Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlahi Komedya - Araf

Dante Alighieri

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
14.yüzyılın ilk yarısında kaleme alınmış, İtalyan ve dünya edebiyatının baş yapıtı olan epik şiirin 2.bölümüyle devam ediyoruz.İlahi Komedya dediğiniz zaman her zamanki gibi nesli tükenmek bilmeyen malum yobaz çevrelerde ilahi şeylerle dalga mı geçilirmiş düşüncesi egemen olsa da tam tersi olarak Dante, burada bize ölüm sonrasını özellikle de
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Nilüfer Yayınları · 20131,400 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Dante Alighieri - Araf (İlahi Komedya)
İnsan, hayatında çok az rast gelir; etkisiyle bireyi tümden sarsan kitaplara... Dante’nin bu sarsıntıma katkıda bulunması da İlahi Komedya’nın ilk kitabı olan Cehennem’i okumamla başladı. Üçlemenin ikinci kitabı olan Araf ise henüz bitti ve belleğimde her şey tazeyken kalemim döndüğünce yorumlamak istedim.⬇️ Dante Cehennem yolculuğunu 9 Nisan gecesi bitirir ve 10 Nisan, Paskalya sabahında Araf yolculuğuna başlar. Rehberi Vergilius ışığında; dünyadaki son zamanlarında tövbe eden ve başlangıcı Araf, sonucu ise Cennet olan yolculukta günahlarından arınan ruhlara tanıklık eder. (Burada belirteyim Dante Hristiyan bir şair ve politikacıdır. ) Dante’ye göre Araf’ın 7 katı vardır. Her kat yine Cehennem’de olduğu gibi farklı bir günahı temsil eder. Burada affedilen ruhlar, katları çıktıkça günahları bir melek tarafından silinir. Yine Cehennem’de olduğu gibi ünlü isimlerle belleğimize dokunan Dante; Araf’ın son katında asıl tutkusuna erişir ve aşkı Beatrice rehberlik görevini Vergilius’tan devralır. Vergilius; Latin bir ozan olmasının yanında, sembolik olarak insan aklını temsil eden kişidir. Yani Cehennem ve Araf boyunca Dante’ye aklı rehberlik etmiştir. Araf’ın sonunda gelen ve Cennet’te ona rehberlik edecek olan Beatrice ise inanç eylemini temsil etmektedir. Dante’nin kitap boyunca yaptığı metaforları, sembolik göndermeleri okudukça içimde onu okumaya, tanımaya dair aşırı bir heyecan duyumsuyorum. Gözüm kapalı tavsiye edebileceğim bir eser.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Nilüfer Yayınları · 20131,400 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
Dante'nin İlahi Komedyası'nın Araf bölümü; Cennet ile Cehennem arasındaki köprüyü temsil ediyor. Cehennem'den Cennet'e giden bir değişimim göstergesi "Araf" süreci. Cehennem'in dibinden Araf'ın dağlarına tırmandıkça günahlar azalacak ve zirvesinde Cennet'e kavuşulacaktır. 7 katlı olan Araf'ın 7. katından sonra Cennet'e kavuşulur.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Nilüfer Yayınları · 20131,400 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Araf
Araf, Cennet ve Cehennem arasında kalan ruhların sıkıştığı 7 katlı bir dağdır. Dante'nin deyişiyle "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir." Cehennem yolculuğunu tamamlamış olan Dante, rehberi Vergilius ile beraber, yer ve gök arasına sıkışmışların bulunduğu Araf dağına tırmanmaya başlar. Tırmanışının ortasında Latin şairi Statius da kahramanımıza eşlik etmeye başlar. Çarpıcı Cehennem tasvirinden sonra İlahî Komedyanın Araf bölümüne geçince birazcık afalladım. Bunun sebebi Cehennemin üzerimde bıraktığı etki ve bir arınma bölgesi olan Araf da bu etkinin doğal olarak devam etmemesidir. Burada insanlar günahlarının bedellerini çekerler lakin Cehennemdeki kadar ağır cezalar yoktur. Araf'ın kapısından girerken kahramanımız Dante'nin alnına 7 tane P harfi damgalanır. Peccatum yani günah kelimesin baş harfidir. Hristiyan inancında yer alan 7 büyük günahı temsil ediyor; kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluk. Dante'nin dağın her bir katını aştığı zaman alnından bir günah simgesi silinmektedir. Bu tırmanışta aşırı bir sembolizm bulunmaktadır. Tarih ve Mitolojik olaylar o kadar simgesel bir şekilde anlatılıyor ki, bilgi sahibi olmayan okuru oldukça zorlar nitelikte. Özellikle, tarih kısmında yazar, neredeyse kendi ülke tarihindeki kişilerden ve olaylardan bahsettiği için okurken bazen ipin ucu kaçabiliyor. Neyse ki çevirmen notları burada imdada yetişiyor. Cennet'e yükselmeden önceki bu Araf yolculuğunu okumak bence okura ilahî bir katkıdan çok dünya geçmişi hakkında kültürel bilgiler katacaktır.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20141,400 okunma
Reklam
294 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Cennet ve cehennem arasında sıkışıp kalmış olan ruhların bulunduğu yerdir Araf, yedi katlı bir dağ… Dante; rehberi Vergilius ile yaptığı Cehennem yolculuğunu tamamlamış ve Araf yolculuğuna başlamıştır. Yolculuğun hemen hemen ortalarında aralarına Statius da katılmıştır. Ruhlar burada cezalarını çekmeye başlarlar, arınma bölgesidir bir nevi Araf. Dante, gezileri yaptıkları sırada yaşayan bir insan olduğundan dolayı; Araf’ın kapısından içeri girerken melekler tarafından alnına yedi adet “P” harfi damgalanır. Bu “P” harfi Latince günah anlamına gelen “Peccatum” kelimesinin ilk harfidir. Dante, her bir katı aştığında alnındaki harflerden bir tanesi silinmektedir. Dante bu gezisinde de heyecanlıdır. Cehennem’de olduğu gibi, Araf’ta da yine bol bol mitolojik ve tarihi kişiler ve olaylarla karşılaşıyoruz. Sayfa altında çevirmenin notlarındaki açıklamalar imdadımıza yetişiyor lakin bu duraksamalar okumamızı da yavaşlatıyor diyebiliriz. İlk okumada hepsini birden kavramak biraz zor elbette bazıları aklımızda kalsa da bazıları (hatta çoğu) buhar olup uçuyor. Üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra tekrar okunabilir böylece bilgiler daha da yerli yerine oturur belki de. Yolculuğun sonuna doğru Beatrice’i de sahnede görürüz. Zaten bu yolculuk sonrası Cennet yolculuğu başlayacak ve bu yolculukta Dante’ye, Beatrice eşlik edecektir. Cennet’te buluşmak üzere o halde… Keyifli Okumalar!
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20141,400 okunma
232 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Serinin ilk kitabı olan cehennemdeki tasvirleri bu kitapta göremedim. Daha durağan, akıcı olmayan, daha fazla mitolojik ve tarihi karakterlere yer verilen, anektodlardan dolayı konudan kopmalar vardı. Yedi kattan oluşan arafta her katta günahlarından arınarak cennet yolculuğuna hazırlanır. Bir türlü anlatılanlara adapte olamadığım bir okuma oldu.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Araf, Cennet ve Cehennem arasında kalan ruhların sıkıştığı 7 katlı bir dağdır. Burada bulunanların günahları Cehennem'de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır. Buradaki günahkarlar günahlarından arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çekerler. Cehennem'de Dante'ye rehberlik eden Latin şair Vergilius, yine rehberliğine devam etmektedir. Aynı zamanda Latin şair Statius da bu yolculukta onlara eşlik eder. Cehennemde olduğu gibi yine tarihi isimlerle burada da karşılaşıyoruz. Çevirmenin dipnotları olmasa bağlantı kaçabiliyor. Cehennem tasviri o kadar güçlüydü ki Araf yanında biraz sönük kalıyor. Yolculuğun sonlarına doğru biricik aşkı Beatrice ile karşılaşma sahnesi ve ondan sonra yaşananlar ise kitabın en güzel kısmıydı.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
292 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Araf, Dante'nin Cehennemde başlayan serüveninde Cennete geçiş yapmadan önce geçmesi gereken yerdir..
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Alfa Yayınları · 01,400 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
Araf üzerine birkaç cümle...
Dante'nin en önemli eseri İlahi Komedya'nin ikinci bölümü olan Araf Cehennem'e nazaran biraz daha hızlı ilerliyor. Cehennem'de ,cehennem tasviri çok yoğun ve soyuttu. Dolayısıyla bağlantı kurmakta epey zorlanmıştım. Cehennem karanlık, acı , ıstırap doluydu. Cehennemdi işte. Araf'ta , Dante ve Vergilius Cehennem'deki karanlığı geride bırakarak
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
232 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yolculuk devam ediyor.
Serinin 2.kitabıyla sizlerleyiz :) Beklenti kurbanıyım yine yeniden :D :D bu huyumdan vazgeçmeliyim ama sürekli beklentiye giriyorum. açıkçası ilk kitaptan sonra daha kolay anlaşılır bir kitap gibi görünüyor, evet bazı bölümleri öyle. lakin bazı bölümlerde art arda 10 tane falan isim geçiyor. dipnota mı bakacak kitaba mı, sıkıntı oluyor. açıkçası yolculuk hikayesi bu kitapta biraz az işlenmişti. çok fazla düz anlatım vardı. yolculuktan pek haz almadım. lakin yine günah işleyenleri görmek ve günahlardan uzak durmak için güzel bir eser. araf dediğine bakmayın bildiğiniz cehennem suçu işleyenlerden bahsediyor. Şehvetine,oburluğuna,müsrifliğine,kibrine düşkünler... Aldıkları cezalardan cehennem kadar bahsetmiyor. açıkçası o yüzden biraz üzdü. yolculuk varmış gibi ama yok gibiydi. güzel yerleri tabii ki vardı. mesela son anda tövbe dualarını bekletenlere karşı güzel bir tokat atan bölüm, direkt aklıma geliyor. yukarıda saydığım günahlarda keza öyle. yani açıkçası okuyun. ama çokta beklentiye girmeyin. ama bir şeyler katacaktır eminim. Serinin son kitabı puan anlamında en düşük kitabı bakalım ne olacak. Çünkü sonunda beklediğim karakteri gördüm. bakalım son kitapta etkisi olacak mı, merakla okuyacağım.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
292 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
“Cehennem” in verdiği o merak duygusu “Araf” ta biraz sönüyor. Adı üzerinde burada her şey ve herkes arafta. Lakin Dante, Vergilius ve onlara bu yolculukta katılan Statius’un adım adım geçtiği ırmaklar, şahıslar, mitler ne kadar anladığımıza bağlı olarak keyif veriyor. Ki tek okumadan çözemem sanırım bu kadar derin bir şiiri ve tarihi. Dante’yi yakından anlamak için belkide bizde bu “İlahi Komedya” yı hayatımızın farklı dönemlerine bölerek yedi kez okuyabiliriz.
İlahi Komedya / Araf
İlahi Komedya / ArafDante Alighieri · Alfa Yayınları · 20211,400 okunma
232 syf.
7/10 puan verdi
İronik bir öteki dünya
Dante yazarken ruhu gerçekten de arafa düşmüş olacak ki bu ara kitabında gerçekten bende bazı bölümlerde baygınlık geçirecek baş ağrıları ile okudum. Elbette bir miktar spoiler içeriklerinden bahsedeceğim. Cehennemde peşinde olduğu çocukluk aşkı Beatrice'i bulmak için arafa gelse de umduğunu bulamamıştır. Yazan zaten kendisiyken neden bu tarzda
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Üst üste okumaya devam ettiğim için mi bilmiyorum ama zorlanıyorum anlamakta. Hatta hemen peşine Cennet kitabını okumak için acele etmesem mi diye düşünüyorum. Ek bilgiler kısmı ve mitolojik ifadeler o kadar fazlaki çok çabuk dikkatim dağılıyor. Cehennem kitabı içinde aynısını söyledim bu kitap içinde söylüyorum muhteşem bir hayal gücü. Aynı zamanda semavi dinlerin güzel bir karışımı da denebilir. Ne kadar zorlansam da Cennet kitabını da hemen peşine okuyup İlahi Komedya defterini kapatmak en iyisi olacak.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,400 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.