Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İktisat Nedir?

Rosa Luxemburg
İktisat Nedir? Rosa Luxemburg'un Einführung in die Nationalökonomie (Ulusal İktisat'a Giriş) adlı yapıtının birinci bölümünü oluşturmakta. Rosa Luxemburg bu yapıtında Alman üniversitelerinde okutulan ve "Ulusal İktisat" diye adlandırılan resmî iktisat öğretisinin köklü bir eleştirisini yapmaktadır. Ulusal İktisat'a Giriş, Rosa Luxemburg'un Alman Sosyal Demokrat Partisinin 1906'da kurduğu Berlin Parti Okulu'nda verdiği ve ilkin sekiz bölüm halinde derlediği derslerden oluşmakta. Rosa Luxemburg bu notları sonradan hapishanede on bölümlük bir kitap haline getirmeye çalışmış, kitabının bölümlerini şöyle tasarlamıştı: I. İktisat Nedir? II. Toplumsal Emek, III, IV, V. İktisat Tarihi. VI. Meta Üretimi. VII. Ücretli Emek. VIII. Kâr. IX. Kriz. X. Kapitalist Gelişme Eğilimleri. 1919 Ocağında Luxemburg, asker tarafından katledildiğinde, evi de basıldı ve kitabın dört bölümü (2, 5, 8 ve 9. bölümler) kayboldu. Elinizdeki çeviri Merlin Press'in İngilizce basımından yapıldı. Yılmaz Öner tarafından Dietz Verlag'ın yayınladığı Toplu Eserler'de yeralan Almanca metinle karşılaştırılarak baskıya hazırlandı; Almanca baskıdaki dipnotlar eklendi. "İktisat Nedir?" İktisat öğrencileri açısından önemini bugün de korumakta. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Rosa Luxemburg
Rosa Luxemburg
Çevirmen:
Ahmet Çakmak
Ahmet Çakmak
Çevirmen:
İzak Atiyas
İzak Atiyas
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 96Basım Tarihi: Eylül 2016Yayınevi: Belge Yayınları
ISBN: 9789753440141Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
7/10 puan verdi
Londra Borsası 19. yüzyılın başından beri büyük miktarda Amerikan borç senedi ve tahvili emmiştir, 1860'lara dek Amerikan senet ve devlet tahvillerinde spekülasyon, yaklaşan büyük İngiliz sınai ve ticari krizinin termometre gibi şaşmaz bir işaretiydi. İngiliz sermayesinin Birleşik Devletlere akması o zamandan beri bir dakika bile durmadı. Ingiliz sermayesi Amerikan şirketlerine ve belediyelere ödünç sermaye olarak fakat en çok sınai sermaye şeklinde göç eder. Amerikan demiryolu ve sınai hisse senetleri Londra borsasında satın alınıyor. İngiliz sınai kartelleri, yüksek gümrük duvarlarından kaçınmak için Kuzey Amerikan Birliği'nde fabrikalar kurarlar veya hisse senetlerini satın alarak ve dünya piyasasında rekabeti yok ederek kendi denetimleri altına alırlar; dolayısıyla Birleşik Devletler de oldukça gelişmiş ve devamlı büyüyen sanayilere sahiptir. Hâlâ Avrupa'dan para-sermaye ile sürekli beslenirken büyüyen bu sanayi Kanada'ya, Meksika'ya ve diğer Orta ve Güney Amerika ülkelerine artan miktarlarda sınai sermaye (makine, demir) ihraç etmektedir.
İktisat Nedir?
İktisat Nedir?Rosa Luxemburg · Belge Yayınları · 201617 okunma
Reklam
96 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
İktisat Nedir
İktisat Nedir; Ünlü Marksist kuramcı Rosa Luxemburgun 1906-1913 yılları arasında SPD parti okulunda İktisat nedir, iktisat tarihi, meta üretimi, ücretli emek, kapitalist gelişme eğilimleri başlıkları altında vermiş olduğu derslerin yer aldığı eserdir. Eserde yazar üniversitelerde okutulan resmî iktisat öğretisinin güzel bir eleştirisini yapmıştır. Yazara göre iktisat kısa ve öz olarak, insanlar arasındaki iktisadi ilişkilerin bilimi olarak tanımlanmıştır. Ayrıca eserde profesör Sombart ve Bücherin iktisat tezleri sert bir şekilde eleştirilmiştir. İktisat bilimine ilgi duyanların okuması gereken bir eserdir. Eseri hediye eden #kitapşuuru ekibine teşekkür ederim.
İktisat Nedir?
İktisat Nedir?Rosa Luxemburg · Belge Yayınları · 201617 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.