İskender Pala

Puan

8.110 üzerinden
2.765 Kişi · 462 İnceleme
9/10 puan verdi
Atasözleri ve deyimler ancak böyle anlatılabilirdi. Kitap bir yandan atasözleri ve deyimlerle ilgili hikayeler anlatırken , diğer yandan dilin şekillenmesinin de gizli bir hikayesini veriyor adeta...Her okuyucuya tavsiye edilebilecek bir kitap.
9/10 puan verdi
Deyimleri hikayelerini okumak çok hoşuma gitti.Tavsiye ederim.Hem öğrenmek hem tebessüm etmek ... Ve bunu yazan İskender Pala'dan okumak daha da iyi bir şans ..
Puan vermedi
Anlatımı güzelleştirmek, savunulan fikir ve düşünceyi daha etkili kalmak daha etkili kalmak üzere her dilde kalıplaşmış bazı sözler bulunur. Atasözleri, dua ve temenni cümlecikleri, sövgü ve ilençler, bilmece ve tekerlemeler... Bu tür kalıplaşmış sözler arasında, dilin bünyesinde en sık rastlanılanlar ise deyimdir. Dilin bünyesinde kalıplaşmış ve kökleşmiş olarak değişmeden kullanılan deyimler, hiç şüphe yok ki anlatıma canlılık ve güç katarlar. Bu sayede düşüncelerin ve olayların muhataba daha etkili biçimde yansıtıldığı bir gerçektir. Bazı kişilerle ilgili anılar ve hikâyeler, tarihten alınmış olaylar, ve. Deyimlerin ortaya çıkış nedenleri arasında ön sıraları paylaşırlar. Bu bakımdan deyimlerin kaynaklarını arayıp bulmak, oldukça meşakkatli bir iştir. Bazen rastgele bir sayfada, bazen bir dipnotta, bazen de hiç ummadığınız bir el yazması sayfasında bir deyimin ortaya çıkış hikâyesiyle karşılaşmak mümkündür. Deyimlerimizin ortaya çıkış hikâyelerini bilmenin, dilimizin kültüre yansıyan yüzüne bir renk katacağı kesindir. Umarız, bu konuda daha geniş araştırma yapacaklar için bu küçük kitap bir başlangıç olur.
8/10 puan verdi
Eser, deyimleri açıklayan hikâyelerden oluşuyor. Eser açık, anlaşılır ve akıcı bir üslupta kaleme alınmış. Ben beğendim. Okumak isteyenlere tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
İskender Pala ~ İKİ DİRHEM BİR ÇEKİRDEK İskender Pala’dan okuduğum ilk eser “İki Dirhem Bir Çekirdek “ oldu. Kitap; hikayesine ulaşılmış ve çeşitli kaynaklar taranarak ortaya çıkarılmış, deyimler ve onların ortaya çıkış hikayelerinden oluşuyor. Günümüzde hala kullanılan ve unutulmuş deyimlerin hikayeleri çok akıcı bir dille okuyucuya aktarılmış. Anlamını bildiğimi zannettiğim bazı deyimlerin aslında çok başka hikayelerinin olduğunu öğrenmek ve okumak eşsiz bir deneyimdi benim için. Dilimizin ve kültürümüzün en büyük zenginliklerinden olan deyimleri bir araya getirmiş bu eseri mutlaka okumalısınız. Benim okuduğumda en şaşırdığım deyimler; “Afyonu Patlamak”, “ Püf Noktası”, “Vermeyince Mabud” ve “Yolunacak Kaz” oldu.
İki Dirhem Bir Çekirdekİskender Pala · Kapı Yayınları · 202016,1bin okunma
398 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.