Herkese merhabalar. Kitabı,
~Meczup~ abinin "Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi Anma ve Şeb-i Arus Etkinliği" başlığı altında düzenlediği etkinlik dahilinde okudum. Malumunuz, geçen ay Mevlana'nın vuslatının 745. yıl dönümünü kutladık. Kutladık diyorum çünkü o öyle istiyor. İnceleme biraz geç kalmış olabilir ama Cemal Süreya'nın da dediği gibi:"Her şey geç gelmiyor mu yurdumuza?"
İncelememin başında da belirttiğim üzere kitabı
~Meczup~abi sayesinde okudum. Aslında bu kitabı okumak hep aklımdaydı ama bu etkinliğe kısmetmiş.
~Meczup~ abiye çok çok teşekkür ederim.
Kitaptan ve kitapla ilgili bazı görüşlerimden bashedeyim size biraz...
Mevlana'nın Mesnevi'sinin orijinal metni 6 ciltten oluşuyor ve Farsça yazılmış. Benim okuduğum "Mesnevi'den Seçmeler" ise Mesnevi'den alınan, hafifleştirilen ve özeti yapılan bazı öykülerden oluşuyor.
Mevlana, Mesnevi'si için şöyle diyor:"Bu kitap çeşit çeşit dallar, su gözeleri olan cennetler cennetidir. Derinliklerinde akan bir su gözesi, manevi yollara yükselen yolların başlangıcında bulunan yolcular için cennetteki selsebil çeşmesi gibidir. O yolda ilerlemiş rütbeler ve keramet sahipleri için "makamlar hayırlısı", "sözlerin en güzeli" diye isimlendirilir. Bu kitap göğüslerin şifası, hüzünlerin cilası, Kur'an-ı Azimü'şşan-ın keşşafı, rızkların genişliği, ahlakın iyiliğidir. (Arka Kapak)
Mevlana çok büyük bir mutasavvıf ve Mesnevi de gerçekten çok huzur verici bir kitap. Kitapta bazı öyküler semboller üzerinden anlatılmış. Fabl özelliği taşıyan öyküler de içeriyor. "Çocuk, genç, yaşlı" demeden herkesin okuması gereken;insani, ahlaki, islami ve eğitici yönü çok yüksek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca kitap birçok yayınevi tarafından basılmış ve her yaş grubuna uygun olanı da bulunuyor. Fakat sayfamızda okunma sayısını görünce gerçekten çok şaşırdım. Kitabı inanılmaz derecede az kişi okumuş. Bu incelemeyi buraya kadar okuyup, yazdıklarıma değer veriyorsan ve Mesnevi'yi henüz okumadıysan senden rica ediyorum;bu eseri en kısa zamanda temin ve oku.
Kitabı "iyi-vasat" ya da "beğendim-beğenmedim" gibi sözcükler ile değerlendirmeye hiç gerek yok. Kitap cidden eğitici, düşündürücü ve ufuk açıcı bir kitap. Ben değerlendirmemi böyle yaptım ve tekrar diyorum ki "Bu kitabı oku!"
Değerli vaktinden ayırıp da incelememi okuyan herkese teşekkür ederim. :))