Kötünün Estetiği Dizisi 1

Okunma
Beğeni
1.357
Görüntülenme
Romantik dönemden bu yana kötü kavramı, edebiyatın anlatmaktan her zaman keyif aldığı, cazibesini hiç yitirmeyen bir konu olmuş ve edebiyat metinleri şeytanlardan vampirlere, hayaletlerden zombilere, hatta satanistlere ve cin çarpmışlara kadar kötülüğün tezahür ettiği çeşitli biçimlerle dolup taşmıştır. İşlenen suçlar, yıkılan tabular, sefahat âlemleri, şeytana tapma ayinleri, şiddet eylemleri, kutsal değerlere hakaret gibi konular metinlerde sürekli tekrarlanmıştır. Peter-André Alt, yedi cilt halinde yayınlayacağımız kapsamlı ve provokatif çalışmasının Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu isimli ilk kitabında kötünün mitolojideki ve yaratılış efsanesindeki kökenlerine dönüyor. Şeytan’ın düşüşü, insanın cennetten kovuluşu, kötünün açıklanışında eksiklik modeli (Plotinos ve Augustinus ekseninde) konularının ele alındığı bu kitapta Kierkegaard ve Schelling’in yaklaşımları üzerinden başlangıcın felsefesi ve estetiğine de odaklanılıyor. Kötünün Estetiği dizisi yeni bir güzellik tarihi yazma iddiasında: Modern Avrupa Tarihi’nin karanlık yüzünün güzelliği.
Kitabın Konusu:
102 sayfa

8/10 puan verdi
Kötünün Estetiği serisini duymuş muydunuz ? Açıkçası ben duymamıştım. İncelemesini yaptığım eseri okuyana dek. Haberim olmadan kitabı nasıl okuduğuma gelirsek kitap bana hediyeydi. Hediye eden kişinin de bu seriden haberdar olduğunu zannetmiyorum :). Neden böyle bir kitabı bana hediye etti ama orasını da ben bilmiyorum :). Yani kısacası
Her Şeyin Başlangıcı - Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu
Her Şeyin Başlangıcı - Şeytanın Düşüşü ve Kötünün DoğuşuPeter-Andre Alt · Sel Yayıncılık · 201629 okunma
Puan vermedi
Uzun süredir “kötülük” kavramı ile ilgilendikten sonra böyle bir seriye rastlamak derin bir suyun dibinde inci bulmak gibiydi. Mükemmel bir inceleme olarak bu seri ve bu serinin başlangıç kitabı kötünün doğasına, ortaya çıkışına ve iyi ile olan çalışmalara ışık tutuyor. Dualizm ile yola çıkınca ve sonra ikisinin bir arada olmadan var olmasının imkansızlığını anlatması en büyük sorunlardan biri. Peter Andre Alt referans olarak aldığı oyunlar, romanlar ve diğer düşünürlerin görüşleri ile bu durumu üstün bir şekilde anlatıyor. Kötü içimizde nasıl yer alıyor, onun doğuşunun sebepleri, ilk günah, Lucifer’in cennetten kovuluşu gibi hassas noktalara Harika bir anlatımla dokunuyor. Konusu bakımından Harika bir kitap. Serinin çıkacak diğer kitaplarını merakla bekliyorum.
Puan vermedi
Peter-Andre Alt'ın bu incelemesinin gerek din felsefesi gerek varoluş felsefesi gerekse edebi anlamda çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Oldukça iyi bir çalışma ve devam serisinin yayınlanmasını dört gözle bekliyorum.

Peter-Andre Alt
Peter-Andre AltYazar · 4 kitap
Peter-Andre Alt, 1960 yılında Berlin’de doğdu. 1995 yılında Çağdaş Alman Edebiyatı dalında profesör oldu; ilk olarak Bochum Üniversitesi’nde, sonrasında Würzburg Üniversitesi’nde görev yaptı. 2005 yılından beri Berlin Özgür Üniversitesi’nde profesör olarak ders vermektedir. 2010 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne seçilen Alt, ayrıca Cambridge ve Princeton Üniversiteleri başta olmak üzere pek çok üniversitede misafir öğretim üyesidir. Alt’ın uzmanlık alanı 17., 18. ve 20. yüzyıl Alman edebiyatı ve kültür tarihidir. Bu alanda, özellikle Erken Modern Dönem ve Weimar Klasisizmi’ne yakından bakan çok sayıda kitap ve makale kaleme almıştır. 2012 yılında Alman Schiller Topluluğu’nun başkanlığına getirilmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.