İktisadi Düşünce Tarihi

E.K. Hunt
"Herkesi yoksul yapmak insani kurumların elinde olsa da, bunların herkesi zengin yapması mümkün değildir;... sefaleti yayabilirler, ancak mutluluğu değil."
Reklam
Tabiat, insanı egemen olan iki efendinin idaresi altına soktu: acı ve haz. Ne yapmamız gerektiğine işaret eden ve aynı zamanda ne yapacağımızı belirleyen, yalnızca bunlardır...
Her şeyin gerçek fiyatı onu elde etmenin eziyeti ve zahmetidir. Emek ilk fiyattır, her şey için ödenen ilk satın alma parasıdır.
Doğamızın kaçınılmaz yasaları gereğince, kimi insanların büyük bir açlık çekmeleri gerektiği görülmektedir. Bunlar, hayatın büyük piyangosunda boş çeken mutsuz kişilerdir.
Hayatın genel akışı içinde her insanın gönlündeki kendini önemseme yönündeki çıkarı, diğer çıkarlarının toplamına üstün gelmektedir.
Reklam
Her birey, ihtiyaçlarının karşılanması için piyasanın insani özellikler taşımayan güçlerine bağımlıdır - satma ve satın alma veya arz ve talep.
Kapitalist bir ekonomide, üretim kararları, esas olarak, insanların ihtiyaçlarına değil, kârlara dayanmaktadır
Acıma, başkasının felaketinden duyulan kederdir ve benzer bir durumun kendisinin de başına gelebileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır; ve bu nedenle . . . merhamet ve . . . duygudaşlık olarak adlandırılmaktadır
En iyi değer ölçüsü, bir metanın mübadele sırasında hükmedebileceği emek miktarıydı.
Reklam
Smith, "mülk edinemeyen bir kimsenin, olabildiğince çok yemekten ve olabildiğince az çalışmaktan başka bir çıkarının olamayacağını" iddia etmekteydi.
Tacirlerin bakış açısından kârların kaynağı üretim değil, mübadeleydi.
Mülkiyetin olmadığı yerde . . . sivil bir yönetim o kadar gerekli değildir.
Kapitalizm, her zaman, kapitalistlerin daha fazla kâr elde edip, bu kârları sermayeye dönüştürmeleri yönünde çılgınca bir çaba ile tanımlanmıştır.
Merkantilistlerin çoğu devletin çıkarlarına katkıda bulunmanın en iyi yolunun, tüccar kapitalistlerin kârlarını artıracak politikalara destek vermek olduğunu düşünmekteydiler.