Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Deneysel Akıl Yürütme Yöntemini Moral Konulara Uygulamaya Yönelik Bir Çalışma

İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme

David Hume
Her bilimin insan doğasıyla az çok bir ilişkisi vardır; her ne kadar bazısı insanoğlundan çok uzaklarda gibi dursa da, bir yerde, bir geçitte mutlaka insan doğasına dönüş yapar. Matematik, Doğa Felsefesi ve Doğal Din bile bir ölçüde İnsan'ın bilimine bağlıdır; çünkü hepsinin yolu insanı tanımaktan geçer ve hepsi insanın güçleri ve yetileri ölçüsünde değerlendirilir... Öyleyse Matematik, Doğa Felsefesi ve Doğal Din insanı bilmeye bu şekilde bağımlıysa, insan doğasıyla daha yakın ve sıkı ilişkileri olan diğer bilimlerden ne beklemeliyiz? Mantığın biricik amacı akıl yürütme yetimizin ilke ve işlemlerini ve tasarımlarımızın doğasını açıklamaktadır; ahlak ve eleştiri zevk ve duygularımızı değerlendirir; siyaset ise insanları toplumda birlik içinde ve birbirine bağımlı kabul eder. Bu dört bilimde, Mantık, Ahlak, Eleştiri ve Siyaset'te, insan aklını tanımamızı sağlayan veya bize insan aklının gelişimi ve donanımını veren hemen her şey kavranır. Bu yüzden, felsefe araştırmalarımızda başarı umabileceğimiz tek yol bugüne kadar uyguladığımız ve artık bıkkınlık veren oyalanma yöntemini terk etmek, yani bir şekilde sınırdaki bir kaleyi ya da köyü ele geçirmek yerine doğrudan başkente yürümek olacaktır. Bilimlerin merkezine, bir zamanlar hepsinden üstün olan insan doğasının ta kendisine yönelmek; orayı ele geçirince diğer her yer için kolay zaferler bekleyebiliriz. Bu noktadan da fetihlerimizi insan hayatını daha yakından ilgilendiren diğer tüm bilimlere yayabilir, sonra da sırf merak konusu olan bilimleri yavaş yavaş ve tam olarak keşfedebiliriz. Cevabı insan biliminin kapsamında olmayan hiçbir önemli soru yoktur, ayrıca bu bilimi bilmeden kesin olarak cevaplayabileceğimiz bir soru da. Böylelikle, insan doğasının ilkelerini açıklar görünürken, aslında bilimlerin -neredeyse tamamen yeni olan ve üzerinde güvenle yükselebilecekleri bu biricik temelde ortaya konmuş- tam bir dizgesini önermiş oluyoruz.
Yazar:
David Hume
David Hume
Çevirmen:
Ergün Baylan
Ergün Baylan
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 1 dk.Sayfa Sayısı: 424Basım Tarihi: 2009İlk Yayın Tarihi: 1740Yayınevi: Bilgesu YayıncılıkOrijinal Adı: A Treatise of Human Nature
ISBN: 9789944795111Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
424 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Okuduğum en ağır kitaplardan biriydi açıkçası. Anlaması güç ve yorucu, çok fazla bilgi içerikli ve bu yüzden de okuması epey meşakatli. Alanı felsefe olmayan kişilerin okuması pek de gerekli bir kitap değildir, ben de merakımdan dolayı başlamış bulundum. Çünkü burada insan doğasının teorisi ve kuramı var, Schopenhauer gibi yalın bir anlatım bulamazsınız.
İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme
İnsan Doğası Üzerine Bir İncelemeDavid Hume · Bilgesu Yayıncılık · 2009150 okunma
Reklam
424 syf.
·
Puan vermedi
Moral felsefe
Cevabı insan doğasının bilimi kapsamında oImayan hiçbir önemli soru olmadığı gibi, bu bilimi bilmeden herhang bir kesinlikle cevaplanabilecek tek bir soru da bulunmaz. Bu nedenden dolayıdır ki, Hume'a göre, insan dogasının bilimi, tüm bilimlerin üzerinde yükselebileceği biricik sağlam zemindir. Bu bilimin, kendisinin üzerinde yükselebileceğini zemin ise deney ve gözlemdir. O, insan doğasının bilimini, kendi ampirist felsefe anlayışı doğrultusunda deney ve gözlemle, yani tecrübeyle edinilmiş bilgilerle sınırlandırılmıştır.
İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme
İnsan Doğası Üzerine Bir İncelemeDavid Hume · Bilgesu Yayıncılık · 2009150 okunma
424 syf.
·
Puan vermedi
Psikoloji lisans eğitimi esnasında, Felsefeye giriş kapsamında üzerinde ders işlediğimiz bir kitaptı. Hume'un insan zihnine, doğasına dair açıklamalarıyla birlikte neleri bilip neleri bilemeyeceğimiz, daha doğrusu nelerden emin olamayacağımızdan bahsettiği, zorunlu nedenselliği eleştirdiği şüpheci yaklaşımıyla birlikte koca bir eser. Dili çok ağır ve fazlaca bilgi yüklü bir kitap. Felsefe okumayanların bu kitabı okurken zorlanması çok doğal olacaktır.
İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme
İnsan Doğası Üzerine Bir İncelemeDavid Hume · Bilgesu Yayıncılık · 2009150 okunma
424 syf.
·
Puan vermedi
Mantığın biricik amacı akıl yürütme yetimizin ilke ve işlemlerini ve tasarımlarımızın doğasını açıklamaktadır; ahlak ve eleştiri zevk ve duygularımızı değerlendirir; siyaset ise insanları toplumda birlik içinde ve birbirine bağımlı kabul eder. Bu dört bilimde, Mantık, Ahlak, Eleştiri ve Siyaset'te, insan aklını tanımamızı sağlayan veya bize insan aklının gelişimi ve donanımını veren hemen her şey kavranır.
İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme
İnsan Doğası Üzerine Bir İncelemeDavid Hume · Bilgesu Yayıncılık · 2009150 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.