sayfaları değil, acıyı çeviriyorsun sanki… Derin, duygusal, altı çizilesi kitapları sevenlere tavsiye edebilirim.
2026 28. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 23:17
2024 Booker Prize finalisti olan Tutsak, Anne Michaels’ın farklı anlatım tekniğiyle öne çıkan romanlarından biri. Kitapta altını çizdiğim çok sayıda cümle oldu. Bazı satırlar insanı gerçekten durdurup düşündürüyor. Bu yönüyle metnin felsefi bir tarafı olduğunu söyleyebilirim. Ancak okuma süreci benim için oldukça yoğun ve zaman zaman yorucuydu. Anlatı doğrusal ilerlemiyor; zaman sürekli yer değiştiriyor. Bir bölümde geçmişteyken, bir anda başka bir zamanda bulabiliyorsunuz kendinizi. Buna bir de nesiller arası geçişler eklenince metni takip etmek daha da zorlaşıyor. Yazarın dili sakin ve durgun. Bu da kitabın yoğunluğunu daha fazla hissettiriyor. Bu yüzden bana kalırsa Tutsak, insanın zihnen ve duygusal olarak yorgun olduğu zamanlarda okunacak bir kitap değil. Daha sakin bir zamanda, zihnin açıkken okunursa çok daha iyi bir okuma deneyimi sunabilir. Farklı anlatım teknikleri görmek isteyenler için ise dikkat çekici bir roman. Bazı kitaplar hızlıca okunur, bazılarıysa durup düşünmeye zorlar. Tutsak benim için ikinci gruptaydı.
Tutsak
Tutsak
Puan vermedi·224 syf.·
2026 27. kitabı
Dönem kitaplarının o ağır hissiyatı vardır ya hani işte tam tersi olan bir kitapla tanıştım. Anlatımı şiirsel ve akıcı üstelik sizi yormadan olayları direkt anlatarak ilerleyen bir hikayesi vardı. Kitap bölüm bölüm ve zaman aşımıyla ilerliyor. Birinci Dünya savaşı dönemiyle ilerleyen hikaye günümüze kadar uzandığını okuyoruz. Kitap cephede asker olan Johnun yaralı halde karların içinde Helena’yı düşünerek onunla geçirdiği anlarla başlıyor. Sonrasında zaman aşımıyla geçmiş ve gelecekte bir yolculuk biz bekliyor. Fotoğrafçıda çalışırkenki anılarıyla Helena ile yaşadıkları ve geçmişi. Fotoğrafçıda çalışırken ölü insanların silüetlerini fotoğraflarda görmeye başlar. Acı bir gerçeği paraya dönüştürmeye çalışa patronu ise onu yarı yolda bırakır. Artık işide iyi gitmezken evliliği ve büyük aşkı Helenadan da soğur.Ama Helena kızı ile ayakta durmayı başarır. Kızından torununa uzanan bu bağlantı dönemin hem savaş hemde günümüz acı gerçeğini ortaya koyuyor. Okurken öncelikle zaman aşımlarında nerdeyim diye sorgulatsada ben hikayesini ve dilini okurken keyif aldım.

Anne MichaelsYazar · 3 kitap
Kanadalı şair ve romancı. İlk romanı Fugitive Pieces (Bölük Pörçük Yaşamlar, çev. Kemal Atakay, 1998) Kanada'da uzun süre En Çok Satan Kitaplar sıralamasında birinci sırada yer aldı, iki yıldan uzun süre listede kaldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde basıldığı gibi, büyük övgü toplayan bir uzun metraj filme de uyarlandı. Romanın aldığı ödüller arasında Orange Kurmaca Ödülü (İngiltere), Trillium Kitap Ödülü, Kanada Chapters/Books İlk Roman Ödülü, The Guardian Kurmaca Ödülü (İngiltere), Guiseppe Acerbi Ödülü (İtalya) ve Lannan Edebiyat Ödülleri Kurmaca Ödülü (İngiltere) yer alıyor. Ayrıca üçü ödüllü dört tane de şiir kitabı olan Anne Michaels Toronto'da yaşıyor.