Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Memleket Yazıları -1-

Hep İstanbul

Refik Halid Karay

Hep İstanbul Sözleri ve Alıntıları

Hep İstanbul sözleri ve alıntılarını, Hep İstanbul kitap alıntılarını, Hep İstanbul en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Açıklamak kabilinden esasen şu söylenmeli herhalde: İstanbul'un Cumhuriyetin ilk 10-15 yılı boyunca esasen ideolojik nedenlerle ihmal edilmiş olduğu konusunda artık siyasi tarihçiler, şehir planlamacılar, mimarlık tarihçileri vs arasında tam fikir birliği vardır.
Karay'in hassas siyasi meselelere girmekten imtina edeceğini elbette tahmin etmişlerdir, ama Türk basınında iç siyaset hakkında yazarken kendilerini sürekli gemlemek zorunda kalan yazarların ananevi can simidi niteliğindeki "belediye hücum" adetine illaki başvuracağını öngörüp dikkatli olması gerektiğini hatırlatmak istemişlerdir Refik Halid'e.
Reklam
''Ben şu fikirdeyim ki insan yıllarca aynı semtte oturarak aynı yollardan gide gele, yalnız bıkmakla, tiryakileş­mekle, zihin durgunluğuna uğramakla kalmıyor, vaktinden evvel yaşlanıyor da... ''
Sayfa 23
Sadece güzel sanatlarda değil çoğu alanda maalesef
Yazık ki her zaman dünya -Güzel sanatlar mânasına- ar dünyası değil, çok kere kâr dünyasıdır!
Sayfa 133 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Belgrad Ormanı'nın Adı
Peki, acaba neden oraya Belgrad Ormanı adını vermişiz? Aramızda bulunan sayın bir bilginin eskiden beri merakımı uyandıran bu sorguya verdiği cevaptan anladık ki fethedildigi sırada Belgrad'dan bir miktar adam getirtip ne hikmetse İstanbul'un su hazneleri tarafına yerlestirmisiz. Fakat bereket uygunsuz halleriyle bizi usandirmislar, ters yüzü geri yollamisiz. Fakat kendileri gitmiş, şehirlerinin adı ormana yadigâr kalmış.
İstanbul'un Semt ve Sokak İsimleri
Bizans ve kostantiniye tarihini düşündüren birçok isimler arasında en fazla tipik olanı binbirdirek ve Yerebatan'dır. Dedelerimiz o kadar süslü, ihtişamlı bir yerin sarnıç olacağına akıl erdiremekleri için düşünmüşler, taşınmışlar, şu kulpu takmışlar: Bir kocaman saray varmış kubbesini yüzlerce sütun tutarmış birgün yer yarılmış saray yerin dibine olduğu gibi geçivermiş.
Reklam
''İnsan iyi şeylere bakmayı bazen unutabiliyor da fenasını kabil değil aklından çıkaramıyor; akıl münasebet­sizliklere balmumu yapıştırıp mim koymakta hiç şaşmıyor.''
Sayfa 55
Haydar Paşa bilebilir miydi, gün gelecek bütün dünya şehirlerinde milyonlarca broşür ve tarifede ismi yer tutacak?.. Oysaki bazıları ismini değil sadece zeneatini meşhur edebilmiştir: Sirkeci!
''Çirkinliğe bakmanın ve kusur, kabahat seyretmenin acaip bir zevki var, galiba... Belki de bir tesellisi!''
Sayfa 56
Refik halid'in dönünce bunca hasretini çektiği İstanbul'u nasıl bulacağı, sivriliği ile meşhur kalemi ile bu konuda neler yazacağı konusunda kamuoyunda, ama daha çok da devlet çevrelerinde bir merak yaratmış olsa gerek ki İstanbul'a vardıktan kısa bir süre sonra emniyete çağırılır ve kendisine "Zavallı İstanbul" başlıklı bir yazı yazacağınin doğru olup olmadığı sorulur; o da elbette reddeder.
Reklam
Baktığını görmeyen, görmeyi bilmeyen ne amir olabilir ne de sahip sayılabilir. İnsan eğriyi, büğrüğü, kir leke, pas vesaireyi görebildiği nispette şehirli olur.
Sayfa 346Kitabı okudu