İmparator Çay Bahçesi

Nazlı Eray

İmparator Çay Bahçesi Konusu

Fantastik edebiyatın kraliçesi Nazlı Eray gerçeğin üzerine büyülü bir tül çekiyor! Hangimiz sevdiklerimizin geri geldiği, onlarla son kez buluşabildiğimiz sihirli bir bahçe hayal etmedik? Nazlı Eray hayallerimizi gerçek kılacak ruhsal bir seferberlik ilan ediyor. Dünyada bıraktıkları için mezarından çıkıp gelen bir sevgili, cennet bekçisi irfan, çok uzaklarda kalmış bir aşk, mermer mezar taşının üzerine düşmüş, konuşan bir fotoğraf, gelgitli aşklarını anlatmak için dile gelen ve hayatına giren her adam için bir kez açan, Gül Abla'nın afrikamenekşeleri, kaybettiğiniz insanlarla yeniden buluşabileceğiniz, imkânsızın gerçeğe dönüştüğü bir çay bahçesi yazarın düş dünyasından sökün ediyor. imparator Çay Bahçesi 'ni yol kenarında gördüğüm an, tüm yapıt çalkalandı ve her şey birden yerli yerine oturdu. Tıpkı bir mevsim gibi... -Nazlı Eray- "Nazlı Eray sadece ayrı dünyaları ve ayrı çağlardan insanları bir araya getirmiyor, aynı zamanda çağımızın anlatı türlerinden, bilim kurgu ile geçmiş yüzyılların anlatı türlerinden masalı, fantastik bağlamda bir arada yoğuruyor." -Berna Moran-
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 11 dk.Sayfa Sayısı: 218Yayınlanma Tarihi: 2015İlk Yayınlanma Tarihi: 1997Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9786051418544Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

elif

@lamiagokyuzu
09 Temmuz 15:22
Puan vermedi
Benim edebiyat dünyasında büyülü gerçeklik ilk defa girdiğim bir ülke ve işin doğrusu İmparator Çay Bahçesi de farklı bir tat bıraktı. Sanki okurken fantastik bir dünyadasın ama değilsinde her boyut kendi içinde gerçek ve bağlantılı evet tanımı buymuş şimdi net şekilde anladım. Kitaba gelirsek çokca yer ve karakter arasında paragraflarla geçtiğimiz evrenlerle dolu Gül Hanım, Gece, Celal, Adviye Hanım, Cennet bekçisi İrfan, Mebrure, General ve eri, Madam Kelebek ve daha fazla karakterlerin hikayelerinde aşk, sabır, beklenti, aldatma, cinsellik, çekim ve tutkunun bolca olduğu bir dünya aynı zamanda çeşitli mekanlarda -Bartın'daki Taşhan, İzmir, Uşak dörtyol ağzındaki İmparator Çay Bahçesi, Ankara- oradan oraya adeta uçarcasına bir hızla çeşitli yerlerin hikayelerine de tanık oluyoruz. SPOİLER...... Celalle genç ölümün hayata doyamamışlığını, Gül Hanımla hayattayken yanımızdaki insanla konuşup duygularımızı aktaramamanın ve sonraki pişmanlığını, Adviye Hanımla eski sevgilelerin içinde bıraktığı uktenin ve yitirmişliğin büyük bir tutkuya dönüşümünü, Madam Kelebekle de sakin bir limanın genç kadın için bir nimet oluşunun ama aynı zamanda güçlü bir tutkuya da olan arzusunu, Taşhan'daysa farklı duygulara ve düşüncelere gittiğim kadınlarla doluydu, anlatıcımızdaysa beklentinin ve platonik aşkın karşılık bulması için bekleyen tutkulu bir kadın gördüm.
3 etkileşim
Berfin Demir Gençdoğan

Berfin Demir Gençdoğan

@berfindemiir
16 Ağustos 03:15
8/10 puan verdi
Bir hocam bu kitabı çok övdü ben de merak ettim ve aldım övdüğü kadar varmış çok akıcı ve okuru içine çeken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bu kitap da yazarinin hayal dunyasinin guclu oldugunu yansitan kitaplardan ben çok hayalperest değilimdir gercekciligi olmayan seyler de pek ilgimi cekmez ama bu kitabı çok beğendim tavsiye ediyorum :)
2 etkileşim
Eda Wayne Mien

Eda Wayne Mien

@Edawaynemien
21 Temmuz 22:38
10/10 puan verdi
Ayy bitirdikten sonra hemen bir tane Afrika menekşesi söyledim. Lakin çiçek sepeti berbat bir halde yolladı. Onu ilerideki sevgilim yerine koyacaktım ama moralimi bozar diye korktum çünkü yaşatmam çok zor. Ama deneyeceğim. O gelecekteki ilişkim değil geçmişte hasar alan Eda oldu.
5 etkileşim
Hilâl

Hilâl

@magnoliacrescent
02 Aralık 2022 23:57
Puan vermedi
Hayal gücümü zorlayan, düşlerimi zenginleştiren kitapları hep daha çok sevmişimdir. Bu anlamda önceliğim de genellikle fantastik kitaplar olmuştur. Bu tarz eserlerin önemli bir temsilcisi olan Nazlı Eray'ın okuduğum ilk kitabı oldu İmparator Çay Bahçesi fakat hayal gücümü istediğimden ve tahmin ettiğimden daha fazla zorladığını söyleyebilirim. :) Roman akıcıydı, yazarın üslubu da açık ve duruydu fakat nihayete ermeyen olayları, hedefine/beklenen sona ulaşamayan karakterleri çok sevemiyorum, havada kalmış hissi veriyor bana bu durum. Yine de ayrı kaldığımız, özlediğimiz ya da kaybettiğimiz insanlarla buluşup hasret giderebileceğimiz, dertleşebileceğimiz bir çay bahçesinin olduğu ve çok sevdiğimiz ya da çok kızdığımız insanları yanıbaşımızda tutabileceğimiz ve her birini renkli birer Afrika menekşesi olarak görebileceğimiz bir dünyada yaşamayı isterdim. :) Hayallerine sağlık Nazlı ERAY...
8 etkileşim
Betül Bay

Betül Bay

@_betulbay
10 Ağustos 2021 15:32
Puan vermedi
İMPARATOR ÇAY BAHÇESİ Kitaba başlarken bu kadar etkileyeceğini hiç tahmin etmemiştim. Bana hediye edilmeden önce varlığını bile bilmediğim bir kitaptı. Öylesine kitaplarıma bakarken birden bu kitabı okumak istediğimi düşündüm ve okumaya başladım. Zamanım olsaydı tek oturuşta bile bitebilirdi. Akıcı ve içine çeken bir anlatımı vardı. Fantastik bir kurgu olmasına rağmen sanki akla yatan olaylarmış gibi geldi. Aslında konuşan afrikamenekşeleri, cennet bekçisi İrfan, konuşan fotoğraflar ve oyun makineleri gibi uçuk şeyler olmasına rağmen okurken hiç "Ne oluyor?" demedim. Çok sıradan şeyler okuyormuş gibi hissettim ve akıcılığı sayesinde kitaba daldığım an bir daha kafamı kaldırmak istemedim. Belki sadece benim yaşadığım bir duygudur, belki kitap okumaya hevesli olduğum bir döneme denk gelmiştir ve beni bu yüzden sayfalara kilitlemiştir bilemiyorum ama harika bir kurgu diyemeyecek olmama rağmen kafamı kaldırmadan okuma istediği uyandırdı. Kitap ilk olarak 1997 yılında basılmış. Daha sonra yayınevi değişikliği olmuş. Ben Everest Yayınları baskısından okudum. Kitabın arka kapağında yazdığına göre yazarımız fantastik edebiyatın kraliçesi olarak adlandırılıyormuş. Benim kitap okumaya başladığım zamandan beri hiç karşıma çıkmadı. Tabi ki benim eksikliğim. Yazarın kalemiyle tanıştığım için mutluyum bu kadar akıcı ve olağandışı bir kaleme sahip olduğu için kitaplarını okumak isterim.
19 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Nazlı Eray
Nazlı ErayYazar · 60 kitap
Nazlı Eray, Ankara’da doğdu. İngiliz Kız Ortaokulu, İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduktan sonra Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda tercüman olarak çalışmaya başladı. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Edebiyatçılar Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Eray, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) üyesi ve 1977 ve 1978 yıllarında Yaratıcı Yazın dersleri verdiği ABD Iowa Üniversitesi’nin Onursal Üye’sidir. Yazmaya 1959’da henüz ortaokuldayken kaleme aldığı öyküsü “Mösyö Hristo” ile başlayan Eray’ın ilk öykü kitabı Ah Bayım Ah 1975’te çıktı. Nazlı Eray’ın öykü, roman ve oyunları pek çok dile çevrildi. Erostratus (1977) adlı oyunu, Sartre, Montaigne, Camus, Unamuno, Pessoa ve Bauer’in Erostratos yorumlarıyla birlikte Blood and Ink’te (“Kan ve Mürekkep”) yer aldı. Nazlı Eray, anılarının bir bölümünü Tozlu Altın Kafes (DK, Ocak 2011) adıyla kitaplaştırdı.

İmparator Çay Bahçesi Sözleri ve Alıntılar

@Mlikex1
23 Ağustos 19:27
O anda aklımdan Luigi Pirandello'nun şu cümleleri geçiverdi: "Benim yaşamımı yaşayan birisi var ve ben onun hakkında hiçbir şey bilmiyorum."
4 etkileşim

@Mlikex1
23 Ağustos 19:27
Kalbinde kadın taşıyan erkekler birahanesi idi orası.
4 etkileşim
Melike Ak

Melike Ak

@Mavico
25 Şubat 2022 17:15
“Korkarım ben. Zamandan korkarım. Zaman unutturur.”
15 etkileşim
aysel

aysel

@Mumus
04 Temmuz 2022 00:17
"Yalnız bir insanım ben," dedim. "Aslında yapayalnız bir insanım. Sana bir sürü kalabalık anlatıyorum ama bakma.."
22 etkileşim
Yıldız Tozu

Yıldız Tozu

@portakalcicegi
19 Ekim 2021 09:38
Öldüremez. Hiçbir şey yapamaz. Bir hayali öldürmek çok zordur.
16 etkileşim

İmparator Çay Bahçesi İletileri