İnsan, Bir Makina

Julien Offray de la Mettrie

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
124 syf.
8/10 puan verdi
Mekanik Düşüncelerin İnsanın Derinliklerindeki Yankıları
Kitap, makinecilik (mekanist) felsefesine dayanır ve insani varlığı mekanik bir sistem olarak ele alır. Yazar, insan bedenini ve zihinsel süreçleri mekanik bir makine olarak betimler. Ona göre, insanın bütün eylemleri ve düşünceleri neden-sonuç ilişkilerine dayanır ve tamamen maddi süreçlere bağlıdır. La Mettrie'nin yaklaşımı, insan doğasını
İnsan, Bir Makina
İnsan, Bir MakinaJulien Offray de la Mettrie · Havss Yayınları · 198043 okunma
Reklam
124 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Bir başyapıt. Orta çağın karanlıklarından sıyrılan bir süpernova. Offray Türkiye'de fazla tanınmamasına rağmen tarihi değiştiren filozofların arasında bulunmaktadır. Hayvanların da insanlar gibi duygu ve düşünceye sahip olduğu günümüz labaratuvarlarında tespit edilmeye çalışırken, hekim kimliğiyle yüzyıllar öncesinde bunu söylemiştir. 1700 lü yılların sonlarında yayımladığı kitabı döneminde çok fazla eleştiri almasına rağmen, çarpıcı tespitleriyle kendini günümüze taşımıştır, gelecekte de hep var olacaktır. "Çiğ et hayvanları yırtıcı kılar; insanlar da aynı besini alsalardı yırtıcı olurlardı; bu gerçek, eti bizdeki gibi fazla pişirmeden, kırmızı ve kanlı yiyen İngiliz milletinin daha vahşi olmasıyla da kanıtlanabilir. Tabii bu vahşetin tek sebebi bu tür besinler olmayıp sadece eğitimin düzeltebileceği başka nedenlere de dayanır. Bu kan dökücülük, ruhta kişiliği bozan kibir, kin, diğer milletleri aşağılama, dik kafalılık gibi duyguların oluşmasına sebep olur; tıpkı ağır besinlerin, genel özellikleri tembellik ve uyuşukluk olan, bön ve ağır bir zihin yaratmaları gibi."
İnsan, Bir Makina
İnsan, Bir MakinaJulien Offray de la Mettrie · Havss Yayınları · 198043 okunma
124 syf.
7/10 puan verdi
Bilim için felsefe düşmanlığı yapan bir Hobbes takipçisi, bilim adamı, tıpçı, doktor. Gazzali nasıl din için felsefe düşmanlığı yapıyorsa La Mettrie de bilim için felsefe düşmanlığı yapıyor. Hatta şu mealde ifade ediyor: Filozoflar konuşur durur, felsefe kümülatiftir. Peki filozoflar konuştu konuştu da ne oldu? Hangi konuda ittifak edebildiler? O zaman şu boşboğazları susturacak bilim değneğini elimize alalım. Bu kitabı lise müfredatı felsefe dersiyle ilgilenirken çok küçük bir bahsedilme sayesinde keşfettim. Materyalist filozoflardan bahsedilirken La Mattrie'yi görmüştüm. Kitap çok küçük bir kitap. Hemen biter. Leviathan kadar beni etkileyen bir kitap olmadı. Kitaba felsefe puanım 7.
İnsan, Bir Makina
İnsan, Bir MakinaJulien Offray de la Mettrie · Havss Yayınları · 198043 okunma
124 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Kitap anlaşıldığı üzere La Metrie , Descartes’tan sonra ruhun olmadığının savunucusu. Descartes bu kadar cesur olamamış tabii. Bence muhakkak takip edilmesi gereken bir felsefi akım olan materyalizmin en önemli ismi bile diyebiliriz kendisine.
İnsan, Bir Makina
İnsan, Bir MakinaJulien Offray de la Mettrie · Havss Yayınları · 198043 okunma
Reklam
124 syf.
·
Puan vermedi
·
40 günde okudu
felsefe.gen.tr "La Mettrie Kimdir?" başlıklı yazıdan bir kesit ... La Mettrie, “Makine İnsan” teorisiyle Aydınlanma felsefesinin ve aydınlanma zihniyetinin ifadesi ve tanımını yapmış, materyalist manifesto olarak adlandırabileceğimiz bir öğretiyi güçlü biçimde ortaya koymuştur. Bu bağlamda, özellikle Aydınlanma düşünesi içinde birçok
İnsan, Bir Makina
İnsan, Bir MakinaJulien Offray de la Mettrie · Havss Yayınları · 198043 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
#makineinsan Julien Offray de La Mettrie'nin metni, zihnin doğasını metafiziksel olarak açıklığa kavuşturmaya yönelik tüm önceki girişimlerin başarısız olduğu inancından kaynaklanır. Descartes ve Malebranche'ın düalizmi, Leibnizci mondaloji ve Locke'un Tanrı'nın düşünceyi maddeye katmış olabileceği varsayımı ona göre yeterli değildi. La Mettrie, Platon'a kadar uzanan ve Descartes tarafından ele alınan, düşünceyi veya ruhu fiziksel, maddesel olandan kesin olarak ayıran iki doktrine itiraz ediyor. Materyalist monizmiyle düalizme karşı çıkıyor, beden ve ruhun çözülmez bir birlik oluşturduğu bütün insan fikrini vurguluyor. Makine insanla ilgili ifadelerini spekülasyonla değil, yalnızca bilimsel gözlemlerle doğruluyor. Dini konularda La Mettrie, Kilise'nin amansız rakibi Voltaire'den bile daha radikal ve tavizsizdir. La Mettrie’nin materyalizmi, gerçek anlamda bir metafizik konumu değil, onu ilgilendiren bilim dalının felsefesini temsil eder. La Mettri'nin kitabı 1747'de yayımlandığında gerçek bir skandala neden oldu. Fransız bir doktor ve filozof olan yazar, zaten Hollanda'da sürgündeydi sonra Prusya'daki Büyük Frederick'in sarayına kaçmak zorunda kaldı. Diderot ya da Voltaire gibi düşünürler için bile fikirleri çok ileri gitmişti. #lamettrie 'nin dili dolaysız ve alaycı. İlk algı, yazarın insan varoluşunu hor görmesi yönünde ve kitap ilerledikçe insan varoluşunu, sinirleri, kasları ve vücut sıvılarını kutsadığı anlaşılıyor. Felsefe türünde kitapları okumayı sevenlere öneririm.
Makine İnsan
Makine İnsanJulien Offray de la Mettrie · Fol Kitap · 202243 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Kitap felsefe okumaları ile çok tecrübesi olan kişilere uygun bir dile sahip. Felsefi kavramlar ve tıbbi terimlerden dolayı bazı noktalarda koptum. Okuyacaklara tavsiyem bu kitabı araştırmaları, varsa hakkında makale ve incelemeleri okumaları. Ve en önemlisi bu kitabı 123. Sayfadan başlayıp okuyun derim. Sona kadar okuyup bitirin ve kitaba en baştan başlayıp 123. Sayfada bitirin ya da arzu ederseniz sonuna kadar devam edin. Herkese keyifli ve verimli okumalar. Saygılarımla.
Makine İnsan
Makine İnsanJulien Offray de la Mettrie · Fol Kitap · 202243 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.