İmam-ı Rabbani (r.a.)

Osman Nuri Topbaş
"Kalpten kalbe yol vardır."
Sayfa 170 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Hikmet ehli zatlar; "Dünya bir anlık zamandır, o kısacık ânı da ibadetle geçirmeye gayret et!.." tavsiyesinde bulunmuşlardır.
Sayfa 116 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Reklam
Gerçek bir mü'min, hayatının her ânında, Cenâb-ı Hakk'in rızasının arayışı içinde olur.
Sayfa 95 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Seni annen doğurup attığı gün dünyaya, Ağlıyordun; bütün âlem gülüyordu bir yanda, Şimdi öyle bir ömür sür ki, ölürken gülesin; Çağlasın gözyaşı hâlinde cihan arkanda...
Sayfa 50 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Bu dünyada îmânin gerektirdiği fedakârlıkları yerine getirmeden, onun uhrevi mükâfatına erilemez.
Sayfa 177 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
... "- Ben Kur'ân'ı seviyorum." demek de kâfi değil Kur'an'ın ahlâkı bize ne kadar sirayet ediyor? Kur'ân hükümleriyle ne kadar amel edebiliyoruz? Yavrularımızın ne kadarını Kur'ân Kurslarına gönderip onlara Kur'ân kültürünü ve ahlâkını kazandırabiliyoruz? Kıyamet gününde Kur'an'ın bize ya şefaatçı ya da -ihmalimiz sebebiyle- şikayetçi olacağını ne kadar tefekkür edebiliyoruz? İşte bu nevî sualleri kendimize sık sık sormalıyız...
Sayfa 119 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Reklam
Hüzün dalgası çarptıysa bir insanın yüreğine Ya Mevlâsını özlemiştir ya da Mevla’sı onu! Mevlâ’yı özleyen gönül ya hüznü bekler ya da hüzündedir… Bela, gam ve keder Mevlâ’nın sevdiklerine gösterdiği kamçıdır… Vurdukça kendine çeker… İmam Rabbani
Sâmi Efendi Hazretleri’nin sohbetlerine, devrinin ileri gelen büyük âlim ve fâzıl şahsiyetleri de iştirâk ederlerdi. Belki zâhirî ilimleri çok daha fazla olan bu zevât, büyük bir edep, tevâzû ve huşû içinde sessizce otururlar, ilmî münâzaralarda ve kitap satırlarında bulamadıklarını, mânevî sohbetin gönül iklîminde tadarlardı. Bu bakımdan -âlim olsun câhil olsun- her mü’min, mânevî sohbetlerin gönül feyzine ömür boyunca muhtaçtır. Bu ihtiyaç hiçbir zaman ortadan kalkmaz. Şu hâdise bu gerçeği ne güzel îzah eder: Ebû’l-Hasan Şâzilî Hazretleri’nin bir talebesi, sohbetleri terk etmişti. Bir gün Hazret, bu talebesiyle karşılaştı. Ona: “–Niçin bizden ayrıldın, sohbetlerimizi terk ettin?” diye sordu. Talebesi: “–Bu zamana kadar sizden aldıklarım ve öğrendiklerim bana yeter, artık size ihtiyacım kalmadı.” cevâbını verdi. Bu cevâba üzülen Şâzilî Hazretleri, o talebesini şöyle îkâz etti: “–Bak evlâdım! Eğer bir kimsenin, belli bir müddet içinde aldığı ilim ve feyz ile yetinmesi doğru olsaydı, Hazret-i Ebû Bekir Sıddîk (r.a.)’ın, Hazret-i Peygamber (s.a.)’den aldığı ilim ve feyz ile yetinmesi gerekirdi. (Zira Peygamber Efendimiz (s.a.) gönlünde ne varsa hepsini Ebû Bekir (r.a.)’ın gönlüne de aktarmıştı.) Hâlbuki Hazret-i Sıddîk, hiçbir zaman kendisini sohbetten müstağnî görmedi, Allah Rasûlü (s.a.) vefât edinceye kadar O’ndan ayrılmadı. (Hattâ Efendimiz’in vefâtından sonra da bir an evvel O’nun yanına gömülmenin hasreti içinde yaşadı.)”
... Bir hadis-i şerîfte de: "Bir kimse son nefeste (hâlis bir kalp ile) kelime-i tevhid getirirse, Cennet'e girer..." buyrulmuştur. (Hâkim, Müstedrek, I, 503)
Sayfa 152 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Rasûlullah - sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Kur'ân'ı ön plâna sürerek asıl maksatlarını gizlemeye çalışan "din âlimi" kisveli bu "din tahrifçileri"ne, şöyle işaret buyurmaktadır: "Dikkat edin, bana Kitap ve onun bir misli verildi. Dikkat edin, karnı tok bir adamın koltuğuna yaslanarak size; «Bu Kur'ân'a uymanız gerekir. Onda helâl bulduklarınız helâl, haram bulduklarınız haramdır (başka kaynağa ihtiyacınız yoktur!)» demesi yakındır. Dikkat edin! Allâh'ın Elçisi'nin haram kıldıkları, Allâh'ın haram kıldıkları gibidir."
Sayfa 61 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Reklam
Fırsatı Değerlendirmek
Fırsat ganimettir. Ömrün bir anını bile faydasız işlerle geçirmemek icab eder. Biläkis bütün hayatı Hak Teala'nın rızası istikametinde kullanmak lazımdır. Beş vakit namazı cem'iyyet ve cemaat halinde, tâdil-i erkäna riayetle edå etmek gerekir. Teheccüd namazını ihmal etmemek ve seher vakitlerinde istiğfar fırsatını yok yere kaçırmamak icâb eder. Tavşan uykusuna aldanmamalı, kendimizi anlık hazlara kaptırmamalıyız. Ölümü sıkça tefekkür edip ahiret endişe ve korkularını daima gözümüzün önünde tutmalıyız.
Sayfa 43 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
İşlerin En Mühimi
İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurur: "Fırsat (yani dünya hayatı) çok azdır. O hâlde bu fırsatı işlerin en mühimine sarf etmek zaruridir. Bu da, kalbi dâimâ Allah ile olan sâlih insanların sohbetinde bulunmaktır. Ne olursa olsun hiçbir şeyi sohbete denk tutma! Görmüyor musun; sahâbe-i kirâm, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ile sohbetleri sayesinde peygamberler dışındaki herkesten üstün oldular."
Sayfa 166 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Mü'min, günlük hayatının îcap ve ihtiyaçlarını bile, Hak Teâlâ'nın râzı olacağı hâlis bir niyetle yerine getirdiği takdirde, o davranışlarına da ibadet mâhiyeti kazandırmış olur.
Sayfa 97 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Âhiretin Tarlası
"Dünya âhiretin tarlasıdır. O tarlayı ekmeyip verimli toprağını boş bırakan ve amel tohumlannı zayî eden kişiye yazıklar olsun! Bilmek gerekir ki, toprağın boş bırakılıp zâyî edilmesi ya oraya hiçbir şey ekmemekle olur, ya da oraya çürük ve bozuk tohum atmak suretiyle olur. (Yani kişi ya ömrünü boş geçirmek ya da nefsânî arzularla ziyan etmek suretiyle ebedi hüsrana düşer.) Herkesçe mâlumdur ki, zâyi etmenin bu ikinci kısmının zararı, birinci kısma göre daha fazladır."
Sayfa 52 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Bala Bulanmış Zehir
Sakın ola ki, çalgıya ve nağmeye rağbet edip onlardan lezzet alarak büyük bir aldanışa sürüklenmeyin! Çünkü (nefsâniyeti tahrik eden) çalgı, bala bulanmış zehirdir.
Sayfa 51 - Kampanya Kitaplar, Baskı Yılı 2015Kitabı okudu
Resim