Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam Şafiî

Şamil Dağcı

İmam Şafiî Sözleri ve Alıntıları

İmam Şafiî sözleri ve alıntılarını, İmam Şafiî kitap alıntılarını, İmam Şafiî en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alimin vefatı Alemin vefatıdır... :(
İmam Şafii yakalandığı hastalığında havf ve recâ arasında ve derin bir tevekkül içinde şu mısraları okumuştur. " Kalbim sıkışıp çaresiz kaldığında, Bütün ümit ve beklentilerimi affına merdiven(vesile) kıldım. Günahlarımı gözümün önüne getirdigimde çok büyük buldum. Ancak Senin affınla kiyaslayinca,affını daha büyük gördüm." Recep ayının son günü 54 yaşında iken vefat etmiştir.
Reklam
Kiminle görüşüp ilmi münazarada bulunmuşsam yüzünün rengi değişmiştir.İmam Şeybanî ise bunun istisnasıdır.
Hadis tesbiti senede yani güvenilir râviler zincirine bağlıdır...
Zaman zaman eleştiri konusu yaptığımız"İslami kritisizmde metin tenkidinden ziyade rical tenkidinin gelişmiş olması",başka bir ifade ile "metnin doğruluğunun,senedin sağlamlığında aranması"anlayışı da bu duruma bağlanabilir.Çunku,hadisin senedi(raviler zinciri),hadis metninin sıhhatini garanti eden bir kıstas olarak kabul edilmiştir.
Mükemmel!
Onun: “Kiminle münazara etmişsem, mutlaka: ‘Yâ Rabbi, eğer haklı isem onun gönlüne ve diline hakkı yerleştir ki bana uysun, eğer onun görüşü doğru ise ben ona uyuyayım’ demişimdir ve “Görüşümün doğru olduğundan emin olmadıkça galebe çalmak (küçük düşürmek) için hiç kimseyle tartışmadım” gibi ifadeleri bu konudaki samimi düşüncelerini ortaya kıymaktadır.
Müslümanın dünya görüşü fıkıh ilminden temerküz eder .
Reklam
İmam Şafiî hakşinastır,gönül ehlidir.Bir şiirinde; "Haklı olduğunda,hak sahibinin haklılığını kabul et; Zira,hak sahibinin hakkını inkâr eden kişiye hayır yoktur"
Ne mutlu o kimseye sesini Kur'an ile şereflendirene ...
Muhammed b.Hasan eş-Şeybanî'den daha fasih kimse görmedim,onun kiraatini dinlediğimde sanki Kur'an onun diliyle inmiş gibiydi.
İmam Şafii Hz.Osman neslinden Humeyde bint Nafî ile evlenmiştir.
Güçlü bir fıkıh mantığına sahip olan imam Şafii, fıkıhi tartışmalarında, muarızına galebe çalmayı, onu küçük düşürmeyi düşünmemektedir. Yani hasmını yenme gibi bir kompleksi olmadığı gibi, yenilme gibi bir sıkıntısı da yoktur. Onun için önemli olan şahısların kazanması veya kaybetmesi değil hakikatin ortaya çıkmasıdır.
Reklam
Seni sende olmayan meziyetlerle öven bir insanın, Bir gün seni sende olmayan hallerle kötüleyeceğinden şüphen olmasın.
Hukuki doktrinler,ana çizgileriyle belli bilginlerin görüşlerinden teşahhus eder,somutlasir ve onun ismine nispet edilerek şöhret bulur.
Erzurum'lu İbrahim Hakkı'nin astronomi ilmindeki ihatasini göstermek için"Gökyüzünü, Erzurum'un sokaklarından daha iyi tanıyorum"dediği rivayet edilir.
İmam Şâfiî’nin, bilimsel hayatının muhtelif evrelerinde “Mezheb-i Kadim“ ve “Mezheb-i Cedit“ gibi farklı kanaatler taşıması, değişik ülke, kültür ve medeniyetlerle karşılaştıkça görüş ve kanaatlerini yeniden gözden geçirmesi, onun değişime açık bir ilmi yapıya sahip olduğunu gösterir.
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.