İlim ve Hayat Dersleri

Şaban Karaköse
Cahil din adamı, dinin kurallarını tevil ile bozar.
Sayfa 120Kitabı okudu
İyi olduğun halde insanların seni kötü bilmesi, gerçekte kötü olup iyi bilinmekten daha iyidir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Bir gün Nasreddin Hoca’ya, “Hocam, helada sakız çiğnemek caiz midir?” diye sorarlar. O da, “Vallahi efendi, kitapta bununla ilgili bir şey yazmaz, ama sen iyisi mi çiğneme” der. “Neden Hocam, madem kitapta yeri yok” diye ısrar edilince, “Nedeni var mı evladım, sen helada bir şeyler çiğnerken, kapının önünde bekleyenler senin ne yediğini, ne çiğnediğini nereden bilsinler?!” cevabını verir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Muaz bin Cebel (ra) şöyle diyor: “İlim öğrenin. Çünkü Allah için ilim öğrenmek, Allah korkusunun hem sebebi hem tezahürüdür. İlim talep etmek ibadettir. İlmi müzakere etmek tesbihtir. İlmi araştırmak cihaddır. İlmi bilmeyene öğretmek sadakadır. İlmi ehline vermek Allah’a yaklaştırıcı bir alamettir. İlim yalnızlıkta insana arkadaştır; tenha yollarda güvenilir bir yoldaştır. Refahta da sıkıntıda da insana rehberdir. Dostlar yanında insanın süsü, düşmana karşı insanın silahıdır. Cennet yolunun aydınlatıcısıdır...”
ilim meclislerinden istifade etmek
# Âlimin işi sözüne benzemese de sen yine onun sözünü can kulağıyla dinle. 'Uyuyan uyuyanı uyandıramaz' saçma sözüne bakma İnsan bir duvar yazısını bile kulağına küpe etmelidir.
Reklam
Her Sabah istenenler !
Menkıbeye göre ;İmam Şafii rahmetullahi aleyh bir sabah namazından sonra evine doğru derin bir tefekkür içinde yürürken, yaklaşan biri, "Efendim, derin düşünce içinde görüyorum sizi, bir sıkıntınız mı var?" diye sormuş. "Her sabah benden istenenleri düşünüyorum da onun için düşünceli yürüyorum" demiş. Adam merak edip, "Efendim, her sabah sizden istenenler nelerdir? Neleri düşünüyorsunuz böyle derinden?" diye sormuş. İmam Şafii şu açıklamayı yapmış : 1-Rabbim benden emir ve yasaklarına uymamı istiyor. 2-Rasulullah sav. Benden sünnetine uymamı istiyor. 3-Aliem,çocuklarım helalinden nafakalarını istiyor. 4-Nefsin hevâsına tâbi olmamı istiyor. 5-şeytan arkasından gitmemi istiyor. 6-kirâmen kâtibin melekleri hep sevap yazdırmamı istiyor. 7-Her doğan güneş bir gün daha yaşlandığımı hatırlamamı istiyor. 8-Azrail ise ölüme hazır olmamı istiyor.
Sayfa 126 - tidef yayınlarıKitabı okudu
Karga seke seke yürüyen tombul bir kekliğe özenmiş. Onun gibi yürümek için idman yapmış, epey uğraşmış, ama beceremeyince ümidi kırılmış ve eski tarzına dönmek istemiş. Ne yazık ki eski tarzını da beceremez olmuş. Üstelik öz tarzına dönemediği için kuşlar arasında kırıta kırıta yürüyen ve ne idüğü belli olmayan garip biri haline gelmiş.
Peyami Safa’ya (ö.1961) “Yazarlığın en iyi yanı nedir?”diye sormuşlar. “Fikirleri geniş kitlelere ulaştırması” demiş. “Yazarlığın en kötü yanı nedir?” diye sormuşlar. Yine “Fikirleri geniş kitlelere ulaştırması” demiş.
Sayfa 171Kitabı okudu
Rabbim ! Bana ve anne-babama verdiğin nimetlere şükretmemi, razı olacağın sâlih amel işlememi bana ilham eyle. Neslimi de sâlih kimseler yap. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım.
Sayfa 191 - bu dua "kırk yaş duası "olarak bilinir.Kitabı okudu
Reklam
Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım. (Aliya İzetbegovic)
Sayfa 173Kitabı okudu
Hayatımızdaki sıkıntılar tuz gibidir. Bu sıkıntıların kişiye ne kadar ıstırap vereceği, onun neyin içine konulacağına bağlıdır. Bir sıkıntının, ıstırabın olduğunda yapman gereken şey duyguşarını genişletmektir. Bardak olmayı bırakıp göl olmaya çalışmaktır. O anda görmesen bile, o sıkıntıların sonucundaki güzellikleri görebilmektir. Ahmet Çağlayan/ Gülümseyin Öyküleri Önemseyin
Eğer yüce Yaratıcı, hayatta herhangi bir çaba olmadan ilerlememize izin verseydi, o zaman bir anlamda sakat kalırdık. O zaman olabilceğimiz kadar güçlenemezdik. Asla uçamazdık. Güçlü olmak istedim;Yüce Yaratıcı beni güçlendirmek için zorluklar yolladı. Bilgelik istedim; Yüce Yaratıcı bana çözmem için sorunlar yolladı... Kılıç Bilgelik Hikayeleri