II. Dünya Savaşı Tarihi

Basil Liddell Hart

II. Dünya Savaşı Tarihi Sözleri ve Alıntıları

II. Dünya Savaşı Tarihi sözleri ve alıntılarını, II. Dünya Savaşı Tarihi kitap alıntılarını, II. Dünya Savaşı Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Stalin, uzun zamandır Batılı güçlerin Hitler'e Rusya istikame­tinde doğuya yayılmasına imkan sağlama niyetinde olduklarının farkındaydı. Stalin'in, Sovyet-Alman Paktı'nı Hitler'in saldırgan dinamizmini aksi yöne çevirebilecek uygun bir araç olarak görmesi mümkündür. Başka bir deyişle Stalin, bu çevik yana çekilme ha­reketiyle en yakın ve muhtemel hasımlarını birbirleriyle çarpıştı­ racaktı. Bu, az da olsa Sovyetler'e yönekn tehdidi azaltmalıydı ve Rusya'nın savaş sonrası üstünlüğünü sağlayacak şekilde rakipleri­ nin bitkin hale gelmeleriyle sonuçlanabilirdi.
Churchill :D
Direniş görmedikleri her yerde ilerlemeye devam etmeleri alışkanlıklarıdır. Sanırım sadece kaplumbağanın kafasını uçurmadan önce yeterince çıkarmasını bekliyorsunuz. Kalitemizi tat tırmanız son derece önemli görünmektedir
Almanlar hakkinda konusuyorKitabı yarım bıraktı
Reklam
15 Ağustos 1940
Churchill'in, "İnsanoğlunun çatışmasında, hiçbir zaman bu ka­dar çok insan bu kadar çok şeyi bu kadar az insana (pilotlara) borç­lu olmamıştır,"
"Beyaz adam, büyüsünün aksinin kanıtlanmasıyla egemenliğini kaybetmiş­ti. Beyaz adamın zayıflığının fark edilmesi savaş sonrasında Avru­pa'nın hakimiyetine ya da davetsiz müdahalelerine karşı Asya'daki isyanları besledi ve cesaretlendirdi."
Sayfa 320Kitabı okudu
"Müttefiklerin Normandiya'da baskısı artmıştı. Bir gün Hitler'in karargahın­dan telefonla, "Şimdi ne yapacağız?" diye sorulduğunda Rundste­dt, cevabı yapıştırdı: "Savaşı sona erdirin. Başka ne yapabilirsiniz." Hitler'in cevabı Rundstedt'i azletmek ve yerine Doğu Cephesi'nde­ki Kluge'yi getirmek oldu."
Sayfa 760Kitabı okudu
Katliamı kazanan taraf yapınca adına "kahramanlık" denir!!!
"9 Mart'ta, her biri 6-8 ton yangın bombası demeti taşıyan 279 B29 Superkale ağır bombardıman uçağı Tokyo'yu yerle bir etti. Kentin yaklaşık dörtte biri olan, kırk bir bin metrekare alan tamamen yanmış, 267.000'den fazla bina tahrip olmuştu. Sivil zayiat yaklaşık 185.000'di - halbuki mütecaviz Amerikalılar sadece on dört uçak kaybetmişlerdi. Müteakip dokuz günde Osaka, Kobe ve Nagoya benzer şekilde yakılıp yıkıldılar. 19 Mart'a gelindiğinde bu taarruzlar durdu, çünkü, Amerikalıların yangın bombaları tükenmişti - o on gün zarfında yaklaşık 10.000 ton yangın bombası atmışlardı."
Sayfa 960Kitabı okudu
Reklam
Savaşta moral, maddiyatdan( Silah - teçhizat - birlik miktarı) üç kat daha üstündür.
Sayfa 380Kitabı okudu
Delilik
"Hitler, Ren Nehri'nin geçilmesinin arifesinde, "Savaş kendi nüfusumuz dikkate alınmadan sürdürülmelidir" diye bir emir yayınlamıştı. Bölgedeki yetkililere Müttefiklerin güzergahları üzerinde "bir çöl" yaratmak için "bütün yiyecek ve giyecek depoları" ile birlikte "bütün sanayi fabrikalarının, ana elektrik, su ve gaz şebe­kelerinin" imha edilmesi talimatları verildi. Fakat Savaş Üretim Bakanı Albert Speer, bu müsamahasız emre derhal itiraz etti. Hitler bu itirazları çok sert cevaplarken, "Şayet savaş kaybedilirse, Alman halkı da yok olacak. Onun için halkın varlığını idame ettirmek için neye ihtiyacı olduğunu düşünmeye ge­rek yok" diyordu. Böylesine katı yüreklilik karşısında afallayan Speer'in, Hitler'e olan sadakati sarsıldı. Speer, Hitler'den habersiz olarak ordunun ve endüstrinin ileri gelenleriyle görüştü ve fazla zorlukla karşılaşma­dan onları, Hitler'in fermanını yerine getirmelerinden kaçınmaya ikna etti."
Sayfa 943Kitabı okudu
Ülkenize el koyalım, sizi de karın tokluğuna ölüme gönderelim!
"MacArthur akıllı bir şekilde 31.000 düzen­li ordu askerini Manila'nın merkezinde tutmuştu. Böylelikle çok fazla dağınık kıyılar daha az nitelikli sözde sadece 110.000 Filipinliyle himaye edildi."
Sayfa 304Kitabı okudu
Ve o arada milyonlar sefalet içinde öldü...
"Amerika'nın gücü ortaya çıkınca ve Rusya kendi gücünü geliştirmek için ayakta kalınca, müşterek askeri güçleri çok küçük olduğundan Mihver güçleri olan Almanya, İtalya ve Japonya'nın yenilgileri kesinleşti. Yegane belirsizlik yenilginin ne kadar süre ala­cağı ve nasıl tamamlanacağıydı. Şu anda savunma halini alan sal­dırganların en çok umdukları "devler" yorulana ya da kavgalı hale gelene kadar zamanı uzatarak daha iyi barış koşulları elde etmekti. Fakat böyle uzun bir mukavemet şansı cephelerin küçültülmesine bağlıydı. Mihver liderlerinden hiçbiri, gönüllü geri çekilmek sure­tiyle "itibar kaybetmeye" katlanamazdı ve o nedenle cephe çökene kadar her mevzide tutundular."
Sayfa 987Kitabı okudu
Reklam
Onlar savaş sonrasına kadar neler olup bittiğini bilmediler.
"İlk atom bombası 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atıl­dı - bomba şehrin büyük bir bölümünü yerle bir etti ve nüfusun dörtte birini (yaklaşık 80.000 kişi) öldürdü. Üç gün sonra, ikinci atom bombası Nagazaki'ye atıldı. Hiroşima'ya atılan bombanın haberi Truman'a Potsdam Konferansı'ndan denizyoluyla dönerken verildi. Yanında bulunanlara göre Truman, sevinçle bağırmıştı: "Bu tarihteki en büyük olaydır. " Bununla birlikte, bombanın Japon hükümeti üzerindeki etkisi Batı Cephesi'nde o vakit tahayyül edildiğinden çok daha azdı. Bu olay, kayıtsız şartsız teslimiyete karşı çıkmış olan altı kişilik konse­yin üç üyesini sarsmadı ve geleceğe ait bazı teminatların, özellikle "imparatorun egemenlik hakkı"nın idamesine ilişkin teminatın ön­celikle sağlanması gerektiğinde hala ısrar ediyorlardı. Japon halkı­na gelince, onlar savaş sonrasına kadar Hiroşima ve Nagazaki'de neler olup bittiğini bilmediler."
Sayfa 967Kitabı okudu
Eğer Sovyet rejimi Rusya'yı Batı ülkelerine benzer yollara kavuşturmuş olsaydı, neredeyse Fransa kadar çabuk işgal edilmiş olacaktı. Ne var ki varılan bu sonuç Almanlan ve stratejisini yeterince suçlamamaktadır. Hitler zafer şansını kaybetti, çünkü ordusunun hareket kabiliyeti paletler yerine tekerleklere bağlıydı. Rusya'nın çamurlu yollarında tanklar hareket edebilirken tekerlekli araçlan çamura gömüldü. Eğer panzer kuvvetlerine tırtıllı araçlar sağlanmış olsaydı, çamura rağmen sonbal ı ara kadar Rusya'nın hayati mer­ kezlerine ulaşabilirlerdi.
1941 22 Haziran Pazar günü sabahın ilk saatlerinde
Sol kanatt a Leeb komutasındaki Kuzey Ordular Grubu Doğu Prusya'dan Rus işgali altındaki Lit­vanya'ya girdi. Sol merkezde, Varşova'nın doğusunda, Bock'un kormutası altındaki Merkez Ordular Grubu, Rus cephesinin Kuzey Polonya'da meydana getirdiği çıkıntının her iki kanadına büyük bir taarruz başlat t ı. Sağ merkezde Pripyat bataklığının batı ucunun bulunması nedeniyle Alman akınının yöneldiği doksan beş kilometrelik sakin bir bölge vardı. Sağda Rundstedt komutasındaki Güney Ordular Grubu, Karpatlar'ın yanında Rus cephesinin Galiçya'da teşkil et t iği Lviv'in çıkımısının kuzey tarafına doğru hücuma geçti.
68 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.