Ayşe Kulin
Gri kanatlı kuşlar, çığlık çığlığa martılar, beyaz köpüklere değerek geçip gidiyorlardı, tuzlu denize kanat vura vura. Minareleri kurşunkalemler gibi gökyüzüne uzanan camilerin avlularında itişip kakışıyordu. Darıya üşüşen ak güvercinler. Kulaklarımda bir ses... Gözlerimin önünde tahtaları eskimiş panjurlarıyla cumbalı evler, yaşlı çınarlar ve bir ceviz ağacı. Koparmış ipini eski kayıklar gibi yüzer kışın sabaha karşı rüzgarda tahta cumbalar ve bir sac mangalın küllerinde uyanır uykudan büyük İstanbul'um. İstanbul'da uyanmak istiyordum. İstanbul'la beraber uyanmak istiyordum ben de Nazım gibi. Benim bulunduğum şehirde tepe yoktu. Mavi bir deniz yoktu. Rast peşrevi yoktu havada, Boğaziçi suları gibi akan... Bana doğduğum şehri çağrıştıran hiçbir şey yoktu Londra'da. Sadece Nazım'ın dizeleri vardı elimde, beni şehrime uçuran. İçimde Kıızl Bir Gül Gibi, usta bir yazarın ustası saydığı bir yazara ödediği gönül borcu. Edebiyatının ve yaşamın sürekliliğine ilişkin zarif bir metin... (Tanıtım Bülteninden)
118 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Eylül 2002

8/10 puan verdi
İÇİMDE KIZIL BİR GÜL GİBİ-AYŞE KULİN,127 sayfa, Ayşe Kulin’in,ergenlik döneminin başlarında o dönem şiirleri ve düşünceleri yasak olan Nazım Hikmet’in şiirleriyle ailesinden, özellikle anneannesinden gizli kuzeninin sayesinde tanışmasını,gizli gizli içinde büyüttüğü Nazım sevgisini ve hayatındaki etkileri anlattığı bir dönem kitabı.Kitabın bir çok sayfası Nazım şiirleri ile süslenmiş. Yazarın biyografi ve otobiyografi şeklinde yazdığı kitabında kendi ailesi ,çocukluğu ,eşi,çocukları,eşinin kendisini aldatması nedeniyle bir süre yaşadığı Londra hayatı,babası,babasına duyduğu sevgi,babasını kaybedişini ve etkilerini de anlattığı kitabında bu bilgiler bana yabancı gelmedi,altı ciltten oluşan Hazan-Hayal-Veda-Umut-Hayat-Hüzün kitaplarını okuduğum için… İçimde Kızıl Bir Gül Gibi,usta bir yazarın ustası saydığı bir yazara ödediği gönül borcu…
Okumayın!
3/10 puan verdi
İyi günler değerli okurlar. Bu kitabın uzun bir incelemeyi hak ettiğini düşünmediğim için incelememi kısa tutacağım. Kitabın büyük bir kısmı Nazım Hikmet şiirlerinden oluşuyor. Fakat yazar Ayşe Kulin! Yazarın kendi dilinin de sıklıkla görülmesini isterdim fakat yazar sadece alıntılarla kitabı canlı tutmuş. Bu kitabın tek güzel yönü içinde Nazım Hikmet'in dizelerinin olmasıdır. Bu kitap yerine Nazım Hikmet'in bir şiir kitabını okursanız daha keyifli bir okuma deneyimi yaşayacağınıza eminim! Zira, sinirden kitabı yarım bırakmamak için kendimi çok zor tuttum.
İçimde Kızıl Bir Gül GibiAyşe Kulin · Remzi Kitabevi · 2002825 okunma
İçimde mis kokulu kızın bir gül gibi duruyor zaman!
Ayşe Kulin
bize bu kitabında çocukluğundan anılarla ve
Nazım Hikmet Ran
nasıl tanıştığını anlatması ile başlıyor kitap ve kendi ailesi, çocukluğu, evliliği, çocuklarını anlatırken bizlere
Nazım Hikmet Ran
'in şiirlerini doyasıya okuma imkanı sunarken anılarında
'a bolca yer veriyor.
Ayşe Kulin
'in kaleminden Nazım hikmet'i tanımak ayrı bir keyif.
8/10 puan verdi
"Nazım'ın yaşamadığı ve kimsenin artık birbirine kartpostal yollamadığı bir dünyada, kendinle hesaplaşmanın yanı sıra, yalnızlığımın da giderek derinleştiğini düşünüyordum." Ayşe Kulin'in hem otobiyografisini yazdığı hem de çok sevdiği bir şair olan Nazım Hikmet'in şiirlerine ve hayatına yer verdiği bir kitap. Nazım Hikmet'in doğumunun yüzüncü yıl dönümünde çıkarılmış kitap. Ayşe Kulin'in şaire bu kadar bağlı olması ve onu sürekli yaşamıyla bağdaştırmasına bayıldım tek kelimeyle. Sürekli bir anlam bir ilişki kurulması güzel olmuş. Okunur.
İçimde Kızıl Bir Gül GibiAyşe Kulin · Everest Yayınları · 2012825 okunma
İçimde Kızıl Bir Gül Gibi...
10/10 puan verdi
Ayşe Kulin. Pek sevdiğim yazarlarımdan biriydi bu kitabını da okumadan önce. Kendini anlatmış kitapta. Hasretini, özlemini, aşkını, kızgınlığını, hüznünü anlatmış ve bunları da Nazım Hikmet'in şiirlerinde bulmuş. Çok şey istememiş Kulin kitabında sadece şiir yazılmasını istemiş ona. Tıpkı Nazım'ın Vera'ya, Piraye'ye, Kurtuluş'a, Memet'e ve özellikle de memleketi İstanbul'a yazdığı gibi. Ben de bu kitapla birlikte hem Nazım'ı yaşadım hem de Kulin'i. Aynı zamanda beni Hikmet ile de tanıştırdı Kulin. Kısacası bu kitapta bendeki yerini 'kızıl bir gül gibi' aldı ve dönüp dönüp okuyacaklarım arasına girdi...
1/10 puan verdi
Eser biyografi ve otobiyografi tarzında bir yapıt. Benim öncelikle değinmek istediğim nokta ne Nazım Hikmet ne de siyasi görüşleri. Ben öncelikle Allah kelimesinin bir özel isim olduğunu ve baş harfinin büyük yazılması gerektiğini ve de yazarın bunu bildiğini düşünüyorum. Şayet bilmiyorsa, kelimelerim kifayetsiz kalacaktır. Bilip de kasıtlı olarak küçük yazılmışsa, bunu Yaradana bir saygısızlık sayar ve de bunu yapana saygı duymayacağımı belirtmek isterim. İkinci olarak, kendisi de aldatılmış bir kadın olarak eski eşini kötüleyip, Nazım Hikmet'i eşlerini aldatmış bir insan olarak ilahlaştırması oldukça enteresan bir yaklaşım olmuş. Yazık!..
Puan vermedi
Ayşe Kulin bu eserinde Nâzım Hikmet'e ve şiirlerine yer veriyor. Şairin şiirlerini okuduğu andaki duyguları ve hisleriyle kitabı tamamlıyor. Ne zaman âşık olsam, içimde mis kokulu kızıl bir gül gibi dururdu zaman. Çünkü ben âşık olmaya biraz da Nâzım yüzünden öykünürdüm gençliğimde.
Puan vermedi
Bu eseri Nazım Hikmet'e karşı önyargılarımı yıkmak için bir fırsat olarak görüyordum fakat hüsrana uğradım. Çünkü Nazım'ın çok eşliliğini bu eser de ögrendim... Daha kötüsü karakter bu çok eşlilikte Nazımı aklıyor fakat kendisini aldatan kocasını karalıyor... Bir kadının bir erkeğe bu toleransı tanıması Nazımı temizlemek için kendini alabildiğine kirletmesi açıkçası midemi bulandırdı... 2) Osmanlı kadınının duruşunu surekli eleştiren karakter onların uzun süren mutlu evliliklerini görmüyor. Onları surekli eleştiriyor. Kendisinin kısa ve husranla biten ilişkisinin ise altında yatan sebebe hiç değinmiyor. 3) Düşünmeden hareket eden kadınlar nice Nazımların aldatmasına maruz kalacaklar. Degmez bir erkeğin şehvet dünyasına malzeme olup sanata etiyle katkı sagladıklarını sanacaklar ama ruhları kişilikleri hep ıskalanacak yani Nazımlar sizi mutlu etmeyecek kadınlar Siz iyisi mi Sezai Karakoç Abdurrahim Karakoçları sevin
5/10 puan verdi
Ayşe Kulin'i okuduğum 19.kitabı. Ben sanırım en güzel romanlarından başlamışım, bana kitap yetersiz geldi. Evet her kitabında bir şekilde bahsi geçen ve ismini ağzından hiç düşürmediği Nazım Hikmet ve kendi anıları bir arada olması güzel bir fikir ama ya çok sığ kalmış ya bir şey ama birşey eksik. Ayşe Kulin in ince kitaplarını sevemiyorum sanırım.
8/10 puan verdi
Ayşe Kulin Türk yazarlar arasında en sevdiğim yazarların başında gelir elim de bulunan kitap 2002 basimi ve benden önceki sahibi adına imzalanmış bizzat imzalamış yazar. Kesinlikle okuyun şiir kitabı

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.