Lev Tolstoy
Tolstoy, bu eserde hakikati bilmek ve mutlu olmak için bilim ve teknolojinin sağladığı imkanların olmazsa olmaz şeyler olmadığını, hayatı anlamak için gözlerimizi hayatın kendisine çevirmemiz gerektiğini anlatır. Bu kitap, Tolstoy’u bize yansıtan aynacıklardan ve yüreğinden çektiği damlacıklardan oluşmaktadır. Kitapta yer alan 27 hikayenin farklı farklı kahramanları olsa da aslında onlar Tolstoy’dan başkası değiller. Yaşadığını yazan bir yazardır, Tolstoy. Hikayelerine ağlayışı bundandır. Eserde kimi zaman kunduracı, kimi zaman bir hükümdar olarak karşımıza çıkan Tolstoy, Tanrı’yı bulma sevdasına düşüp O’nu anlatmaya çalışan karakterler çizer. İçimizdeki Şeytan, insanları dalmış oldukları tarihî uykularından uyandırma amacı güdüyor. “Bir zamanlar bir iyi, bir de kötü büyücü varmış. İyi büyücü, bir insanı, kötü büyücünün şerrinden kurtarmak için, onu buğday tanesine çevirmiş. Kötü büyücü birden bir horoz olup tam taneyi yutacakmış ki, iyi büyücü tanenin üzerine bir şinik buğday dökmüş. Böylece kötü büyücü aradığı taneyi bulamamış.” İşte Hıristiyanlar da Allah’ın kitabı olan İncil’i bu hâle getirdiler. Allah’ın kitabının yanı sıra 49 kitabı kutsal tanıyarak hak ve bâtılı birbirine karıştırdılar.
320 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1911

İÇİMİZDEKİ ... ( Konuşan Kim?)
8/10 puan verdi
Lev Tolstoy hiç şüphe yok ki Rus edebiyatını şekillendiren, dünya çapında adını duyurmasını sağlayan ve ona iyi bir imaj katan yazarların başında gelmektedir. Eserlerinde siyasi, dini ve toplumsal
8/10 puan verdi
Birçok öykünün birleşmesiyle yazılan bu kitap fazlasıyla hoşuma gitti. Tolstoy bu kitapta toplumun bütünlüğü ve huzuru için dinlerin gerekliliğine vurgu yapmış ve dinler içinde de Hıristiyanlığı
220 syf.
8/10 puan verdi
Yayınevleri yazarların öykülerinin hepsini bir kitapta toplamadıkları için farklı kitaplardan ayıklamak zorunda kalıyoruz. Aynı şey Dostoyevski'nin Öyküler kitabını okurken de başıma gelmişti bu kitapta önceden okuduğum öyküleri sayfa sayısından çıkardım. Bu kitapta "Kafkas Tutsağı" kitabının en uzun öyküsü, "İnsan Neyle Yaşar" kitabındaki bazı öyküler ve daha fazlası bulunuyor. Yukarıda isimlerini belirttiğim diğer iki kitabı okuyup okumamak size kalmış ama ben bu kitabı önceden okumuş olsaydım o kitapları okuma gereği duymazdım. İsrailiyat kaynaklarıyla mesafeli olmak gerektiği göz önünde bulundurularak, okunmaya değer bir kitap.
Puan vermedi
Tolstoy bu kitabında Hristiyanlığın değiştirilme eleştirisini yaparken bir yandan da gerçek Hristiyanlığı anlatmak için farklı farklı hikayeler yazmış. Kitapta İncil'den alıntılar olmasa İslam'ın anlatıldığını sanabilirsiniz. Burada dikkatimi çeken Tolstoy İsa için "Allah'ın kulu ve elçisidir" diyor tıpkı bizdeki peygamber kavramı gibi. Allah'ın oğlu demiyor ve teslis inancını Hristiyanlıkta değiştirilen yanlışlardan görüyor. İçimizdeki Şeytan dediği Allah'a ulaşmak için her adım attığımızda dünyaya özgü arzular, istekler, dertler... gibi şeylerle yönümüzün değişmesi, istenen olması gerekene bir türlü gidememek. Ama şunu da ekliyor; kaçıncı seferde çağrıya uyarsan uy her seferinde Allah'ın rahmeti, bereketi, mağfireti seni de kurtarır. Yani önemli olan geç de olsa gelmek, doğru yol üzerinde olmak.
9/10 puan verdi
Bu kadar öykü de nedir be. Tolstoy resmen susun da okuyun demiş bu kitapta. Hayır, kendini sıkmadan okutuyor da. Yer yer güldürüyor, düşündürüyor bazen de hüzünlendiriyor ama kendini okutuyor. Her türlü hikaye de mevcut. Dini ve toplumsal hikayeler ise kitabın ana temasını oluşturuyor. Çok hoşuma gidiyor aslında nasıl anlatacağımı bilemiyorum ama. Rusya, gerçekten bir anıt dikmeli. Anıt dediğim de hani şu Almanya, edebiyatçılarına ithaf ettiği kitap şeklinde bir anıt yaptı ya, Rusya da sadece Tolstoy yazan ondan daha büyük bir anıt dikebilir kanımca. O kadar değerli ve bir o kadar büyük isim. Tanrı ve ona ait sevgi, her kutsal dinin en büyük kutsalıdır. Farklı bir dine ait ideoloji de olsa nasılsa silah zoruyla bu dine inanacaksın görüşü yok. İnancın güzelliği, inanmanın ve kendini Tanrının yarattığı bilinciyle hareket etmenin güzelliği anlatılıyor. Ne yapalım? Karşı mı duralım (Anlamca soru cümlesi gibi dursa da, düz bir cümledir) yani. İyi ve anlayışlı okumalar diliyorum..
10/10 puan verdi
Tolstoy gibi hayatın içindekileri abartmadan çok zekice yansıtan, sıcacık hikayeleriyle insana ders veren başka bi yazar söyler misiniz?! Ben bilmiyorum..varsa bilmeyi çok isterim iyi okumalar ;)
366 syf.
9/10 puan verdi
Tolstoy bu kitabında yirmiden fazla hikaye anlatmış. Hikayelerin geneli Hristiyanlıktan , Hz İsa'nın Allah'ın kulu ve elçisi oldugundan ve dünyevi arzulardan bahsediliyor. Gercek huzurun ve mutluluğun dünyevi arzulardan uzaklaşıp, dine yaklaşmakta olduğu vurgusu yapılıyor. Okurken bize tanıdık gelen İslam dininde de kabul edilen bir çok konuyu farkediyoruz. En önemli ayrıntı ise suan ki Hristiyanlıkta kabul edilen baba-oğul-kutsal ruh üçlemesine yer verilmedigini, Hz. İsa'nın yanlızca peygamber olarak kabul edildiğini göreceksiniz.
366 syf.
7/10 puan verdi
Yazarın okuduğum ilk eseri. 27 farklı hikayede, temelinde gerçek Hristiyanlık inancını koruyarak kıssadan hisse tarzında mesajlar var. Belirtmem gereken nokta var ki, çağımızın sorunu belki de. "Gerçek"lik kavramı. Hep söylerim, herşeyin sahte olduğunu kabul etmişiz; gerçeğini ayırt etmek için kavramların başına özellikle "gerçek" diye belirtmek durumunda kalıyoruz. Benim için daha da ötesi "hakikat"tir. Tolstoy da, bozulan Hristiyanlık dininin hakikatte ne olduğunu hikayeleri üzerinden çok güzel ifade etmiş. Şu an İslam dinindeki tüm insanlık için olan hakikatlerle aynı. Burdan da Tolstoy'un bozulmamış haliyle Hristiyanlığı yaşadığını anladım. Haddi aşmak olur mu bilmem ama, dinini hayatına aktaramamış bir Müslümandan; dinini İslamdaki gibi hakikat üzere yaşayan bir Hristiyan daha takdir edilesi.. Allah, bu hakikat üzere yaşayanlara ve ölmüş olanlara rahmet ve merhamet eylesin.
8/10 puan verdi
Henüz okuyorum bitirmedim ama sayfa 17’deki “Allah FAKİR, uysal ve merhametli kimseleri kutsamıştır.” (İncil alıntısı) görünce birkaç bir şey yazmak istedim Nedense tüm “kutsal kitaplarda” fakirlik yüceltilmiş (= İnsanlar baş kaldırmasın koyun gibi güdülsün isteniyor ama bunu isteyen ‘Yaratan’ değil en azından benim inandığım o değil. Çoğunluğu nasıl koyun gibi güder, sefalet içinde yaşamalarını sağlayıp kendimiz de varlık içinde yaşarız tabi ki “dinler” sayesinde. Her neyse , kitapla ilgili de ; ben yine tek bir roman sanıyordum ama hikayelerden oluşuyormuş. Şu ana kadar okuduğum hikayelerin her biri de başarılı mesajlar içeriyor.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.