İlkçağ Felsefesi Tarihi

Osman Elmalı
Hayatta sürekli olarak birleşmek isteyen varlıklar bulunduğu gibi devamlı birbirinden ayrılmak isteyen maddeler de vardır ve bu iki güç arasında sonsuz bir mücadele bulunmaktadır. İşte bu iki gücün mücadelesi sırasında aşk, her şeyin varolmasına ait hareketi meydana getirir. Nefret ise, bu hareketi engeller. Çoğunlukla aşkın kazandığı bu mücadeleyi bazen de nefret kazanır. Aşk kazandığı zaman unsurlar bir araya gelip ahenkli ve birlikli varlıklar meydana getirirken, nefret kazandığı zaman unsurlar kenarlara doğru itilerek birlik bozulur ve uyumsuzluk gözlenir.
Demokritos
Çünkü mutluluk için önemli olan bedenin dinginliği değil, ruhun dinginliğidir.
Reklam
“İçini kaz, içinde iyilik pınarı var. Sen sonsuza dek kazarsan, o da sonsuza dek akacaktır.” Marcus Aurelius
Sağlıkla kal...
"Hiç şaşmam bu işe.Kusur olaylarda değil,düpedüz bizim ruhumuzda .Fukaralığı bize katlanılmaz kılan şey, zenginliği de çekilmez hale koyar.Değilmi ki hastayı tahta bir döşekte de yatırsan,altın bir döşekte de,hiçbir sey değişmez.Onu nereye götürürsen götür hastalığını da birlikte götürecektir.Tıpkı öyle hasta bir ruh da,zenginlik ya da fukaralık içinde olsa da,derdi hep onun ardından gidecektir...
Sayfa 203Kitabı okudu
Yakışıklı bir gencin, birtakım çirkin sözler söylediğini işiten Diogenes "Fildişi kından kurşun kılıç çekmeye utanmıyor musun?" demiştir.
Reklam
Epiktetos'a göre, bir insana başka bir insan zarar veremez, ona yalnızca kendisi zarar verebilir.
Sayfa 204Kitabı okudu
İnsan, bilebileceği tek şey olan kendisiyle yetinmelidir.
Giriş*
.. Bunu yaparken felsefe, doğru cevaplara ulaşabilmek için doğru sorular sormak gerektiğini öne çıkarır. Bu yüzden " felsefede soru, cevaptan daha önemlidir. " İlkesi benimsenmiş bir düşüncedir.
Reklam
Umutt !¡¡
!!!!! Umut edilmeyeni umut etmezsen onu bulamazsin. Çünkü ne bir iz vardır ne de bir yol. !!!!
Bakış!!
Ona göre, varlıklar hiçbir zaman kesin şekillerinde değillerdir, sürekli olarak degişirler ve deği-şeceklerdir. Herakleitos, evrendeki bu sürekli değişimi meşhur "Bir nehirde iki kere yıkanılmaz, çünkü dün girdiğim nehir, bugün artık aynı nehir değildir, dünkü sular akıp gitmiştir. Bu-nunla birlikte biz dünkü nehri, bugünkü nehir ile aynı sayarız." sözü ile özetlemektedir. Buna göre evrende değişmeyen, aynı kalan hiçbir şey yoktur. Her şey sürekli bir oluş ve değişim içindedir. Bu değişim, olgu-ların devamlı olarak kendi zıtlarına dönmeleriyle ortaya çıkar.
Sayfa 53 - HerakleitosKitabı okudu
_Bir gün cok dar bir sokakta zenginliğinden başka hiçbir seyi olmayan kibirli bir adamla karşılaşır.İkisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek mümkün değildir.Kibirli zengin,hor gördüğü filozofa,"Ben bir serserinin önünden kenara çekilmem"deyince Diogenes,kenara çekilerek gayet sakin şu karşılığı vermiştir: Ben çekilirim!
Sayfa 117Kitabı okudu
Farklı ''algı'' algısı
!!!!! Anaksagoras, insanda algı, işitme ve görmenin, daha doğrusu bilginin nasıl meydana geldiği konusunda da düşünceler ileri sürmüştür. Ona göre, her algı bir seçme ve bir ayırma olgu-sudur. Nesnenin algılanabilmesi için süjeden farklı bir yapıya sahip olması gerekir. Dolayısiyla insan kendine benzeyen şey-leri degil, kendinden farklı olanları algılayabilmektedir. Yani in-san, kendinden ayırabildiklerini algılayabilmektedir.
Sayfa 76 - AnaksagorasKitabı okudu
Düşünceleriniz ne ise yaşamınız da odur. Yaşamınızın gidişini değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştiriniz. Marcus Aurelius
Resim