İbrahim Peygamber

Muazzez İlmiye Çığ

İbrahim Peygamber Sözleri ve Alıntıları

İbrahim Peygamber sözleri ve alıntılarını, İbrahim Peygamber kitap alıntılarını, İbrahim Peygamber en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölümsüz Atatürk'ün, insana en büyük yol göstericinin bilim olduğunu söylemekteki haklılığı gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Halkımız, dindeki tabularla, yüzyıllar boyu uyutuldu; hâlâ da uyutulmak isteniyor.
Maîde, 51 ve Maîde, 69
"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Zira onlar birbirinin dostudur. İçinizden onları dost tutanlar onlardandır. Şüphesiz Allah zalimlerin topluluğuna yol göstermez." "İman edenlerle Yahudiler, Sabiîler ve Hıristiyanlardan, Allah'a ve ahiret gününe inanıp iyi işler yapanlara asla günah yoktur." (Bu yukarıdaki ayete ters düşmüyor mu?)
Reklam
El Câsiye Suresi, Ayet 16
"Andolsun ki, biz İsrailoğullarına kitabı, hükmü, peygamberliği verdik. Onları güzel rızıklarla besledik ve onları dünyada bazı kavimlere üstün kıldık."
1953 yılında Ararat Dağı'nda Nuh'un gemisinden bir parça bulunduğu haberi yine büyük bir heyecan yaratıyor. Fakat, Madrid'de bu parça üzerinde yapılan bilimsel bir araştırmaya göre bunun doğru olamayacağı ortaya çıkıyor.
(Lut kavminin yerle bir edilişi anlatılır.) Oraların deprem kuşağında bulunmasından, bu olayın ağır bir depremden kaynaklandığı düşünülüyorsa da, bazı verilere göre bir volkan olabileceği de öne sürülüyor. Bu şehirlerin Lut gölünün içine savrulmuş olması büyük bir olasılık. Fakat henüz bunlara ait belirli bir buluntu yok. Yukarıda sözünü ettiğimiz uygarlığın yok olması, belki de bu olayın sonucudur.
Sayfa 116
İsraillilerin tarih yazıcılığını Hititlerden almış oldukları kabul ediliyor. Çünkü Hititliler, tarihsel olayları yıllık halinde yazan ilk millet.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Babil Kulesi, Mezopotamya'nın basamaklı kulesi Ziggurat'tır.
Kenan Dini
Batı Samileri diye adlandırılan bu halkın, çok sayıda Tanrısı vardı. Onların baştanrısı "El", bir boğa ile simgelenmiş. Bu, Sumer'in baştanrısı, Tanrıların babası Enlil'in karşılığı. El'den sonra gelen, fakat ona çok yakın güçte olan Tanrı Baal. Bu, Fırtına ve Yağmur Tanrısı. Ona, "bulutlara binen, nem getiren de deniyor". O, Yaşamın ve Bereketin Tanrısı, yerin beyidir. "Yerin beyi" unvanı, Sumer'deki Bilgelik Tanrısı "Enki"nin adı
Sayfa 157 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Sümerlilerde Tanrıların bahçesi Dilman Tevrat'ta tanrının yeri Aden. her ikisinde de su yok. Tevrat'ta yerden su çıkıp toprağı soluyor. Sümer'de de Güneş Tanrısı yerden su çıkarıyor. Tevrat'ta Tanrı meyve ağaçları ve yenmesi yasak olan ağacı Dikiyor. Sümer'de de yer tanrıçası sulanan bahçede yenmesi yasak bitkiler yetiştiriliyor. Tevrat'ta bu bahçenin toprağından yaratılan Adam onun kaburgasından meydana getirilen kadın yılan tarafından verilen yasak meyveyi yedikleri için buradan kovuluyorlar. Sümer'de de insan çamurdan yaratılıyor ve orada Tanrıların görüntüsünde yalnız Tanrılar bahçesindeki yasak bitkileri yiyen Ve lanetlenen Tanrı, adı kaburganın hanımı olan bir tanrıçanin kaburgasını iyi ediyor. görüldüğü gibi bu hikaye birbirine ne kadar benziyor. yalnız Tevrat'ta alınırken konu biraz değiştirilerek kaburgayı iyi eden tanrıça ondan yaratılan kadın olmuş adına da tanrıçanın adının ikinci anlamı alınarak yaşamın hanımı mânâsına gelen Havva denmiştir.
“ Biliyorsun neden öğretmiyorsun” “ Boş vakit geçirdin neye yaradı” Sümer atasözü
Reklam
Hristiyanlığın din kitabı olan İncil de asla İsa zamanında ve İsa'nın aldığı vahiyler üzerine yazılmamıştır. Ondan çok sonra birçok kimsenin İsa'ya ait hatıra şeklinde veya mektup olarak yazdıkları belgelerden toplanıp uygun olanları seçilerek İncil meydana getirilmiştir.
Sayfa 145 - Kaynak Yayınları
Tek Tanrı Düşüncesi
Aslında tek-tanrı düşüncesine doğru ilk adımı Babilliler atmışlar. Kendilerinin var ettikleri Tanrı Marduk'a, Sümerlilerin 50 Tanrısının adını vermişler. Bu da İslam'da Allah'a verilen 99 adla paralel görünüyor. İkinci olarak, esas tek-tanrı düşüncesini İÖ 13. yüzyıllarda Mısır'da görüyoruz. Mısır Kralı IV. Amonofis, bütün Tanrılar yerine Güneş Tanrısı Aton'u koyuyor. Kendisine de Eknaton adını veriyor.
Sayfa 175Kitabı okudu
Yedi sayısı Sümer'de yedi dağ aşmak, yedi kapı geçmek gibi çok kullanılan bir sayı. Bu beş gezegen ile güneş ve ayı simgeliyor.
Sayfa 119Kitabı okudu
Sin
Sümer Tanrılarına Akadca adlar vermek, ilk Sargon sülalesi zamanında başlamış. Sin, bu yörelerde kehanet veren, her şeyi gören, koruyucu, özellikle antlaşmaları koruyan bir Tanrı olarak algılanmış ve tapılmış. Yazılı belgelere göre, burada Ay Tanrısı Sin'in E.Hul.Hul (neşe evi) adlı tapınağı varmış. Fakat yapılan arkeolojik araştırmalarda henüz böyle bir tapınak bulunmadı. Bu tapınak hakkında Babil Kralı Nabonid'in annesi Adad- guppi şöyle yazmış: "Bütün Tanrıların başı Sin'in sözüne kulak verdim. Bana söyledikleri doğru çıktı. Tek doğurduğum oğlum Nabonid, Sin, Ningal, Nusku ve Şadarnunna'ya ait unutulmuş olan törenleri yaptı. E.Hul.Hul mabedini yeniledi. Sin, Ningal, Nusku ve Şadarnunna'yı (heykellerini olacak), onun kraliyet şehri Babil'den getirterek sevinç ve mutlulukla Harran'daki eski yerlerine koydu."
Sayfa 100 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Her kabilenin Tanrısı ile birlikte diğer kabilelerin Tanrılarını da sayıyorlardı. Kabile bir yerden diğer yere göçerken, Tanrısı kendi yerinde kalır. Oraya göç edenler, onu Tanrı edinirler, ayrılanlar da, senede bir kez bayramlarında oraya gelerek eski Tanrılarını ziyaret ederlerdi. Kâbe'deki göktaşı olan Hacer-i Esvet'in kutsal kabul edilmesi, bu eski inanışların bir devamı." ¹² Kur'an'da da bu şahsi Tanrı düşüncesini buluyoruz. "Hiçbir kimse yoktur ki, onun üzerinde bir koruyucu ve denetleyicisi bulunmasın."¹³ 12. Prof. Dr. Neşet Çağatay, Başlangıçtan Abbasilere Kadar Islam Tarihi (Dini, lets mai, Iktisadi, Siyasi Açıdan), Ankara, 1993, s.79-81, 83. 13. Kaf, 18.
Sayfa 163 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
496 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.