Ve Batı Anadolu Beylikler Dünyası

İlk Osmanlılar

Feridun M. Emecen
Osmanlı Beyliğinin kurucularının kimliği ve devlete adını veren ailenin menşei hakkında bugün doğrudan dönemin çağdaş kaynaklarına dayalı olarak çok az şey bilinmektedir. Bu durum haliyle bu konu üzerinde çalışan araştırmacılar için ciddi bir problem oluşturmuştur, ilk dönem Osmanlı tarihiyle ilgilenen tarihçilerin çoğu bu sağlam kaynaklara dayalı bilgi boşluklarını, teorik çıkarımlarla kapatmak yolunu tercih etmişlerdir. Bununla beraber mevcut kaynaklardan elde edilen menkıbevi bilgiler, bazı tarihçiler için gerçek bir bilgi gibi algılanıp bir ölçüde kurgulanmış bir tarih yazımına da yol açmıştır. O kadar ki bunlar bazen genel kabullerle benimsenerek iyice yerleşmiş, hatta ders kitaplarına kadar yansımıştır. Aslında bu kaynaklardan tarihi gerçekliğe tam anlamıyla erişmek pek de kolay görünmemektedir.Feridun M. Emeç en• Moğol istilâsı Osmanoğulları'nın kaderini nasıl belirledi?• Anadolu'nun kuzeybatı ucunda ortaya çıkan Osmanoğulları'nın ataları İçimlerdi?• Kayı boyuna mensubiyetleri sonradan uydurulmuş bir bilgiye mi dayanıyordu?• Osmanoğulları'nın coğrafî konumlan, sınırlarını genişletip bir cihan devleti haline gelmelerinde nasıl bir rol oynadı?• Birçok Anadolu Beyliği arasında Osmanoğulları'nı öne çıkaran unsurlar neydi?• Osmanoğulları'nın küçük bir beylikten üç kıtaya hükmeden bir imparatorluğa dönüşmesinde gazâ/cihad ideolojisinin rolü var mıydı?2012 yılına damgasını vuran Fetih ve Kıyamet 1453 kitabının yazarı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Klasik Çağı alanında uzman Prof. Feridun M. Emecen, ilk Osmanlılar ve Batı Anadolu Beylikler Dünyası kitabıyla; Osmanlı Devleti'nin kaynakları itibariyle "karanlık / bilinmeyen çağı" olarak adlandırılan kuruluş dönemini aydınlatıyor ve zihinlerde oluşan bütün sorulara cevap veriyor.
368 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2010
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

368 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Devlet-i Âli-i Osman
Osmanlıların beylikler dünyasında seçkinlesip ön plana çıkışında bizans ile münasebetler ve özellikle Rumeli'ye geçiş oldukça etkili olmuştur. Osmanlı idaresi altında bulunan beylikler sadece eski sınırlarını değil adlarını da korumuşlardır. Germiyan, saruhan, menteşe, aydın gibi Bunun en önemli sebeplerinden biri de Osmanlıların uyguladıkları fetih politikasıdır. Ayrıca aynı dil, kültür ve inanca sahip toplulukların bir araya gelmelerinde büyük bir direniş olmamıştır. Osmanlı sıfırdan kurulmuş bir devletten ziyade; kendinden önce kurulan aynı köken ve geleneklerin temsilcilerinin devamıdır. Muhafazakâr tarihçilerinin esfaneleri ile yıllarca beynimizi yıkadılar.
İlk Osmanlılar
İlk Osmanlılar
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201687 okunma
236 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Feridun Emecen hocanın daha önce okuduğum 'Yavuz Sultan Selim' kitabındaki tadı aldım diyebilirim...Gerçi bu bir makaleler den oluşan kitap olmasına rağmen oldukça anlaşılır ve kendi yorumlarıyla beraber bu konuda diğer araştırmacıların ne dediklerini de bizlerle paylaşarak doğru bir iş yaptığı kanaatindeyim. Yani sadece kendi görüşlerini bizlerle paylaşmamış...Bu kitaptan oldukça faydalı bilgiler aldım.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Kitabevi · 201087 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
Makaleler halinde beylikleri ayrıntılı bir şekilde ele alan bir kitap. Osmanlının nasıl uç beyliğinden devlet haline geldiğini anlatmakta. Ayrıca Saruhan Beyliği hakkında da detaylı bir şekilde anlatmakta.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201687 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Timaş Yayınları Osmanlı Beyliği'nin kurucularının kimliği ve devlete adını veren ailenin menşei hakkında bugün doğrudan dönemin çağdaş kaynaklarına dayalı olarak çok az şey bilinmektedir. Bu durum haliyle bu konu üzerinde çalışan araştırmacılar için ciddi bir problem oluşturmuştur. İlk dönem Osmanlı tarihiyle ilgilenen tarihçilerin çoğu bu sağlam kaynaklara dayalı bilgi boşluklarını, teorik çıkarımlara kapatma yolunu tercih etmişlerdir. Bununla beraber mevcut kaynaklardan elde edilen menkıbevi bilgiler, bazı tarihçiler için gerçek bir bilgi gibi algılanıp bir ölçüde kurgulanmış bir tarih yazımına da yol açmıştır. O kadar ki bunlar bazen genel kabullerle benimsenerek iyice yerleşmiş, hatta ders kitaplarına kadar yansımıştır. Aslında bu kaynaklardan tarihi gerçekliğe tam anlamıyla erişmek pek de kolay görünmemektedir. Feridun M. Emecen
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201687 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Osmanlı Devletinin kuruluşunun nasıl zuhur ettiğini merak edenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap, zira Osmanlının kuruluş aşamasında yeterli yazılı kaynak yok denecek kadar azdır. Feridun Emecen bu kısıtlı kaynakları bir araya getirerek ortaya bu kitabı çıkarmıştır.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201687 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Genel olarak beylikler dönemi, özel olarak Batı Anadolu beylikleri ve özellikle de Osmanlıların kuruluş ve ortaya çıkış şartları ile bu şartlarda, beylikler dünyasının kroniklerde hemen hiç yer almayan sessiz tabanının oynadığı rol.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201687 okunma

Yazar Hakkında

Feridun M. Emecen
Feridun M. EmecenYazar · 27 kitap
İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra 1979'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nden mezun oldu. 1981'de Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 1985'de 16. yüzyılda Manisa ve yöresinin sosyal ve ekonomik tarihini aydınlatmaya yönelik doktora tezi kabul edildi. 1987'de Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı'na yardımcı doçent olarak atandı. 1989'da ise doçent unvanını almaya hak kazanan Emecen 1995'de aynı anabilim dalında profesör kadrosuna atandı. 2012 Şubatında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde görev yapmaktadır. Çalışma sahasını klasik dönem Osmanlı tarihi teşkil etmekte olup bu alanla ilgili pek çok araştırma ve makaleleri yayımlanmış bulunmaktadır. 1994-2000 yılları İstanbul Üniversitesi dekan yardımcılığı, 2006-2007'de Avrasya Enstitüsü Müdürlüğü yapmış olup 16 Mart 2012 tarihi itibariyle İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanlık görevini yürütmektedir. Bazı projelerde görev alan , yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ilmi kongre ve sempozyuma katılan, birçok ilmi derginin neşir heyeti, danışma kurulunda bulunan 1995'te Türk Tarih Kurumu üyesi, 2012'de Türkiye Bilimler Akademisi asli üyesi olan Emecen'in Osmanlı bürokrasisi, hanedanı, şehir tarihi, sosyal yapı, siyasi yönelimler, Osmanlı-Avrupa ilişkileri, savaş tarihi Osmanlı Balkanlar ve Ortadoğu dünyası gibi konuları içine alan yayımlanmış kitap ve makaleleri mevcuttur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.