İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji

Muhammed Hacı Yusuf

İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji Sözleri ve Alıntıları

İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji sözleri ve alıntılarını, İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji kitap alıntılarını, İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zaman kavramı, eşyanın kronolojik düzenini ve hadiselerin süresini ilgilendirdiğin için gereklidir. Çünkü nev-i beşerin hayatı hadiselerden ibarettir ve bu yüzden zamanın imzası ömrümüzdeki her şeyde vardır: Biyolojideki yaşlanma sürecinde, mekanikteki zamanı kaydetmede, termodinamikteki zaman okunda ve entropide, birini beklediğimizde veya diğer durumlardaki radikal olarak çeşitlenen fiziksel zamanda. Bu yüzden zamanın gerçekliğini anlamak için fizik, biyoloji, psikoloji ve kozmoloji gibi birbirleriyle alakalı alanlarda araştırma yapmak gerekir.
Reklam
Dünya zamanın dışında yaratılmıştır ve zaman yaratılmış dünyanın bir parçasıdır. Allah dünyayı zamanda yaratmadı, çünkü dünyanın yaratıl şından evvel O'ndan gayrı bir şey yoktu ve O da zamandan gayrıdır. Bu yüzden dünyanın yaratılışı zamandaki diğer olaylar ile kıyaslanamaz. Yaratıcının varlığı mantıken dünyanın varlığını öncelemektedir ve bu önce leme kronolojik olarak değildir. Tıpkı "Gün, güneş doğduğunda başlar. dediğimiz gibi güneşin doğmasını günün başlangıcından ayıran hiçbir zaman aralığı yoktur.Fakat mantıken eğer güneş doğmazsa gün başlamaz. Kayyum, Kadim ve Ezeli olan Allah'ın varlığ dünyanın varlığı için bir ön şarttır, sebep değildir.
Arka Kapak
" Bilim metafiziğe ihtiyaç duymaz.... Metafizik de bilime ihtiyaç duymaz.... Fakat insanoğlu her ikisine de muhtaçtır...."
Sayfa 300 - NefesKitabı okuyacak
Alem, gerçek olmasına rağmen sadece hayal edilebilir. Sadece bunu anlayanlar yolun sırlarına erişebilir.
Reklam
“Zamanı tanımlamak için onlarca tabirin geçtiği muhteşem bir düşünce mektebi ortaya çıkar. ‘Vakit’, ‘Müddet’, ‘hîn’, ‘sermed’, ‘ezel’, ebed’, ‘dehr’, ‘asr’, ‘ şehr’, ‘ yevm’, ‘saat’, ‘an’, vb. gibi onlarca tabirle hep birer yönü anlatılmaya çalışılır.”
Uyanana kadar insan gezegenlerin tesirindedir, uyanmış kişi gezegenlere tesir eder.
Zaman, genel anlamda algılarımız tarafından nesnelerin hareketini ve olayları kronolojik olarak tasnif etmek için kullanılan bir araçtır: Hareket veya değişim olmadan zamanın hiçbir anlamı olmaz. Bu yüzden uyurken zamanı hissetmiyoruz. Uyurken ne kadar zaman geçtiğini anlamak için referans alacağımız standart bir harekete (güneş, ay, yıldızlar veya bir saat) ihtiyacımız vardır. Öyleyse zamanın mutlak bir anlamı yoktur: Zaman sadece bir şeye nispeten o şeyin varoluş halini tanımlamak için kullanılır. Bu yüzden İbnü'l-Arabî "zaman" ve "hal" kelimelerini bazen eş anlamlı kullanmaktadır: "İstediğin şekilde söyleyebilirsin: Onun varoluşunun zamanı veya onun varoluşunun hali."
Reklam
biyografi
Prof. Dr. Muhammed Hacı Yusuf, Suriye ve Cambridge'de fizik eğitimi gördü. Fizik üzerine sahip olduğu akademik kariyerin yanında İbn Arabî üzerine çalışmalarda bulundu. Telif ettiği Arapça eserler: Sülûk-i Kalb, Şems-i Mağrib (The Sun of the West), İ'câz-l Beyân fi Sîreti Şeyh Ramazan. Tercümeler: Tercümân-ı Eşvâk ve hâlihazırda Fütûhât-ı Mekkiyye'nin tamamının İngilizceye çevirisi ile uğraşmaktadır.
Sayfa 6 - NefesKitabı okuyacak
Arka Kapak
"İbnü'l-Arabî, bu esrarlı ontolojik meselelerin dipsiz deryasına dalmaya muktedir tek münevver âlimdir. Kur'ân'ın kozmolojiye dair âyetlerinin bu dipsiz deryasından çıkarttığı, tarihte zaman ve mekânı ilk kez birlikte ele alan bu eşsiz kozmolojik model, EPR ve Zeno Paradoksu gibi bilim ve felsefedeki kafa karıştırıcı târihî çıkmazları çözmektedir. İbnü'l-Arabî'nin eşsiz 'zaman' tasavvuru Kuantum Mekaniğini ve izafiyet Teorisini uzlaştırmaktadır." Muhammed Hacı Yusuf, Prof.
Sayfa 300 - NefesKitabı okuyacak
Arka Kapak
"Sûfi mütefekkirler, maddî zamandan mânevî zamana geçerek zamanın hakîkatini anlamanın ancak Hak yolunun sâliki olup ân-ı dâim'e ermekle mümkün olacağını söylerler. Evvel, âhir hepsi aslında bir ân-ı dâimdir. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.s.): Rabbinizin katında sabah ve akşam yoktur.' demiştir. Bu dereceye ve bu makama erişen kimse isterse bir saatte bin yıllık yol gider ve gelir...” Mahmud Erol Kılıç, Prof. Dr.
Mahmud Erol Kılıç
Mahmud Erol Kılıç
Sayfa 300 - NefesKitabı okuyacak
“Homer’in devrinden beri Yunancadaki chronos kelimesi zamanı ifade etmektedir. Chronos bir Yunan tanrısıdır ve oğullarının, krallığını bozguna uğratmaları korkusuyla onları teker teker yemiştir - tıpkı zaman gibi, bir şeyleri ortaya çıkarmakta ve daha sonra onları kaybetmektedir.”
Bununla beraber zaman geriye doğru hiç gitmediğinden geçmişe doğru gerçek seyahat asla mümkün değildir: Geçmişteki olayları hatırlayabilmemize rağmen bir kere bir suret yaratıldığında ve geçmişe doğru gittiğinde bir daha geri gelmez. "Geçmiş bir daha geri gelmez fakat benzeri (suret) geri gelebilir; geri geldiğinde ise kendisi gibi olanı, gideni ve geçeni hatırlatır."
101 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.