Güneşin Çocukları

2014
Halk Kitabevi

2021 99. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 13:37
Ali Narcin, Güney Amerika'daki inkaların yaşam geleneklerini, dinsel anlayışlarını, sosyal yaşam ile tapınma törenlerini titiz bir araştırma sonucu bu kitapla özet hâlinde okurlarının görüşüne sunmuştur .
Tarih
Puan vermedi·176 syf.·
2021 32. kitabı
2021 34. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2021 22:45
İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, efsanevi kralları ve ilk Sapa Inca olan Manco Capac'ın 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır. Manco Capac'ın soyunun egemenliğinde Krallık bölgedeki diğer Andlı topluluklar gibi büyümeye devam etmiş ve 1438 yılında adının birebir çevirideki anlamı yer sallayan olan Pachacutec liderliğindeki İnkalar sınırlarını genişleterek diğer Andlı toplulukları egemenlikleri altına almaya başlamışlardır. Böylece, Pachacutec Amerika kıtasında Kolomb öncesi varolan en büyük imparatorluk olan İnka İmparatorluğu'nu (Tawantinsuyu) kurmuştur.
2021 33. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2021 22:51
Ben gibi mitolojiye merak duyanlar varsa İnkalar da tabii ki okuma listesine alınmalı derim..İnkaların hayatına dair şaşırtıcı bilgiler var aslında ! O dönemdeki bir uygarlığın günümüze taşınmış olan maddi ve manevi değerleri size gerçekten ilginç gelecek..İnkaların , Mayalar ve Azteklerle kültürel,inanç,yaşayış tarzları karşılaştırmalı olarak ele alınmış.Şimdiden keyifli okumalar ...
Mitoloji
2025 14. kitabı
İnkalar, Şehirlerini ve kalelerini çoğunlukla And Dağları'nın yüksek kesimlerdeki dik ve sarp yamaçlara inşa etmişlerdi.Cuzco yukarılarındaki And dağlarındaki savaşçı kabilelerdiler.1532 yılında, iki kardeş Huascar ve Atahualpa arasındaki iç çekişmeler sonrasında, Francisco Pizarro önderliğindeki İspanyol işgalciler İnka bölgesini ele geçirmişlerdir. Bunu takip eden yıllarda İspanyollar tüm And bölgesindeki tek hakim güç konumuna gelmişlerdir. 1542 yılında Peru Valiliği'nin kurulmasına dek isyan eden İnkaları bastırmayı bilen İspanyollar, 1572 yılındaki Vilcabamba'daki son İnkaların direnişinin de yıkılması ile İnka medeniyetini bitirmiş oldular. İnka toplumu çok sıkı bir hiyerarşik düzen içindeydi. Birçok değişik toplum kademeleri vardı ve bu kademelerin en üstünde Sapa (Baş rahip ve yönetici) ve ordu kumandanı bulunuyordu. Manco Capac, hem Perudaki İnka Hanedanlığı'nın hem de Cuzco'daki Cuzco Hanedanlığı'nın efsanevi kurucu lideridir. Bu efsanevi karakterin hakkındaki mitler ve tarih oldukça karmaşıktır. Manco Capac'ın doğumu ve Cuzco ile ilgili efsaneleri özellikle çok karışık ve çeşitlidir. Bir efsanede Tici Viracocha'ın oğlu olarak yer alırken bir başka efsanede ise Titicaca Gölü'nün derinliklerinde güneş tanrısı Inti tarafından çıkartılıp yeryüzüne getirilen bir kahramandır.İnkaların çok tanrılı bir dinleri vardı. Yaratıcı konumunda bir tanrı ve onun yarattığı birçok başka tanrı vardı. Toprak, deniz, güneş ve ayı temsil eden tanrılar da vardı.Viracocha - Yaratıcı Tanrı İnti - Güneş Tanrısı Mama Quilla - Ay Tanrıçası İlyapa - İklim Tanrısı

Ali NarçınYazar · 56 kitap
Tarihçi, araştırmacı-yazar. Romen Şair Mihail Eminescu üzerine yaptığı çeviri ve yazın çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ancak asıl ilgi alanı, hakkında birçok kitap çalışmasına imza attığı antik uygarlıklardır. Antik Mısır, Aztek, Maya, İnka, Sümer, Babil uygarlıkları hakkında yaptığı çalışmalarla ses getirmiştir. Mitoloji, kültür tarihi ve dinler tarihi üzerine çalışmaya devam etmektedir.