Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu

Yves Lacoste

İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu Sözleri ve Alıntıları

İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu kitap alıntılarını, İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbni Haldun hem katı ve gizemci, inançlı bir kişidir hem de çok büyük bir akılcı düşünürdür: böylece bir tür mucize olarak çıkar karşımıza... ...Demekki Halduncu tarih anlayışının doğuşu hem akılcılık ile din arasındaki uyuşmazlığın belli bir durumuna hem de İbni Haldun’un düşünsel evrimindeki belirleyici bir noktaya karşılıktır. Ancak, yaşamının son bölümünde Tanrıbilimcinin kaygıları, tarihçinin kaygılarına üstün gelmiş gözüküyor... Ortaçağ Arap uygarlığının çıkardığı en büyük düşünürlerin sonuncusu olan İbni Haldun’un tarihsel düşüncesi, dallarından çoğu kurumuş bulunan ve büyümesi yüzyıllarca duracak olan bir ağacın, tam anlamıyla olgunlaşmış, çok değerli meyvesi olarak gözüküyor bize.
Sayfa 250Kitabı okudu
Bu harabeleşmiş kentlerin, bu bakımsız toprakların, bu yıkılmış yapıların, bu bozulmuş yolların nedeni neydi? En iyi ve haklı çabalarını boşa çıkaran bu istikrarsızlığın, bu kargaşanın nedeni neydi? “Biz ünün zirvesine tırmanmıştık ama o zirveler parıltılarını kaybetti ve ufuk karardı” diye yazacaktır İbnülhatib’e
Sayfa 84
Reklam
“Doğru, kendisine hiçbir şeyin karşı koyamayacağı bir güçtür ve yalan, aklın parıltısıyla parçalanarak gerileyen bir şeytandır.” #İbniHaldun
Sayfa 228Kitabı okudu
Bu harabeleşmiş kentlerin, bu bakımsız toprakların, bu yıkılmış yapıların, bu bozulmuş yolların nedeni neydi? En iyi ve haklı çabalarını boşa çıkaran bu istikrarsızlığın, bu kargaşanın nedeni neydi? “Biz ünün zirvesine tırmanmıştık ama o zirveler parıltılarını kaybetti ve ufuk karardı” diye yazacaktır İbnülhatib’e
Sayfa 84 - ayrıntıKitabı okudu
Günün özeti
Bir çok büyük Arap filozof‘u, kendi çalışmalarına koşut olarak salt bilimsel araştırmalara girişti, akılcılık yolunu seçti; hiç olmazsa bazı alanlarda mitsel ve dinsel açıklamaları bir yana bırakarak, gerçekliğin bilinçli araştırmasına ve yasalarının ortaya konulmasına yöneldi. Cahiliye’yi yadsıyan pek çok düşünür, gerçekliği akılcı bir biçimde
Sayfa 230Kitabı okudu
“Küçüklük ve kölelik içinde yaşayan, vergi ve haraç ödemeyi kabul eden bir kabile, imparatorluk kuramaz....” “Kendini imparatorlukla yakın işbirliği içinde bulunuşunun kullanarak gösteriş içinde yaşamanın zevklerine kaptıran bir kabile, imparatorluğu ele geçirmesini zorlaştıran engelleri kendi eliyle yaratmış olur...”
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
Doğru, kendisine hiçbir şeyin karşı koyamayacağı bir güçtür ve yalan, aklın parıltısıyla parçalanarak gerileyen bir şeytandır.
İbni Haldun’un aydınlık bilimsel bakışı, sağlam bir akılcılık ile güçlü bir gizemci tepki arasındaki karşıtlıkdan kaynaklanır. Bu iki eğilim Müslüman dünyasının bütününde var olduysa ve XI.ya da XII. yüzyıldan sonra gizemci tepki akılcılığa ağır bastıysa da Kuzey Afrika’da bu iki eğilim, çok daha geç bir döneme kadar karşılaştı.: İbni Haldun akılcılığın XIV. yüzyılda henüz boğulmadığının kanıtıdır. Bu iki karşıt eğilim, akılcılık ve gizemcilik, Mağrib’te başka hiç bir yerde görülmemiş ölçüde gelişmiş biçimler aldı; uzun süre Fas’ta yaşayan ve orada ölen İbni Rüşt(Averroes), büyük akılcı Arap filozoflarının sonuncusu ve akılcılığı en uç noktasına götüren temsilcisidir. Onun etkisi kendini uzun süre Faslı düşünürler de duyurdu; örneğin İbni Haldun’un öğretmenlerinden Abili, İbni Rüşt’ün haleflerinden biriydi. Buna karşılık Kuzey Afrika’da dinsel tepki de son derece güçlüydü; İslam’ın en katı ve en hoşgörüsüz biçimlerinden biri olan Malikilik egemendi burada. Mağrip’in ve Mağrip tarihinin bu özel nitelikleri İbni Haldun’un düşünsel gelişimini kolaylaştırdı..
Sayfa 249Kitabı okudu
Zafer bir şans ve Raslantı işidir ama bu sözcüklerden ne anladığımı açıklamak isterim… Zafer gizli nedenlere bağlıdır ve Raslantı sözcüğü ile anlatılmak istenen budur.
Sayfa 229Kitabı okudu